Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar Péter: Új időszámítás indul, a változást már nem lehet megállítani


Magyar Péter beszél a Kossuth teret és a környező utcákat is megtöltő tömeghez
Magyar Péter beszél a Kossuth teret és a környező utcákat is megtöltő tömeghez

Tízezrek tüntettek ismét Budapesten Magyar Péter felhívására. Három héten belül ez volt a harmadik több tízezer embert megmozgató demonstráció. Magyar Péter azt mondja, célja a közélet megtisztítása, követeli, hogy a kormány adja vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek.

A szombati tüntetés reggelén Magyar Péter a közösségi oldalán jelentette be, hogy Legyél a változás! Egyesület néven működteti civil szervezetét.

Korábban arról beszélt, hogy az egyesület mellett párttal és ernyőszervezettel is készül a júniusi EP- és önkormányzati, valamint a 2026-os országgyűlési választásra. Az ernyőszervezet a Talpra Magyarok Közössége, amelyről már a március 15-i megmozduláson is beszélt Varga Judit volt igazságügyi miniszter exférje.

Az első tüntetésen, március 15-én tízezrek, majd a második ügyészségi meghallgatása után, március 26-án spontán meghirdetett demonstráción ismét ezrek mozdultak meg Magyar Péter felhívására. Most újra Budapest belvárosába hívta követőit. A Városháza téri gyülekező után a Kossuth térre vonultak a résztvevők.

14 órára megtelt a Városháza tér, a tömegben nem lehetett látni pártzászlókat. Magyar Péter kérése volt, hogy ezúttal se legyenek pártzászlók vagy pártlogók. Nemzeti színű zászlókkal és helységnévtáblákkal vonult a tömeg. A Városháza térnél zúgott a Ria, ria, Hungária.

Munkatársunk, Bihari Ádám élő videótudósítását itt követhették:

Negyed 3 előtt pár perccel Magyar Péter vezetésével elindult a tömeg a Kossuth tér felé. A szervezők nemzeti színűre festett furgonja vezette fel a résztvevőket, a volán mögött Nagy Ervin színművész ült, aki már a március 15-i tüntetésen is Magyar Péter mellett volt.

Készenléti és motoros rendőrök biztosították a vonulókat, akik a felvételek tanúsága szerint már ekkor több ezren lehettek.

Együtt menni fog! – skandálja vonulás közben a tömeg
Együtt menni fog! – skandálja vonulás közben a tömeg

Demokráciát, együtt menni fog, ne féljünk – ezek voltak a leggyakoribb rigmusok úton a Kossuth tér felé, de felhangzott néha a mocskos Fidesz is. Időbe telt, amíg a tömeg megtette az utat a Deáktól a Kossuth térig.

Képgalériánk a demonstrációról:

Negyed négyre nemcsak a Kossuth tér telt meg, de a környező utcák is. Noha a gyülekező a Deák téren volt, sokan már eleve a Kossuth térre mentek, ahol a szervezők előzetes programja szerint 15 órakor folytatódott volna a demonstráció, de ez csak negyed 4 után történt meg, igyekeztek bevárni a Deák térről vonulókat.

Megtelt a Kossuth tér
Megtelt a Kossuth tér

Péter Petra lépett először színpadra, ő volt a műsorvezető március 15-én is. „Legyünk együtt egy új Magyarország új jövője, legyünk mi magunk a változás!” – mondta.

Utána Bálint András Kossuth-díjas színművész, a Radnóti színház volt igazgatója Radnóti Miklós Nem tudhatom… című versét szavalta el. Ezután Nagy Ervin színművész külföldön élő magyarok leveleiből idézett.

Egyebek mellett Ausztriában, Németországban, Belgiumban és Nagy-Britanniában élő magyarok leveleiből idézett Nagy Ervin színművész
Egyebek mellett Ausztriában, Németországban, Belgiumban és Nagy-Britanniában élő magyarok leveleiből idézett Nagy Ervin színművész

Felszólalt Szigetszentmiklós polgármestere, Nagy János is, aki 2019 óta civil és ellenzéki pártok támogatásával vezeti a települést, és úgy látja, hogy hiába váltották le a fideszes kiskirályokat, a háttéralkuk még mindig ott vannak. „Orbán nincs Gyurcsány nélkül.” Szerinte minél több civilnek kell bejutnia az önkormányzatokba, mert „nem lehet megalkudni a bemocskolódott pártokkal”.

Nem sokkal később a DK közleményt adott ki, hogy „a Magyar Péter színpadán tett hazugságai miatt bepereljük Szigetszentmiklós Fidesz-kollaboráns polgármesterét”. Nagy János egyébként arról beszélt, hogy Jószai Attila DK-s képviselő gyakran látogatta meg Kövér Lászlót szigetszentmiklósi házában, de a DK szerint ez nem igaz.

Demonstrálók a Kossuth téren 2024. április 6-án
Demonstrálók a Kossuth téren 2024. április 6-án

Tarr Zoltán református lelkész, volt zsinati tanácsos következett, aki a Telex tudósítása szerint Magyar Péter egyesületének alapítója. Egyebek között arról beszélt, hogy beteg a társadalom, és ebben kiemelt felelőssége van az egyházaknak. Úgy fogalmazott: „Mi, reformátusok, meg fogjuk oldani a Balog-ügyet.” A kegyelmi botrányra utalva hozzátette: elfogadhatatlannak tartja azt, amit a püspök tett, és azt is, ahogy az ügy kirobbanása óta viselkedik.

Ehhez kapcsolódóan: Debreceni reformátusok: Megbotránkoztunk azon, hogy egyházunk vezetője a tettes oldalára állt

Tarr Zoltán után Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas operaénekes elénekelte a You’ll Never Walk Alone című dalt.

Rost Andrea énekel a tüntetőknek
Rost Andrea énekel a tüntetőknek

Magyar Péter: Ez nem egy belpesti médiahekk

Megtelt a Kossuth tér, pedig nem voltak ingyenbuszok, álcivilek, párt-SMS-ek, mégis rengetegen jöttek el – mondta a tüntetésre felhívó Magyar Péter, aki szerint ez bizonyítja a fenti állítást, vagyis azt, hogy „ez nem egy belpesti médiahekk”.

Szerinte a hatalom retteg, ezért költ közpénzmilliárdokat lejárató kampányokra, de a magyarokat már nem lehet megtéveszteni.

Magyar szerint a magyarok most visszavették több évtizede kisajátított nemzeti jelképeiket, a magyar nemzet megüzente a korrupt hatalomnak, hogy elég volt.

Szerinte többen voltak a Kossuth téren, mint ahányan a 2022. március 15-i Békemeneten. Úgy véli, a regnáló hatalom és talán az egész hatalmi elit megrettent a magyarok erejétől és összefogásától.

Továbbra sem tudni, Magyar Péter melyik párttal indul az EP-választáson. Úgy fogalmazott: „Amikor eljön az ideje, hamarosan, be fogom jelenteni azt a pártot is, aminek segítségével el fogunk indulni.”

Magyar Péter szerint továbbra is várják a válaszokat egyebek között arra, hogy igaz-e, hogy Schadl György Rogán Antal embere volt. Igaz-e, amit Varga Judit állított, hogy Völner Pálnak már a hivatalos meggyanúsítás előtt szóltak, hogy nyomozás zajlik ellene? Igaz-e, hogy Rogán Antalék belenyúltak a Schadl–Völner-iratokba? Hogyan vizsgálja ki az ügyészség, hogy történt-e ilyen az ügyészségi nyomozóknál? Igaz-e, hogy a kormány maga alá akarja rendelni az ügyészséget?

Magyar Péter arról is beszélt, hogy ő csak egy szikra, a változás elindítója. Nem tőle kell várni a változást, hanem tenni kell érte. „Vissza kell vennünk a falvainkat és a városainkat. Fel kell szabadítanunk az országot.” Hozzátette: ő egy modern, európai, teljesítményalapú társadalmat ajánl.

Húsz évvel ezelőtt megállították Magyarország óráját, de most új időszámítás kezdődött – mondta. Beszélt a romákról, akiknek szerinte befogadó környezetre van szükségük, a nyomorban élőkről, és egy idézettel megemlékezett a szegénységgel kiemelten foglalkozó, nemzetközi hírű szociológusról, a csütörtökön elhunyt Ferge Zsuzsáról.

Az EP-választásról szólva sorsdöntő napnak nevezte június 9-ét. Úgy véli, hogy konstruktív, de kritikus párbeszédre van szükség az Európai Unióval, megerősítette, hogy zéró toleranciát hirdetne a korrupcióval szemben, csatlakozna az Európai Ügyészséghez.

Végül bejelentette, hogy jövő héten országjárásra indul, a következő két hónapban bejárja az országot, a kistelepülésekre is elmegy.

A demonstráció végén arra kérte a résztvevőket, hogy mindenki fogja meg a mellette álló kezét, és emelje a magasba. Elénekelték a Kossuth-nótát, és véget ért a tüntetés.

A Kossuth téri demonstráció végén
A Kossuth téri demonstráció végén

Ebben a cikkben azt elevenítettük fel, mit tudunk Magyar Péterről, hogyan robban be a közéletbe, milyen fontosabb állomásai voltak az azóta eltelt két hónapnak.

Itt elemzőket kérdeztünk a Magyar Péter-jelenségről, ebben a cikkben pedig azt vizsgáltuk, mit tudott kezdeni eddig a kormányzati propaganda és az ellenzék Magyar Péterrel.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG