Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Miért álltak a horvátországi magyarok Orbán Viktor mellé?


Mucsi Zoltán az SZFE-tüntetésen
Mucsi Zoltán az SZFE-tüntetésen

Mucsi Zoltán életútinterjújában mesélt arról, hogyan nem lett focista. Jártunk Záhonyban, az ukrán határ magyar oldalán, hogy megtudjuk, mit gondolnak a helyiek az egyre éleződő konfliktusról. A horvátországi magyarok körében pedig arról érdeklődtünk, hogyan vélekednek a magyarországi politikáról a választások előtt.

„Felénk az a közmondás járja, hogy önérdek nélkül nincsen közérdek”

A horvátországi Drávaszög választójoggal bíró magyarjai – várhatóan – szinte valamennyien Orbán Viktorra szavaznak az áprilisi voksoláson, derül ki helyszíni riportunkból. A Duna, a Dráva és a horvát–magyar határ által körbezárt terület magyarsága hálás Orbánnak az állampolgárságért és a kapott támogatásokért. A magyarországi ellenzék szava nem jut el hozzájuk, s ha mégis, akkor nem érdekli őket.

Hogyan lett az abonyi melós szülők gyerekéből vezető budapesti színész? – Interjú Mucsi Zoltánnal

Mucsi Zoltán géplakatosként kezdte felnőtt életét. Először Szolnokon virágoztatta fel a MÁV-ot, majd a Magyar Postát boldogította a tudásával. Közben estin elvégezte a gimnáziumot, és a Kőtövis amatőr színjátszó csoport tagja lett. Felvételizett a Szolnoki Szigligeti Színházba, ahol megcsillogtatta zseniális tánc- és énektudását. A többi már legenda.

A helyreállítási alapból turisztikai portálra megy 630 millió

1,7 milliárd forintot biztosított az Európai Unió a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került turizmus helyreállítására. A pénzből a Magyar Turisztikai Ügynökség a legnagyobb összeget, 630 millió forintot egy MTÜ-közeli alapítványnak ítélte, egy online turisztikai portál létrehozására.

Nyáron a Szabad Európa már beszámolt egy hasonló esetről. Akkor egy munkaerő-bővítésre létrehozott pályázatból jutottak milliók olyan Fidesz-közeli vállalkozóknak, akiket nem érintett hátrányosan a koronavírus-járvány.

Záhonyban nyugalom van, Ukrajna keleti felén viszont egyre több az áldozat

Míg Ukrajna oroszországi határán orosz csapatok várakoznak, a magyar–ukrán határon, Záhonynál kamionok teszik ugyanezt. A magyar–ukrán határon jártunk, hogy megnézzük, hogyan változtatná meg egy Ukrajna elleni esetleges orosz katonai offenzíva a helyiek életét.

Ukrajna keleti felén pedig egyre több az áldozat, hiába van tűzszünet. A Donbász régióban egyre többen esnek erőszakos támadás áldozatául. Rengetegen elmenekültek, azok számára, akik maradtak, elviselhetetlenné vált az élet. Nemzetközi szervezetek szerint több száz tűzszüneti visszaélés történik naponta.

Eközben Emmanuel Macron francia elnök Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Olaf Scholz német kancellár pedig az Egyesült Államokba utazott, hogy Joe Biden amerikai elnökkel tárgyaljon az ukrán–orosz feszültség enyhítése érdekében. A Kreml szóvivője előre figyelmeztetett, hogy ne várjunk áttörést a találkozón.

Covid: újra több mint ötezer fertőzött van kórházban

A járványban hétfő óta elhunyt 94 beteg, és 5167 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ami magasabb az előző napi számnál. Az oltást egyre kevesebben veszik fel, hétfőn kevesebb mint ezer első és háromezer harmadik oltást adtak be. A koronavírus szennyvizekben mért koncentrációja maradt a korábbi magas szinten, de nem emelkedett tovább.

Vizsgálóbizottság alakul Izraelben a Pegasus-ügy miatt

Az Izraelben gyártott kémszoftver csak most lett botrány tárgya Izraelben is. A rendőrségért felelős miniszter hétfőn közölte, hogy állami vizsgálóbizottságot hoz létre, miután egy újság szerint a rendőrség szabálytalan módon kémszoftvereket használt Benjámin Netanjáhú volt miniszterelnök bizalmasai és más közéleti személyiségek, köztük tüntetők, újságírók és más kormányzati alkalmazottak ellen.

Létrehoztunk egy Facebook-csoportot a leghűségesebb olvasóinknak, itt lehet csatlakozni. A Szabad Európa Bennfentesben extra nevű csoportban ingyenes tartalmakat osztunk meg, kérdezhet interjúalanyainktól, megoszthatja tapasztalatait, szakértelmét újságíróinkkal.

Várjuk a csoportban is, hogy a mi szavunk eljusson önökhöz.

Kellemes keddet kívánok,

Keller-Alánt Ákos

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG