Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Leckék az ellenzéknek; nyomozók vitték el a polgármestert


Szabó Tímea, Márki-Zay Péter, Kunhalmi Ágnes
Szabó Tímea, Márki-Zay Péter, Kunhalmi Ágnes

Miután a gyanú szerint 113 millió forintot csalt el a polgármester, elvitték a nyomozók. Most időközi választás jöhet Újszentivánon. Az ellenzék még csak az első lépést tette meg a sikerhez vezető úton, véli interjúalanyunk. Szijjártó Péter szerint Magyarország a NATO nélkül is megvédi magát, Müller Cecília azt mondja, nem kell félni a lopakodó omikrontól.

Sok feladatot kell még elvégeznie az ellenzéknek, ha sikeresen akar kormányozni

Ahhoz, hogy az ellenzék győzni tudjon áprilisban, többre van szükség az eddigi összefogásnál, határozottabb kiállás kell Márki-Zay mellett, és szükség lesz egy egységes vízióra is – véli Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója. Túl sok párt van az ellenzéki oldalon, így nehéz lesz megtörni a Fidesz hatalmát. Noha a kormánypártok jellemzően három ciklus után elfáradnak, Orbán Viktor ereje teljében van – mondja interjúnkban a Politikatudományi Intézet főmunkatársa.

Időközi választás jön, miután a nyomozók elvitték a polgármestert

Nyomozók vitték el az otthonából Putnik Lázárt, Újszentiván polgármesterét, aki a gyanú szerint eltüntette a munkásszálló építésére kapott 113 millió forintnyi állami támogatást. Az ügyészség előzetes letartóztatást kért rá és társaira. A történtek miatt az újszentiváni képviselő-testület feloszlatta magát, időközi választás lesz a településen. Putnik Lázár botrányairól a Szabad Európa több cikket is írt korábban.

„Tetten érhető a szakmai szervezet kiherélése, beszántása”

Felelőtlenség vagy helyes döntés volt a több száz milliárdos lélegeztetőgép-beszerzés? Miért oltottak a háziorvosok kínai vakcinával? Indokolt-e az operatív törzs ülésén elhangzottak titkosítása? Dr. Kunetz Zsombor orvost, egészségügyi szakértőt kérdezték a Szabad Európa olvasói.

Olvasóink a Szabad Európa Facebook-csoportjában küldték el kérdéseiket, amelyet leghűségesebb követőinknek hoztunk létre, itt lehet csatlakozni.

Csaknem 13 ezer új fertőzöttet találtak, elhunyt 99 beteg

Az elmúlt 24 órában 12.885 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 99 beteg, így az elhunytak száma 42.269 főre emelkedett. Müller Cecília szerint nem kell megijedni az omikron lopakodó variánsától, mert nem okoz súlyosabb tüneteket, mint a nem lopakodó omikron.

Ezeknek az éveknek az egész életünkre hatásuk lesz

A II. világháború óta nem volt olyan mértékű átalakítás a hazai közoktatásban, mint amit az Orbán-rendszer 2010 óta megvalósított. Eredményei nemzetközi összevetésben is lesújtók. Az okokat és a következményeket vettük sorra podcastunkban.

Szijjártó Péter: Magyarországra nem kellenek újabb NATO-csapatok

A külügyminiszter egy interjúban azt mondta, hogy Magyarországra nem jöhetnek és nem is kellenek újabb NATO-csapatok, mert a Magyar Honvédség képes megvédeni az országot. Szijjártó arról is beszélt, hogy Magyarország egyelőre gondolni sem akar az Oroszország elleni további uniós szankciókra.

Élet a lövészárkokban

Jelenleg is pattanásig feszült a helyzet az ukrán–orosz határon, de a harcok már a Krím megszállása óta, nyolc éve tartanak Ukrajna keleti részén. Képek a frontvonalról.

Brit parlamenti bizottság: A brexit eddig nem váltotta be az ígéreteket

Eddig a brexit csupán a vállalkozások költségeinek emelkedésével, jelentős késedelmekkel és bürokratikus akadályokkal járt, más érezhető hatása nem volt a kilépésnek – közölte a brit parlament illetékes bizottsága.

Kellemes tavaszi napot,

Keller-Alánt Ákos

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG