Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Gálik Zoltán: Orbánék pártszövetsége rövid távon nem lehet meghatározó jobboldali erő


Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatón a Kremlben, Moszkvában 2024. július 5-én
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatón a Kremlben, Moszkvában 2024. július 5-én

Gálik Zoltán: Orbán Viktoréknak rövid távon nincs esélyük arra, hogy pártszövetségük meghatározó erő legyen. Lakner Zoltán: „Orbán tűzszüneti kezdeményezése újabb fegyveres konfliktus melegágya lehet.” Katolikus teológus: „Kevés annyira hiteltelen nemzeti egyházi vezetést ismerek, mint a magyar.”

Gálik Zoltán: Orbán Viktoréknak rövid távon nincs esélyük arra, hogy pártszövetségük meghatározó jobboldali erő legyen

A Corvinus egyetem docense szerint Orbán Viktoréknak rövid távon nincs esélyük, hogy a Patrióták Európáért nevű formáció meghatározó jobboldali erő legyen, azonban ha Ukrajnában elindul bármilyen békefolyamat, a szélsőjobbot megosztó háború ügye már nem probléma, így akár össze is olvadhatnak. Hétfőnként jelentkező podcastsorozatunk különkiadása.

Egy másik cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a Dán Néppárt is bejelentette csatlakozását az Orbán Viktor és partnerei által gründolt, Patrióták Európáért nevű új pártcsoporthoz az EP-ben. Ez azt jelenti, hogy várhatóan létrejön az EP-frakció, mert ezzel teljesült az a feltétel, hogy a csoportnak legkevesebb hét tagországot kell képviselnie.

Lakner Zoltán: „Orbán tűzszüneti kezdeményezése egy újabb fegyveres konfliktus melegágya lehet”

Orbán Viktor mindig törekszik arra, hogy a tényleges nemzetközi politikai befolyásánál jelentősebbnek látszódjon. Most ilyen tűzszüneti tapogatózásként, „békebrókerként” keretezi kijevi és moszkvai útját – mondja Lakner Zoltán politológus. Elemző című podcastunkban a soros európai uniós elnökségről, frakcióalapításról, a politikusok és a sajtó viszonyáról beszélgettünk.

Az Európai Bizottság sietett leszögezni, hogy a magyar miniszterelnök nem az EU-t képviselte moszkvai látogatásán, ami aláássa a közösség egységét és az ukrajnai konfliktus megoldásában képviselt hivatalos pozícióját. A brüsszeli testület egyfajta válaszlépésként lefújhatja a biztosok szeptemberre tervezett budapesti útját.

Katolikus teológus: „Kevés annyira hiteltelen nemzeti egyházi vezetést ismerek, mint a magyar”

„Egy hanyatló magyar katolikus egyházban talán nem másokra kellene mutogatni”vélekedett a Szemlélek Alapítvány vezetője. Székely János püspök lapunknak adott interjúja indította arra Gégény Istvánt, a szemlelek.net keresztény portál lapigazgatóját, korábbi főszerkesztőjét, hogy reflektáljon rá, és kemény kritikával illesse a magyar katolikus egyház vezetését.

Orbán Viktor Kínában: Több nemzedék is meg fog még élni Hszi Csin-ping budapesti látogatásából

Mi mindig a béke oldalán vagyunk, és sohasem a háború oldalán. A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban – mondta a magyar miniszterelnök Pekingben, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott.

A Fidesz szavazói elfordulnak a Nyugattól, de a háborútól egyre kevésbé tartanak a magyarok

A külpolitikáról való gondolkodásban is megosztott az ország. A kormánypártiak másokkal lépnének szövetségre, máshogy látják a Nyugatot, Oroszországot és a háborút is, mint a társadalom többi része. Van, ami viszont átível a pártpolitikai törésvonalakon: egy év alatt sokat romlott Ukrajna megítélése a magyar társadalom szemében, a többség szerint nagyobb fenyegetettséget jelent, kevés magyar nyújtana nekik segítséget, elutasítók az ukrán menekültekkel, és Volodimir Zelenszkij épp annyira népszerűtlen, mint Vlagyimir Putyin.

Fazekas Gábor: Mindenki képes arra, hogy egy kicsivel boldogabb legyen

A Mindfulness-Based Stress Reduction (tudatosságalapú stresszcsökkentés – MBSR) módszertanának kidolgozása egy amerikai zenmester és egyetemi tanár, Jon Kabat-Zinn nevéhez fűződik. Bár rengeteg öngyógyító módszer létezik, az MBSR bizonyított: ismeretanyagát számos egyetemen oktatják. Fazekas Gábor egyike a módszer vezető oktatóinak hazánkban. Eredetileg közgazdász, dolgozott a Magyar Természetvédők Szövetségénél és falusi polgármesterként is. Ingyenes kurzusokat tart az Országos Onkológiai Intézetben. Ő volt a Szelfi vendége.

Gerevich József: A pszichiátria nem fontos semmilyen hatalomnak

Ha valakit olyan sok, a művészettel magas szinten foglalkozó személy vesz körül, mint gyermekkorában Gerevich Józsefet, szinte törvényszerű, hogy ő is ebbe az irányba indul el. Szülei elismert művészettörténészek voltak, de van a családban olimpikon és matematikus is. Őt magát egyszerre vonzotta a színház és a gyógyítás. Végül az utóbbit választotta, de megtalálta a módját annak, hogy pszichiáterként is hű maradjon a művészethez, sőt a terápia részévé, a gyógyítás eszközévé tegye, és elindítson egy mára legendássá vált művészetterápiás mozgalmat Magyarországon.

Újraszámolják a főpolgármester-választás szavazatait

Az Alkotmánybíróság pénteki határozata nyomán vasárnap délután már döntött is a Kúria: elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, illetve újraszámlálását.

Hosszú távú orosz fenyegetésre rendezkedik be a NATO

A NATO üdvözli, hogy az EU növelni kívánja a védelmi kiadásait, egyúttal fontosnak tartja, hogy Európa ne fejlesszen ki a szövetségétől eltérő együttműködési sztenderdeket – figyelmeztetett az észak-atlanti szervezet egyik magas rangú tisztviselője, aki igyekezett kisebbíteni a Donald Trump volt amerikai elnök visszatérésével kapcsolatos kockázatokat.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG