Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az európai főügyész szerint messze alábecsülték a pénzügyi csalás volumenét az EU-ban


Bodnár Ádám lengyel igazságügyi miniszter és főügyész (b) és Laura Kövesi európai főügyész Varsóban 2024. január 29-én
Bodnár Ádám lengyel igazságügyi miniszter és főügyész (b) és Laura Kövesi európai főügyész Varsóban 2024. január 29-én

Európai főügyész: A szervezett bűnözés már a kontinens biztonságát is veszélyezteti. Hszi Csin-ping május elején jöhet Budapestre. Kirúgták a Magyar Péter tüntetésén felszólaló református lelkészt.

Európai főügyész: A szervezett bűnözés már a kontinens biztonságát veszélyezteti

Az ipari méreteket öltő áfacsalás már a kontinens biztonságát is veszélyezteti – jelentette ki parlamenti meghallgatásán Laura Kövesi, aki szerint messze alábecsülték a pénzügyi csalás volumenét az EU-ban. A főügyész arra is kitért, hogy a közösségben nincsenek patyolattiszta tagállamok, azonban sérelmezte, hogy nem kapnak elegendő forrást a bűnügyek kivizsgálására.

Hszi Csin-ping május elején jöhet Budapestre

Május elején több európai országban is látogatást tesz a kínai elnök. A Szabad Európa úgy értesült két, egymástól független forrásból, hogy Hszi Csin-ping Franciaország és Szerbia után Magyarországra is ellátogat.

Egy másik cikkünkben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pekingi vizitjéről számoltunk be, amelynek során kínai kollégája, Vang Ji közölte, hogy hazája tovább kívánja erősíteni stratégiai együttműködését Oroszországgal. „Putyin elnök határozott irányítása alatt az orosz nép előtt fényes jövő áll” – mondta.

Kirúgták a Magyar Péter demonstrációján felszólaló református lelkészt

Egy állami technológiai cégnél volt próbaidős Tarr Zoltán református lelkész, ahonnan a szombati Kossuth téri felszólalását követő első munkanapon azonnali hatállyal elbocsátották. Korábban ő adta át az egyesületét Magyar Péternek ingyen.

Kiszivárgott az EU-s támogatásokkal csaló minisztériumi tisztviselők vádirata

„Kékszakáll” és „Pumukli”, lefoglalt százmilliós vagyon, 54 vádlott, köztük pénzügyminisztériumi és miniszterelnökségi tisztviselők, illetve egy volt helyettes államtitkár. Az ügyészség szerint 25 milliárdnyi európai uniós támogatás esetében csalhattak.

„Nem mindig a gyerekekkel van a gond” – államiból katolikus iskola

Állami fenntartásúból egyházi iskolát csinálnának a dányi általános iskolából. Sokak szerint az elmúlt években az elcigányosodott tanintézmény oktatási színvonala is leromlott. Az iskoláért a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet jelentkezett be. A tanulók nyolcvan százaléka roma, a dányi roma családoknak pedig a fele – ahogyan ők mondják magukról – pünkösdista, vagyis a Hit Gyülekezetéhez tartozik. A dányi romák az elmúlt hetekben éppen emiatt voltak az ellen, hogy igennel szavazzanak, vagyis nem akarták olyan iskolába járatni a gyerekeiket szeptembertől, amelynek a fenntartója egy bálványimádó vallást követ. Beszállt a kampányba a helyi katolikus plébánia is, a családsegítők pedig sorra járták a romatelepek házait. Finomhangolással, kampányolással és egy kis ráhatással így végül a szülők 92 százaléka mégis úgy szavazott: vigye az iskolát a Kolping.

Az EJEB vegyes döntéseket hozott a klímacélok kikényszerítése érdekében indított ügyekben

A strasbourgi bíróság elutasította hat portugál fiatal, illetve egy francia polgármester keresetét, amely a klímacélok teljesítésére kényszerítette volna hazájukat, viszont egy hasonló svájci beadvány ügyében a felpereseknek adott igazat.

Ukrajna légitámadást mért egy katonai repülőtérre Oroszországban

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége (HUR) megerősítette, hogy drónokkal támadták az ellenséges légierő egyik kiképzőközpontját az oroszországi Voronyezsi területen, előző nap pedig különleges szabotázsakciót hajtottak végre, amellyel jelentősen megrongálták a Szerpuhov rakétahordozó korvettet az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi enklávéban a Balti-tenger partján.

Amit még tudni érdemes

Hogy viszonyul az ellenzék Magyar Péterhez, aki őket is leváltaná? (444)

A DK igyekszik hangsúlyozni, hogy Magyar Péter jobboldali, és összefogna a Fidesszel, a Momentum az Európa-képét kritizálja. A Mi Hazánk kéri vissza a harmadik út kifejezést, és vannak, akik örülnek, hogy Magyar Péter árt a Fidesznek.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG