Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Messzeható következményei vannak annak, amit a magyar oktatás elkövet az autista gyerekekkel


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

„A gyermekbántalmazás legalizált formája” – akiket kivet magából a magyar közoktatás. A kormány korábbi bejelentéseinél is sokkal rosszabban alakult a 2023-as költségvetési hiány. Már a Fideszt is érdekli a csádi katonai szerepvállalás és a kínai rendőrök ügye.

„A gyermekbántalmazás legalizált formája” – akiket kivet magából a magyar közoktatás

Bár az elmúlt tizenhét évben itthon tízszeresére emelkedett az autista gyermekek száma, az állam még mindig nem biztosítja számukra egyik alapvető jogukat: az oktatáshoz való hozzáférést. Számtalan jogi kiskapu áll az iskolák rendelkezésére, amelyeket rendre ki is használnak, hogy megfosszák az érintett gyerekeket a kizárólag papíron létező integrált oktatástól, azzal oldva meg a velük járó problémát, hogy eltüntetik őket szem elől. Amit a magyar oktatás ma elkövet az autista gyerekekkel szemben, annak eredményei felnőttkorban is messzehatók a szakértők szerint.

A kormány korábbi bejelentéseinél is sokkal rosszabban alakult a 2023-as költségvetési hiány

Tavaly is jóval túlköltekezett a magyar kabinet az ország bevételeihez képest: több mint 5018 milliárd forint, GDP-arányosan 6,7 százalékos lett a kormányzati szektor hiánya. A bejelentések tavaly ősszel még 3,9 százalékot jeleztek előre, ennek lett majdnem a kétszerese a vége.

Már a Fideszt is érdekli a csádi katonai szerepvállalás és a kínai rendőrök ügye

Ellenzéki kezdeményezésre áprilisban a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága meghallgatást tart arról, hogy a tervek szerint kétszáz magyar katona menne Csádba, valamint arról, hogy a jövőben kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon. Kósa Lajos fideszes szakbizottsági elnök még a Belügyminisztérium helyettes államtitkárát is felelősségre vonta. A tervezett csádi misszió körül elég sok a kérdőjel, cikkünkben ezeket járjuk körbe.

A sajtószabadság EU-s védelme: későn és kompromisszumokkal, de végre van

Részben a Magyarországon történtek miatt megszületett az első olyan európai uniós szabályozás, amely a sajtószabadságot hivatott garantálni. Szakértők szerint ez előremutató, és alkalmas lehet a sajtószabadság védelmére – csak épp nem Magyarországon, mert itt tíz évvel ezelőtt lett volna szükség hasonlóra. Új szabályok vannak a közösségi médiára is, ami egyenesen a Fidesznek kedvezhet.

Visky András: Magyarországon kötelező tartozni valamelyik oldalhoz

„A politika leural mindent, folyamatos belső háborúban él az ország” – többek között így összegezte a hazai helyzetet Visky András erdélyi magyar író, a tavaly megjelent, nagy sikerű Kitelepítés szerzője, akit idén március 14-én Kossuth-díjjal ismertek el.

Parkváros vagy mini-Dubaj? Lakógyűlés a rákosrendezői beruházásról

Április végéig várja a Fővárosi Önkormányzat a budapestiek véleményét a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajról, de a fővárosi szakrendelők sorsáról is kérdezik őket.

Az Európai Ügyészség vizsgálja az Ursula von der Leyen és a Pfizer vezetője közti kommunikációt

Korábban Belgiumban beperelték Ursula von der Leyent a járvány alatt a Pfizerrel folytatott oltóanyag-tárgyalásokon betöltött, túlzottnak vélt szerepe miatt. Az ügy átkerült az Európai Ügyészséghez, amely a közösségi pénzek korrekt felhasználása felett őrködik. A Politico szerint Orbán külön is megpróbálta feljelenteni az Európai Bizottság elnökét.

Ünnepel a török ellenzék, miután tarolt az önkormányzati választáson

Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) 35-öt szerzett meg a 81 tartományi székhelyi polgármesteri tisztségből, míg a török elnök pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) 2002-es alapítása óta most először a második helyre került 24 elnyert poszttal.

Amit még tudni érdemes

Orbán energiafüggetlenségről és zöld jövőről beszél, de tenni alig tesz érte (Telex)

Kár lenne Orbán Viktor vagy a Fidesz zöldfordulatáról beszélni, mert ahogy a szakértők elmondták, a kormány tettei továbbra sem errefelé mutatnak.

Sorcsere a Fidesz EP-listáján, a befutónak számító helyek felét új jelöltek foglalják el (Népszava)

Forrásunk szerint a listán jó helyet kaphat Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Ezermilliárdot vittek külföldi bankokba a magyarok (Bank360)

A magyarok bankbetétjeinek nyolcada már külföldön van. A hazai befektetők 2011-ben kezdték gyors ütemben kivinni a pénzüket az országból, de a folyamat 2022-ben pörgött fel igazán.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG