Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az Integritás Hatóság nem kapta meg azokat a jogosítványokat, amelyeket ígértek neki


Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2024. március 22-én
Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2024. március 22-én

„Javaslataink nem nyerték el a kormányzati oldal támogatását” – az új korrupcióellenes állami szervezetek első éve. Egy retorikai lépéssel továbbment Ukrajna támogatása felé az EU. Megint nem működik, katarzis sincs: mérlegen az új finn atomerőmű első éve.

„Javaslataink nem nyerték el a kormányzati oldal támogatását” – az új korrupcióellenes állami szervezetek első éve

A magyar és az európai adófizetők pénzének védelmére – EU-s kényszerre – másfél éve jött létre az Integritás Hatóság. Kétfelé kell beszámolnia: az Európai Bizottságnak és a magyar Országgyűlésnek. Az utóbbinak írt beszámolójukat és a szintén Korrupcióellenes Munkacsoport munkáját elemezzük.

Egy retorikai lépéssel továbbment Ukrajna támogatása felé az EU

A korábbiaknál csendesebben, kisebb hírveréssel zajlott a múlt heti EU-csúcs Brüsszelben, de ha a hangos viták most el is maradtak, fontos döntések születtek Ukrajna vagy a bővítés témájában. Katonák küldése, a védelmi hadiipar, Bosznia tagsági esélyei – ezekről beszélünk a podcastban.

Megint nem működik, katarzis sincs: mérlegen az új finn atomerőmű első éve

Az Olkiluoto 3 (OLK3) az utóbbi évtizedekben a Hogyan ne építs atomerőművet? iskolapéldájaként vált ismertté, s bár tavaly a beruházás végül eljutott a hétköznapi áramtermelői státuszba, az elátkozottság árnya továbbra is a délnyugati tengerpart gigaüzemén maradt.

Bicskei gyermekotthon: senki sem beszélt a vizsgálóbizottság előtt

Senki sem vállalta a személyes megjelenést a bicskei gyermekotthon ügyében alakult fővárosi vizsgálóbizottság előtt. A megkeresettek többsége egyelőre érdemi írásos választ sem adott a kérdésekre.

Iványi Gábort és Gurmai Zitát hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítja az ügyészség

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként Iványi Gábort és az MSZP-s Gurmai Zitát csütörtökön. A gyanúsítottak tagadták a bűncselekmény elkövetését, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen.

Orosz kémhálózaton ütöttek rajta Lengyelországban

A lengyel biztonsági szolgálatok a cseh hírszerzéssel együttműködésben több helyszínen házkutatást tartottak és több személyt kihallgattak. A kémhálózat legfőbb feladata a Kreml külpolitikai céljainak előmozdítása volt, így például Lengyelország gyengítése, Ukrajna hiteltelenítése és az EU-intézmények megítélésének rombolása.

Putyin: Oroszország nem fog NATO-tagokat megtámadni, de az F–16-osokat lelövik Ukrajnában

Az orosz elnök leszögezte, hogy nem tervezik semelyik NATO-tagállam, így Lengyelország vagy a balti országok megtámadását sem, azonban Ukrajnában le fogják lőni a nyugati vadászgépeket.

Amit még tudni érdemes

Feketén-fehéren látszik, hogy Tónit és Barbarát kihúzták a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagából, de ez még nem bizonyítja, hogy erre ők adtak utasítást (Telex)

A Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagának egy korábbi verziójában még benne van, egy későbbiben viszont már hiányzik az a beszélgetés, amelyben Schadl György és egy orvos barátja Tóniról, Barbaráról és Ádámról beszél, akikről ma már az ügyészség is elismeri, hogy tudják, kik ők. Ez viszont önmagában nem bizonyítja, hogy Rogánék nyúltak volna bele az anyagba.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG