Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán szerint biztonságos a kínai vakcina, adómentességet kapnak a fiatalok


A legfontosabb híreink péntek reggel: ha eurómilliókról van szó, a kormánynak már nem olyan fontosak a Soros-törvények, adómentességet ígért a fiataloknak a kormányfő, örökös tagságot osztogattak a kormány támogatta MCC kuratóriumában.

Van az a pénz, amiért a kormány eltekint a "Soros-törvény" alkalmazásától. Úgy tűnik, anyagi szempontok fölülírhatják a nemzeti szuverenitás elsődlegességét, ha az megnehezítené külföldi támogatások megszerzését. A kormány ugyanis csöndben ígéretet tett arra, hogy a Norvég Civil Alap pénzeit kezelő szervezetet és az Alap támogatottjait kiveszi a pár éve a nemzeti szuverenitás jegyében megalkotott két „Soros-törvény” hatálya alól.

Orbán a kínai vakcináról és a fiatalok adómentességéről beszélt

A miniszterelnök szerint nincs kockázata a kínai vakcinának, és ebből tömegével tudna napokon belül szerezni a kormány. Orbán Viktor az állami rádió reggeli műsorában azt mondta, hogy rövid időn belül több millió kínai vakcinát tudna beszerezni a magyar kormány, bár az oltási ütemezésről a kormányfőétől eltérő véleményt fogalmazott meg egy nappal korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A miniszterelnök a rádióban bejelentette azt is, hogy jövő januártól teljes adó- és járulékmentességet kapnának a 25 évesnél fiatalabb magyar munkavállalók.

Nincs központi irányelv, felsőbb utasítás arra, hogy a koronavírus alatt megszaporodó iskolai hiányzások miatt meg kell-e buktatni egy-egy tanulót vagy sem. A PDSZ alelnöke szerint a köznevelési államtitkár visszapasszolta az ügyet az iskolaigazgatók hatáskörébe. A KLIK azt kérte a tankerületektől, hogy az intézmények a jogszabályi lehetőségeket betartva, legyenek tekintettel a rendkívüli helyzetre.

Örökös tagság a kormány támogatta MCC kuratóriumában

Megjelent, hogy kik fogják irányítani a Mathias Corvinus Collegium közpénzből példátlanul gazdaggá tett alapítványát a jövőben. Ezeket az embereket a későbbi kormányok sem válthatják le soha, a magánszervezetnek átadott nagyjából 400 milliárdnyi közvagyont valószínűleg nem lehet már visszaszerezni. Eredetileg november 22-én járt le ugyanezen tagok hat hónapos, ideiglenes megbízatása.

Január 20-án tartják Joe Biden beiktatási ceremóniáját Washington DC-ben. A capitoliumi zavargásokat követően biztonsági aggályok merültek fel. Donald Trump nem vesz részt az eseményen. Videónkon láthatják, hogyan készül az amerikai főváros az eseményre.

Összeszedtük, kik lesznek az új amerikai elnök kormányának kulcsfigurái. Joe Biden főleg olyan embereket válogatott maga mellé a legfontosabb pozíciókba, akikkel már korábban dolgozott együtt. A megválasztott elnök bevallottan olyan csapatot akart összerakni, akikkel rögtön belekezdhet a munkába.

Végül infografikánkat ajánlom figyelmébe, miszerint a bolgárok egyharmada nem tud befűteni otthon.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG