Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán Viktor beszámolt az Európai Tanácsnak a „békemissziója” keretében folytatott tárgyalásairól


Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin 2024. június 5-én Moszkvában
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin 2024. június 5-én Moszkvában

Orbán Viktor európai békekezdeményezést és EU–kínai közeledést szorgalmaz. Hiába alacsonyabb az infláció, nem annyira kedvező az összkép. Öt dolog, amit tudni kell a most kezdődő NATO-csúcsról.

Orbán Viktor európai békekezdeményezést és EU–kínai közeledést szorgalmaz

Kijevben, Moszkvában és Pekingben folytatott konzultációi alapján a magyar kormányfő most nagyobb fogadókészséget lát bármilyen tűzszüneti javaslatra. Az Európai Tanács elnökének írt, lapunk birtokába került beszámolójában egy európai kezdeményezés mérlegelését sürgette.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban leszögezte, hogy Orbán Viktor nem közvetíthet Oroszország és Ukrajna között a teljes körű orosz invázió megállítása érdekében.

Hiába alacsonyabb az infláció, nem annyira kedvező az összkép

Habár idén májusról júniusra nem mért emelkedést a statisztikai hivatal, a drágulás gerincét alkotó maginfláció fél százalékkal emelkedett. Az elemzők szerint jó hír, hogy az élelmiszerek ára már nem nő jelentősen, viszont a szolgáltatók ceruzája egyre vastagabban fog.

Öt dolog, amit tudni kell a most kezdődő NATO-csúcsról

Washingtonban június 9. és 11. között tartják az észak-atlanti szövetség csúcstalálkozóját, amelyen az alapítás 75. évfordulójáról is megemlékeznek. Ukrajna, Kína, Donald Trump, védelmi hozzájárulás – mit kell és mit lehet tudni az ülésről?

Kijevbe utazik Magyar Péter, kórházaknak visz segélyt

A kijevi gyermekkórházat ért hétfői orosz rakétatámadást követően az ukrán fővárosba látogat Magyar Péter. Egy alapítvány segítségével jelentős mennyiségű egészségügyi és orvosi eszközöket juttatnak el a rászoruló helyi intézményeknek, ehhez várják a felajánlásokat.

Miért kellett mennie a Főkert igazgatójának?

Nemrég felmondtak a Budapesti Közművek Zrt. kertészeti divízióját vezető Zakar Andrásnak, a Szabad Európa információi szerint a városháza kérésére. Kapcsolódott-e a férfi a kertészeti cégháló év elején letartóztatott informális vezetőjéhez, Z. Zsolthoz, valamint a kirúgása ahhoz, hogy a főpolgármesternek új közgyűlési többséget kell maga mögé teremtenie?

Takarításra és gondnoki munkára nyert közpénzes megbízást Mészáros Lőrinc cége Pakson

Újabb 340 millió forint közbeszerzést nyert Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége. Az adófizetői pénzből finanszírozott megbízást a Paks II. Zrt.-től kapta a cég „a telephely takarítására és gondnokolásra”. A Duna Center Therm Üzemi Szolgáltató Kft. tulajdonosa Mészáros Lőrinc és egyik vállalkozása, a V-Híd Vagyonkezelő Kft.

Vizsgálják Marine Le Pen kampánypénzeit, a Mészáros Lőrinc bankjától kapott hitel is gyanús lehet

Sikkasztás, okirat-hamisítás és csalás gyanújával indult nyomozás. Vizsgálják Marine Le Pen kampányra felvett hitelét is – ezt Mészáros Lőrinc bankja adta a francia szélsőjobboldali politikusnak.

Amit még tudni érdemes

Több mint a fele hamis a nyilatkozatoknak, amelyekkel Vitézyék kicsikarták az újraszámolást (Átlátszó)

Vitézy Dávid 226 nyilatkozatot adott le az FVB-nek, alátámasztva a kérését, hogy Budapesten számolják újra az érvénytelen szavazatokat. Ezeken szavazatszámláló bizottsági tagok nyilatkoztak arról, hogy a szavazókörükben rosszul számolták az érvénytelen voksokat. A nyilatkozatok több mint fele valótlan.

Megkezdődött a helyek elosztása az EP-ben, a Tisza Párt vezető tisztségekben bízhat, a Fidesznek szinte biztosan semmi nem fog jutni (Népszava)

Az újság forrásai szerint nem kizárt, hogy Magyar Péter alakulata akár egy elnöki pozíciót is megcsíphet valamelyik szakbizottságban.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG