Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A rossz körülmények miatt rohamosan fogy a tűzoltók száma Magyarországon


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Ki fogja kimenteni az égő házból, ha elfogynak a tűzoltók? Tisztogatások a MÁV-nál: Lázár János bekeményített. Szia, uram, borátbánya érdekel? – kitörne az EU a nyersanyagfogságból.

Ki fogja kimenteni az égő házból, ha elfogynak a tűzoltók?

Ha a hosszú távú célokat rövid távúakra cserélik, annak éppen hosszú távon lesz súlyos a böjtje: 2012 óta nem emelték a magyar tűzoltók illetményalapját, és egyebek mellett eltörölték a korkedvezményes nyugdíjukat, sok kifizetetlen munkát kell végezniük – gyakran méltatlan körülmények között –, szinte mindüknek másodállásban kell dolgozniuk, elszipkázzák őket az új gyárak, így nem csoda, ha rohamosan fogy a tényleges tűzoltók száma. Már most is sokszor nyilvántartási trükkökkel oldják meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint kilencszázalékos, a szakszervezet szerint viszont húszszázalékos létszámhiányt.

Tisztogatás a MÁV-nál: Lázár bekeményített

Hatezermilliárd forint hiányzik a MÁV átfogó megújításához, miközben egymást érik a botrányok. A működő pályahálózat felén lassítás van, hogy elkerüljék a balesetveszélyt. Az utasok szerint kiszámíthatatlan, meleg és koszos a vonatközlekedés. A MÁV a saját bevallása szerint is válságos helyzetben van. A Szabadon riportjában Benyó Rita a társaság hanyatlásának járt utána.

Szia, uram, borátbánya érdekel? – Kitörne az EU a nyersanyagfogságból

Hatalmas lemaradásban van az Európai Unió számos kritikus fontosságú nyersanyag kitermelése terén. Ezek között vannak olyanok, amelyekből tulajdonképpen semennyi sem áll a blokk rendelkezésére, és a helyzetet tovább nehezíti, hogy egyes termékek beszerzését csak egyetlen államból tudja megoldani a közösség. Ugyanakkor a zöld- és a digitális átállás éppen ezen anyagokat használná, ami csak fokozza a kiszolgáltatottságot. Az ígéretek szerint hét éven belül megváltozik a helyzet.

Párton kívüli polgármesterjelöltet indíthat a Fidesz Szombathelyen

A Nyugat.hu információi szerint párton kívüli jelöltet indít a jövő évi önkormányzati választáson a polgármesteri pozícióért a Fidesz Szombathelyen. Ő Horváth Bianka, aki eddig nem vett részt aktívan a politikában, és akinek férje Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos elnöke.

Romló gazdasági kilátások az Európai Unióban

Az Európai Bizottság lefelé korrigálta korábbi gazdasági növekedési prognózisait, rámutatva, hogy az áremelkedés jócskán visszafogja a keresletet, míg a magas kamatszintek korlátozzák a beruházásokhoz és vásárlásokhoz szükséges hitellehetőségeket. Az euróövezetben a tavaszi előrejelzésben szereplő 1,1 százalék helyett 0,8 százalékkal bővülhet a GDP idén, jövőre pedig 1,6 helyett csak 1,3 százalékkal.

Halmokban áll a szemét a Szent Imre kórház udvarán

Kidobott csapok, vécécsészék, sitt, elektromos és zöldhulladék halmozódott fel az intézmény udvarán. Egyelőre sem a kórház vezetése, sem az Országos Kórházi Főigazgatóság nem válaszolt a kérdéseinkre arra vonatkozóan, hogy mikor szállítják el a szemetet.

NATO-főtitkárhelyettes: Nincs kockázata annak, hogy Románia belesodródik a háborúba

Előző héten pilóta nélküli repülőgépek roncsaira bukkantak Romániában az ukrán határ közelében, de Mircea Geoană leszögezte: nincs semmi jele annak, hogy Oroszország szándékosan a NATO-tagállam területét támadta volna.

Amit még tudni érdemes

Orbán francia üzemanyagot szeretne Paksra, ami nyíltan szembemenne az oroszok érdekeivel (Telex)

Orosz helyett francia üzemanyaggal működhet Paks – a lap úgy tudja, hogy a kormányfő erről is beszélt Kötcsén. Az „orosztalanítás” elsőre talán meglepő, ugyanakkor szakértők szerint szakmailag nagyon is indokolt lépésről lenne szó, amelynek vannak már európai uniós előzményei.

Kár csodálkozni a budapesti dugókon, hiszen félmillióval több az autó, és a rendszer még több kocsi vásárlására buzdít (RTL)

Lényegesen nagyobb ütemben nőtt Budapest és az agglomeráció gépjárműállománya, mint a lakosságszám. A fideszes influenszerek szerint Karácsony Gergely tehet a dugókról, közben a kormány épp most állított le olyan fejlesztéseket, amelyekkel hatásosan lehetne küzdeni a megnövekedett forgalom ellen.

Nincs nyilvános nyoma azon „forradalmi” megoldásnak, amellyel környezetbarát módon bontanának akkukat Alsózsolcán (Népszava)

A céghálóban is akadnak furcsaságok.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG