Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Gruevszkit kitiltották az USA-ból, vegyi fegyvert vethettek be az orosz csapatok


Lerombolt ház Mariupolban
Lerombolt ház Mariupolban

Trükkös megoldással kerüli ki Magyarország az orosz szankciókat; Hadházy a következő négy év stratégiájáról egyeztetne az ellenzéki pártokkal.

Gruevszkit kitiltották az USA-ból, Hadházy az ellenzéki pártokkal egyeztetne

Nikola Gruevszki volt Észak-Macedón miniszterelnök felkerült az Egyesült Államok szankciós listájára. Gruevszkit egy olyan elnöki rendelet alapján helyezték szankciók alá, amellyel azokat a személyeket büntetik, akik tevékenységükkel hozzájárultak a Nyugat-Balkán békéjének, stabilitásának aláásásához. A szankciók alá vont személyek nem léphetnek be az Egyesült Államok területére, és befagyasztják az országban lévő vagyonukat. Gruevszkit korrupciós bűncselekmények miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, amely elől Budapestre szökött.

Egyeztetésre hívta levélben a parlamenti pártok elnökeit Hadházy Ákos. A képviselő szerint el kell kerülni, hogy díszletellenzékként legitimálják a Fidesz hatalmát.

Hadházy azt mondja, az új országgyűlési ciklust, a pozíciók elosztását mindenképpen meg kellene előznie egy egyeztetésnek, egyebek között arról, hogy „szabad-e ilyen, komoly munkával nem, de annál több fizetéssel járó pozíciókat elfogadni”.

Oroszország arra kérte üzleti partnereit, hogy rubelben fizessenek az orosz gázért, olajért. A közvetlen rubelfizetés ugyanakkor szembemenne az Oroszország ellen hozott EU-s szankciókkal. De a magyar kormány belement az oroszok által javasolt technikai megoldásba: euró- és rubelszámlát nyit a magyar állami energetikai vállalat a Gazprombanknál. Euróval fizetünk a gázért, amelyet a bank rubelre vált, és ezt utalja át a Gazprom leánycégének.

Vegyi fegyvert vethettek be az orosz csapatok

Pesszimistán nyilatkozott az orosz elnökkel folytatott tárgyalása után az osztrák kancellár. Vlagyimir Putyin Moszkva melletti rezidenciáján fogadta Karl Nehammert, aki néhány nappal korábban Kijevben tárgyalt az ukrán elnökkel. A tárgyalás után az osztrák kancellár nagyon közvetlen, nyílt és nehéz tárgyalásként jellemezte a találkozót. Nehammer azt mondta, az oroszok nyilvánvalóan az átfogó kelet-ukrajnai offenzívát készítik elő.

Jelentések szerint az orosz erők vegyi anyagokat alkalmazhattak a Mariupol elleni támadásban. A kikötőváros feletti ellenőrzés átvétele stratégiai szempontból különösen fontos lenne Oroszország számára. Liz Truss brit külügyminiszter szerint az ilyen fegyverek alkalmazása brutális eszkalációt jelentene ebben a konfliktusban.

Nemzetközi jogi szakértőkkel beszéltünk arról, hogy van-e esély az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök felelőseinek elszámoltatására. Oroszország tagsága miatt az ENSZ BT nem fog ítélkezni az ügyben. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság tud a háborús bűnökről, vélhetően eljárásokat is indítanak az Ukrajnában történtek miatt.

Egyre több bizonyíték kerül elő arról, mi mindent művelnek az orosz katonák az elfoglalt területeken. Halált és pusztítást hagytak maguk után az orosz csapatok, amikor április 1-jén kivonultak tizenöt, Kijev melletti faluból, köztük Nova Baszanból. A Szabad Európa helyi szerkesztőségének fotósa, Szerhij Nuzsnyenko a helyszínen járt.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG