Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Magyar Péter hamarosan bejelenti a pártot, amellyel elindul az EP-választáson


Ismét tízezrek tüntettek Magyar Péter felhívására 2024. április 6-án Budapesten
Ismét tízezrek tüntettek Magyar Péter felhívására 2024. április 6-án Budapesten

Magyar Péter: Új időszámítás indul, a változást már nem lehet megállítani. Rajnai Gergely: Egyelőre nem hiányzik Magyar Péter mögül egy párt. Ursula von der Leyen két rémálma: a Pfizergate és a Piepergate.

Magyar Péter: Új időszámítás indul, a változást már nem lehet megállítani

Tízezrek tüntettek ismét Budapesten Magyar Péter felhívására. Három héten belül ez volt a harmadik ilyen, több tízezer embert megmozgató demonstráció. A frissen berobbant politikus azt mondja, célja a közélet megtisztítása, azt követeli, hogy a kormány adja vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek.

Arról is írtunk a héten, hogy úgy folyt bele az önkormányzati választásba Magyar Péter, hogy még el sem indult rajta. Abszurd, „magyaros” fordulatokkal és szokásos ütésváltásokkal zajlott a mögöttünk hagyott héten a választási kampány.

Rajnai Gergely: Egyelőre nem hiányzik Magyar Péter mögül egy párt

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint Magyar Péter igyekszik független maradni, a választóknál ugyanis nagy pluszt jelent, hogy nem professzionális politikus. Az ellenzéki szereplők közül csak Gyurcsány Ferencől beszélt negatívan a szombati tüntetésen, hogy elhatárolja magát a DK-tól.

Két hónapja lépett a nyilvánosság elé a korábbi igazságügy-miniszter volt férje, aki szinte példátlan politikai pályát futott be ez idő alatt. A Magyar Péter-jelenség eddig is és ezután is bőségesen ad témát az elemzőknek. A Szabad Európán megjelent eddigi véleményekből válogattunk.

Ursula von der Leyen két rémálma: a Pfizergate és a Piepergate

Még mondja valaki, hogy a brüsszeli politikai életnél nincs unalmasabb. Az állítás látványos cáfolataként az Európai Bizottság elnöki posztjára sokak által majdnem biztos befutónak tekintett Ursula von der Leyent az elmúlt napokban két szaftos politikai botrány is utolérte. Ezek együtt, de akár külön-külön is alkalmasak lehetnek arra, hogy megingassák a brüsszeli testület jelenlegi elnökének eddig szilárd pozícióját.

Sztárnak lenni tíz forinttal a zsebedben a Kádár-korban

Hogy éltek a Kádár-kor könnyűzenei sztárjai, a mai celebek elődei? Hogy befolyásolták egyes zenekarok működését (akár létrejöttét vagy feloszlását is) a párthatározatok? Csatári Bence történész volt ezúttal a vendégünk a Szelfiben.

Peter Pellegrini lesz Szlovákia új elnöke

Szlovákiában a nacionalista baloldali kormány jelöltje nyerte az elnökválasztást, megerősítve ezzel az oroszbarát kormányfő, Robert Fico hatalmát.

Egy másik korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy Fico abszolút hatalma a tét a szlovák elnökválasztáson, az hogy Orbán Viktor szövetségese vagy a NATO-csatlakozást letárgyaló diplomata nyeri el a posztot.

A gyermekkor militarizálása: orosz gyerekek a háborús gépezetben

Már kilencéves orosz iskolásokat is bevonnak a kormány által szervezett programokba, hogy az Ukrajnában harcoló csapatoknak készítsenek felszerelést. Akár amputált végtagokra kötnek harisnyát vagy drónokat szerelnek össze, a háború egyre közelebb kerül Oroszország következő generációjához.

Amit még tudni érdemes

Nehézkesen számolt el az orosz hátterű propagandaoldal a Kásler miniszteri keretéből kapott pénzzel (HVG)

Csaknem két hete derült ki, hogy magyarok is részei lehettek annak a Moszkvából finanszírozott propagandahálózatnak, amelyet a cseh titkosszolgálat leplezett le.

„Itt látványosan nincs semmi sem rendben” – másod- és harmadállást is vállalnak az állami egyetemek oktatói (24.hu)

Kizárólag politikai döntés kérdése, hogy az állam rászán-e egy, a költségvetéshez képest láthatatlan összeget az oktatók fizetésének – amely az utóbbi két évben a magas infláció ellenére érdemben nem emelkedett – minimális rendezésére.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG