Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Jövő héten lezárulhat a svéd NATO-csatlakozás másfél éve halogatott ratifikációja


Orbán Viktor sajtótájékoztatója Budapesten 2023. december 21-én
Orbán Viktor sajtótájékoztatója Budapesten 2023. december 21-én

A Fidesz most már támogatja a svéd NATO-tagság ratifikálását. Nem szeretik már annyira a cégek az otthoni munkavégzést. Tetyana Kirpa menekült ukrán biológus: „Már tudok magyarul válaszolni.”

A Fidesz most már támogatja a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását

Kocsis Máté frakcióvezető javaslatban kérte fel Kövér László házelnököt, hogy vegye napirendre a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáról szóló parlamenti szavazást, így február 26-án lezárulhat a másfél éve húzódó ügy. Pénteken érkezik az észak-európai ország miniszterelnöke Budapestre.

Nem szeretik már annyira a cégek az otthoni munkavégzést

A koronavírus-járvány elmúltával a munkáltatók azt szeretnék, ha munkavállalóik több időt töltenének az irodában. Noha a magyarok fele szeretne otthonról dolgozni, a többségnek olyan hibrid munkarend jut, ahol többet kell bent lenni a munkahelyen, mint otthon. Itthon a felső vezetők és az állami szektor ellenzi leginkább az otthoni munkavégzést.

Tetyana Kirpa ukrán menekült biológus: „Már tudok magyarul válaszolni”

Tetyana Kirpa ukrán biológus jelenleg a martonvásári MTA Agrártudományi Intézetben dolgozik. Még a háború kitörése előtt kezdődött tudományos kapcsolata a magyar kollégákkal, akik felajánlották neki a segítségüket: kutatói helyet, szállást és barátságot kapott. Nyelvtanulását és integrációját a civil Mira Ház segíti. A nő szerencsésnek és hálásnak érzi magát, de a lelki traumából így is nehezen gyógyul, nagy megrázkódtatást jelentett neki, hogy el kellett hagynia a hazáját. A tudományos munka segít átvészelni ezt az időszakot.

Nagy a felelősségünk, mert sok diák soha nem látott még zsidó embert – interjú a Haver vezetőjével

„Már az a helyzet is felszabadító tud lenni, hogy a diákok elmondhatják a véleményüket, meghallgatják őket, és arról van szó, ami őket érdekli”mondta el interjúnkban a Haver Alapítvány ügyvezetője, Félix Anikó. A csoport fiatalokat küld foglalkozásokat tartani a zsidóságról főleg általános és középiskolákba, jellemzően olyan helyekre, ahol nem láttak még zsidó embert. Ezért nagy felelősségük is, hogyan adják át a sokszínűségre, vitakészségre, elfogadásra alapuló víziójukat. Sok helyen az egész téma tabunak számít, máshol például azt is kezelniük kell, ha néhány tinédzser komolyan előítéletes.

„Nemkívánatos szervezetnek” minősítették a Szabad Európát Oroszországban

Február 20-tól nemkívánatos szervezetnek minősítette Oroszország a Szabad Európát, amelynek orosz nyelvű weboldalát és közösségi médiás felületeit már csaknem egy éve blokkolja a helyi médiahatóság. Olyan szervezetek kapnak ilyen címkét, amelyeket külföldről is finanszíroznak, ezek munkavállalói és támogatói pedig büntetőeljárással nézhetnek szembe.

Lengyelország véget vetne az ellene folyó jogállamisági eljárásnak

Varsó bemutatta cselekvési tervét, amellyel véget vetne annak a jogállami vitának, amelyet az Európai Unióval folytat az előző, nacionalista kormány által bevezetett, vitatott igazságügyi reformok miatt.

Oroszok tízezrei követelik hivatalosan Navalnij holttestének kiadását

Több mint 67 ezer orosz állampolgár követeli az ország legfőbb nyomozó hatóságától Alekszej Navalnij holttestének kiadását a családnak. Egyre nő a harag, amiért az orosz hatóságok megtagadják.

Amit még tudni érdemes

Balog Zoltán már 2012-ben kapott jelzést az ombudsmantól a bicskei gyermekotthonban történtekről (444)

Hiába történt jelzés, hiába zajlott nyomozás, ombudsmani vizsgálat, egyszer sem merült fel az eljárások közben, hogy V. Jánost, a bicskei gyermekotthon igazgatóját, akit több gyerek is szexuális abúzussal vádolt, legalább a vizsgálatok idejére felfüggesszék.

Gödi akkugyár: 88 tonna magzatkárosító oldószer a levegőben, nehézfémek a dolgozók szervezetében (Átlátszó)

A légszennyezettségi adatok alapján a gödi Samsung gyár 2019 és 2022 között rendkívüli mennyiségű, 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe. De nem ez az egyetlen aggasztó adat, ami a gyár egészség- és környezetkárosító hatására utal.

Régen azt mondták, csak nehogy a NER rákívánjon, most azt, hogy bárcsak rákívánna (Telex)

Azt gondolhatnánk, a magánegészségügy rendkívül jövedelmező ágazat, amely a NER-nek is vonzó. Nos, ez ebben a formában nem igaz. A szektor valóságos hullámvasúton ült az utóbbi években. Hosszú menetelés után egy időre veszteségbe fordult, de most már talán látják a fényt az alagút végén.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG