Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Megalakult Orbán Viktorék új EP-frakciója, de hendikeppel indulhatnak a posztokért


Orbán Viktor és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés párt vezetője Madridban 2022. január 29-én
Orbán Viktor és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés párt vezetője Madridban 2022. január 29-én

Megalakult Orbán Viktorék új EP-frakciója, azonban hendikeppel indulhat a posztokért. Gálik Zoltán szerint a magyar miniszterelnök útjai nem tűntek nagy tárgyalásoknak. „Amióta épül a gyár, szépül a város” – újráztak az akkugyáras polgármesterek.

Megalakult Orbán Viktorék új EP-frakciója, de hendikeppel indulhat a posztokért

Létrejött a Patrióták Európáért nevű új EP-frakció, amely az olasz Liga csatlakozásával immár 84 mandátummal rendelkezik, ezzel a harmadik legnagyobb az EP-ben.

Ugyanakkor a képviselőcsoportnak a tényleges taglétszáma által indokoltnál kevesebb vezetői tisztség juthat az új Európai Parlamentben, miután az Identitás és Demokrácia (ID) nem jelentette le határidőre a leendő frakció létszámát, így kiszemelt jogutódja hátrányba kerülhet.

Gálik Zoltán szerint a magyar miniszterelnök útjai nem tűntek nagy tárgyalásoknak

A Corvinus egyetem docense szerint Orbán Viktor az EU soros elnökségének átvétele apropóján inkább diplomáciai látogatásokat tett, hiszen megállapodások nem születtek. Kiemelte: a Patrióták Európáért nevű új frakció várhatóan a nemzetállami érdekek felhangosított szócsöve lesz az EP-ben.

Kijevből Moszkván át Pekingbe, majd Washingtonba – a miniszterelnök komoly utazássorozattal kezdte az európai uniós elnökséget. Nézze meg térképen, merre járt Orbán Viktor, amióta Magyarország átvette az EU soros elnökségét!

„Amióta épül a gyár, szépül a város” – újráztak az akkugyáras polgármesterek

Az elmúlt évek legfőbb közéleti kérdése az akkumulátorgyárak építése volt. A sokszor lincshangulatú közmeghallgatások után sokan azt gondolták, polgármesterek székébe is kerülhet az akkugyárépítési láz. Megvan-e a szolidaritás a gyáraktól távolabb élőkben a gyárak szomszédságában élők iránt? Érzik-e az ott élők a gyárak negatív hatását, vagy csak azt látják, hogy a befolyó adóból szépül a város? Miként hatott a választási eredményekre az elmúlt évek legfontosabb vitatémája? Ennek jártunk utána a Szabadon mostani adásában.

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a voksok újraszámolásáról

Július 9-től kezdve három napon át számolják újra a főpolgármester-választáson leadott szavazatokat. A főpolgármester szerint „nyilvánvalóan jogsértő” az Alkotmánybíróság döntése, ugyanis az érvényes szavazatok újraszámolásának elrendelésével „teljesen abszurd, kaotikus helyzet állt elő”, azonban még menthető, ha betartanak négy garanciális elemet. Vitézy Dávid szerint ilyen szoros eredmény mellett a szavazatok újraszámolása teljesen természetes – más kérdés, hogy korábban is sor kerülhetett volna már rá.

A dolgozók kérése ellenére szüntette meg Lázár János a home office-t a MÁV-nál

A Szabad Európa birtokába került felmérés szerint a MÁV dolgozói meglehetősen elégedetlenek az új iroda biztosította körülményekkel, és úgy látják, otthonról hatékonyabban tudnak dolgozni. Lázár János ennek ellenére tiltotta be a home office-t a cégnél. Az erről szóló e-mailt péntek délután küldték ki, hétfő reggel már mindenkinek be kellett mennie az irodába. Van, aki szerint az intézkedés bosszúálló és családellenes.

Háborúellenes akcióterv: a pártok és a médiumok pénzeire kíváncsi a kormány

A hazai pártok és a sajtó forrásainak nyilvánosságát írják elő, a médiumok esetében a külföldi pénzekre is kíváncsiak; így száll szembe a kormány a háborús propagandával – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. A háborús különadók sem csökkennek, sőt egyes elemei még emelkednek is.

Francia választási eredmények: senki sem látta, hogy ez következik, de még nincs vége

Jóllehet arra senki sem számított, hogy Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülése többséget szerez az 577 tagú Nemzetgyűlésben, az előrejelzések azt vetítették előre, hogy a párt az első helyen fog végezni kétszáz feletti mandátummal. Ám ha hinni lehet a korai, de többnyire megbízható francia exit poll eredményeknek, maximum 150 képviselővel a harmadik helyre szorulnak.

Hétfőn hivatalosan is bejelentették, hogy a francia Nemzeti Tömörülés is csatlakozik az Orbán Viktorék által alapított új európai parlamenti képviselőcsoporthoz.

Gyermekkórházat is találat ért Kijevben, Ukrajna-szerte sokan meghaltak az orosz légitámadásokban

Egyes hírek szerint már legalább 24 halottja van annak az összehangolt orosz rakétatámadásnak, amely nyomán július 8-án egész Ukrajnában készültséget rendeltek el. Moszkvában tagadják, hogy civilekre támadtak volna.

Pajzs a támadások ellen, a béke és a jólét védelmezője – 75 éves a NATO

A NATO ezen a héten ünnepli a 75. évfordulóját annak, hogy tizenkét szövetséges írásba foglalta, hogy elkötelezi magát a transzatlanti kapcsolatok mellett, valamint fellép az európai békét és biztonságot fenyegető szovjet veszély ellen.

Amit még tudni érdemes

Buda Péter: Amit Orbán „el tud érni”, azt valójában Putyin akarja (Telex)

Az orosz elnöknek elementáris érdeke Orbán Viktor megemelése – így szoktak befolyásoló ügynököket is telepíteni az ellenfél soraiba – jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő, aki szerint amit a magyar kormányfő el tud érni, azt valójában Vlagyimir Putyin akarja.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG