Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az árbefagyasztás részletei; Márki-Zay lenne a magyar Trump?


Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter
Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter

Kiderült pár részlet a hét élelmiszerárainak befagyasztásáról, szakértőket kérdeztünk az intézkedések hatásairól. A terjedő omikron miatt megváltoztak a karanténszabályok, és elérhető lesz a negyedik oltás is. Rövid videóban mutatjuk meg, mi a kapcsolat a klímaváltozás és a szarvasmarhák között.

Március 10-én választják Áder János utódját

A Fidesz jelöltje a köztársasági elnöki posztra Novák Katalin, aki elfogadta a jelölést. Minden valószínűség szerint meg is választják, a kérdés már csak az, hogy az ellenzéknek lesz-e saját államfőjelöltje. Ennek szükségességéről Donáth Anna, a Momentum elnöke is beszélt a Szabad Európának.

Terjedő omikron és heti három oltási akciónap

8921 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, 73 beteg hunyt el a koronavírus-fertőzés következében. A halottak száma ezzel 40 237 főre emelkedett. 2611 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen.

Az oltási akció folytatódik: ma délután és szombaton is lehet előzetes időpontfoglalás nélkül oltásra menni. Januárban ez így lesz minden csütörtökön, pénteken és szombaton.

Koronavírus és árbefagyasztás

Ez volt a két fő téma a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között arról beszélt, hogy aki kéri, kaphat negyedik oltást; az omikron gyengébb lefolyása miatt csökken a karatén ideje, és hogy csak annak lesz érvényes a védettségi igazolványa, aki beoltatja magát. Igaz, a kártyára jelenleg csak ötszáz főnél nagyobb rendezvények látogatásához van szükség. A miniszter beszélt az egyes élelmiszerek árának befagyasztásáról is. Mi erről szakértőket kérdeztünk.

„Miért gondolják, hogy pont ez a hat árucikk fogja nekik megnyerni a választásokat?”

Ami azóta hétre bővült, mert felkerült a listára a csirkefarhát is. A Szabad Európa saját adatgyűjtése alapján nézte meg, mennyivel csökkenhet az érintett termékek ára február elejétől, amikor életbe lép az árkorlátozás. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a kormány intézkedése kampánycélokat szolgál, és nem lesz lényegi hatással az inflációra.

Konstruktív bizalmatlanság: Márki-Zay a magyar Trump?

Sem polgárpukkasztás, sem szentségtörés, hogy szlogen lett egy mulatós nótából, véli kampányszakértőnk, aki abban sem lát kivetnivalót, hogy egy sajtótájékoztatón nevezték meg az államfőjelöltet. Ruff Bálint a Szabad Európa podcastjában.

Egyszerűen – miért veszélyesek a tehenek a klímára?

A világ tehenei által okozott üvegházhatásúgáz-kibocsátás akkora, mint Európa teljes kibocsátása. Rövid videóban magyarázzuk el, mekkora problémát jelent a szarvasmarha-tenyésztés a környezet szempontjából. Kiderül az is, hogyan kerülne maszk a marhákra.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy akin maszk van, az marha.

Kellemes pénteket és jó hétvégét,

Keller-Alánt Ákos

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG