Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Guruló rubelek; valótlan tartalmú Mészáros-féle jegyzőkönyvek; elakadt tárgyalás az EU-pénzekről


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Buda Péter: Az elmúlt évek során rengeteg rubel gurult itt szét. El nem készült munkákat vehetett át az állam valótlan tartalmú jegyzőkönyvek alapján Mészáros Lőrinc cégétől. Ha meg is kapja az Orbán-kormány az EU-s forrásokat, nehéz lesz teljesen elkölteni. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Buda Péter: Az elmúlt években rengeteg rubel gurult itt szét

A nemzetbiztonsági elemző és volt nemzetbiztonsági főtiszt szerint félreértés azt gondolni a magyar kormány oroszbarát külpolitikájáról, hogy pusztán piti zsaroláson és üzleti juttatásokon alapul: ennél nagyságrendekkel komolyabb stratégiai együttműködésről van szó.

El nem készült munkákat vehetett át az állam valótlan tartalmú jegyzőkönyvek alapján Mészáros Lőrinc cégétől

Valótlan tartalmú, de legalábbis a kivitelezői szerződésnek nem megfelelő úgynevezett készre jelentési dokumentumok alapján vehette át az állam 2021 végén Mészáros Lőrinc cégétől a GSM-R vasúti fejlesztés optikai hálózatát több szakaszon is – legalábbis erre utalnak a Szabad Európa birtokába jutott dokumentumok és részben nyilvánosan is elérhető információk.

Ha meg is kapja az Orbán-kormány az EU-s forrásokat, nehéz lesz teljesen elkölteni

A befagyasztott európai uniós pénzek felszabadításához szükséges munka dandárját már elvégezte a kormány, még sincs előrelépés, holott szorít a határidő és a felhasználás adminisztratív követelményei. Ha már eljutottak az út kétharmadáig, most miért toporog Budapest és Brüsszel? – erről szól podcastsorozatunk legfrissebb része.

Állandó brüsszeli tudósítónk ezt a témát boncolgatta e heti cikkében is, miszerint a kormánynak ősszel nagyot kellene hajráznia ahhoz, hogy ne bukja el a felfüggesztett források egy részét, és megőrizze az esélyt a helyreállítási támogatások és kölcsönök lehívására.

A magyar EU-elnökség egyik első teendője a deficiteljárás megindítása lehet saját maga ellen

A dolgok jelenlegi állása szerint a Magyarország által elnökölt első pénzügyminiszteri EU-tanácsülésen hoznak majd döntést a kormányok a deficiteljárás megindításáról hazánkkal és mintegy tucatnyi másik tagországgal szemben. A korrekciós intézkedésekről szóló ajánlásokra ugyanakkor valószínűleg év végéig várni kell.

Egy másik írásunkban az Európai Bizottság friss makrogazdasági előrejelzését is ismertettük, amelyben javuló növekedési kilátás mellett a referenciaértéket továbbra is jelentősen meghaladó államháztartási hiányt, illetve 2024-ben az államadóssági ráta növekedést prognosztizálták hazánkban.

Orbánnal az EU és a liberalizmus ellen: kisebbségi magyarok az EP-választáson

A Fidesz patronázsrendszerébe hibátlanul betagozódott kisebbségi magyar politikai elit követi patrónusát európai kalandozásában, amelynek sikertelensége a határon túlra menő kormányzati támogatások csökkenését is eredményezte. Az Orbán-hívő erdélyi magyarság közben az EU leginkább EU-szkeptikus társadalmává vált; csak 16 százalékuk gondolja úgy, hogy Putyin felelős a háború kirobbantásáért.

Úgy kedvezett Brüsszelnek a kormány, hogy magáról sem feledkezett meg

A közérdekűadat-perek gyorsítását ígérte meg a kormány egy évvel ezelőtt az európai uniós pénzekért cserébe. Úgy könnyített a procedúrán, hogy új szabályokat is hozott. Ennek értelmében az adatgazda állami szerv mellett tőkeerős magáncégek, azaz az „üzleti titok” érintettjei is beavatkozhatnak a perbe. Eközben a gyorsítás sem minden esetben jött össze, ugyanis ha akarja, az állam évekig halogathatja a közérdekű adatok kiadását.

A választások után ítélkezhet az Európai Bíróság a magyar pénzbírságról

A Szabad Európa információi szerint június 13-ra tűzte ki az ítélethozatalt az Európai Bíróság a magyar menekültügyi rendszert elmarasztaló korábbi luxembourgi ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt kiszabandó átalány- és napi pénzbírságról.

Alkotmányjogász a nemdemokráciákról: „A gyógyulás csak nagy fájdalmak és veszteségek árán lesz lehetséges”

„A modern autokraták igyekeznek demokratának és jogtisztelőnek látszani” – jelentette ki Tóth Gábor Attila a frissen megjelent, Nemdemokrácia – Az alkotmányjogi patológia és terápia alapjai című könyve kapcsán készült interjúnkban. Az illiberális rezsim szerinte nem demokrácia, csak színleli, miközben hagyományos önkényuralmi jellemzői vannak. Szó esik továbbá a progresszió és a konzervativizmus, valamint a liberalizmus és a demokrácia arányairól, a gonosz jogról és a demokrácia haldoklásának stációiról.

Egymást mentették meg: „kutyavilág” a stroke után

Kocsis Gábor kutyás coach az altatás elől mentette meg Lordot. A németjuhász azóta is tanítja neki, hogy milyen egyszerűen és világosan működik a világ. A négylábúaktól inkább a konfliktus kerülését leshetnénk el, ahelyett hogy beszennyezzük a szeretetet – írja könyvében a stroke-ból felépült tréner.

Iskolás gyerekekről osztott meg fotókat a DK és a Momentum politikusa

Kampányidőszak van, a politikusok be is vették az iskolákat. Áprilisban egy fideszes képviselőről írtuk meg, hogy óvodában kampányolt, most pedig ellenzéki politikusok fotózkodtak iskolás gyerekekkel. A politológus szerint mindebben benne van a paternalista politikai kultúra, a leereszkedés is, nemcsak a gyermekek, hanem képletesen a választópolgárok fejét is megsimogató, atyáskodó magatartás.

Balatoni Zöld Minimum: így tudnak fellépni az önkormányzatok a partot beépítő nagyvállalkozókkal szemben

Ne hagyják magukat, lépjenek fel a jogellenes, környezetkárosító építkezések ellen – üzeni a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közös kezdeményezése. A civil szervezetek bevonásával indult kampány célja, hogy tájékoztassa a települések vezetőségét és lakosságát a meglévő jogszabályi lehetőségekről, hogy korlátozni tudják a Balaton védett területeit károsító, szabályellenes beruházásokat.

A georgiai parlament a tömeges tiltakozások dacára elfogadta a vitatott „külföldiügynök-törvényt”

Georgia parlamentje kedden megszavazta a vitatott „külföldiügynök-törvényt”. A tervezet ellen hetekig tüntettek azok, akik szerint az elfogadott jogszabály egy elnyomó oroszországi törvény tükörképeként az ország euroatlanti integrációját fenyegeti.

XS
SM
MD
LG