Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Szakértő: Magyar Péter egzisztenciális fenyegetést jelent a legtöbb ellenzéki pártra, a Fidesz pedig válságkezelő üzemmódban van


Magyar Péter a 2024. április 6-i budapesti tüntetésen
Magyar Péter a 2024. április 6-i budapesti tüntetésen

Választási szakértő: Ez a kampány olyan, mintha országgyűlési választás jönne. Akár évekig is maradhatott volna Bolsonaro a magyar nagykövetségen. Biró Ferenc: Már az Integritás Hatóság puszta léte is visszatartó erővel bír.

Választási szakértő: Ez a kampány olyan, mintha országgyűlési választás jönne

László Róbert szerint nem tét nélküli a közelgő európai parlamenti választás, ugyanis mindig van belpolitikai következménye. Nemrég két szabálymódosítással is Vitézy Dávid útját egyengette a Fidesz, viszont Szentkirályi Alexandra jelölése öngól lehet: visszalépése a kegyelmi ügy két női lemondása után visszás lenne – véli a Political Capital választási szakértője.

Akár évekig is maradhatott volna Bolsonaro a magyar nagykövetségen

Jair Bolsonaro brazil exelnök még februárban látogatott el két napra a brazíliavárosi magyar követségre – csak sejteni lehet, hogy a felelősségre vonást akarta így elkerülni. Az Atlaszban körbejártuk, miért és hogyan lehet nagykövetségekre menekülni. Vendégünk Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

Biró Ferenc: Már az Integritás Hatóság puszta léte is visszatartó erővel bír

Megfelelő jogkörök és eszközök hiánya gátolja az Integritás Hatóságot abban, hogy meg tudjon felelni rendeltetésének, annak, hogy hatékonyan feltárja, megelőzze és kivizsgálja az EU-s források szabályos felhasználását fenyegető veszélyeket – mondta brüsszeli tudósítóknak a szervezet elnöke. Biró Ferenc Pál kitart korábbi véleménye mellett, miszerint nincs rendszerszintű korrupció Magyarországon.

Béla postásnak választania kell: az államot vagy a Fideszt szolgálja? Heti kampány-összefoglaló

Magyar Péter mindenhol: kormánypártnak és ellenzéknek is az elmúlt tizenöt évben nem látott kihívást okoz a NER-felső-középből dezertáló, korábban sértett ember, ma már politikus. Történtek azért más dolgok is a héten a kampányban.

A teljes fővárosi Fideszt lecseréli Orbán Viktor a helyhatósági választásokra

Egyetlen regnáló kormánypárti kerületi polgármester és kompenzációs listáról a Fővárosi Közgyűlésbe bejutott képviselő sem kapott bejutó helyet a Fidesz még nem nyilvános budapesti listáján – értesült több forrásból a Szabad Európa. Eközben Zuglóban tovább bonyolódik a helyzet az ellenzék szempontjából.

Az amerikai képviselőház jóváhagyta a sokáig késleltetett, 61 milliárd dolláros ukrán segélycsomagot

Az Egyesült Államok törvényhozásának alsóháza április 20-án megszavazta az Ukrajnának szóló, sokat késleltetett segélycsomagot, amely létfontosságú mentőövet jelenthet a háborúban álló országnak a túléléshez az orosz agresszióval szemben.

Elemzés: Izrael korlátozott iráni válaszcsapásának célja a feszültség csillapítása lehetett

Feltehetőleg izraeli légicsapás érte előző pénteken Iránt válaszul az iszlám köztársaság példa nélküli támadására. A szakértők szerint a rendkívül korlátozott léptékű katonai akció világos üzenetet küldött Teheránnak, ugyanakkor célja a deeszkaláció lehetett.

Arról is beszámoltunk, hogy az iráni–izraeli konfliktus eszkalációja közepette az arab államok nem álltak egyik fél mellé sem, ehelyett egyértelművé tették, hogy fő prioritásuk a regionális stabilitás fenntartása és a gázai háború lezárása.

Megvizsgáltuk, miként profitálhat a Kreml az Izrael elleni iráni támadásból. A történtek elvonhatják a Nyugat és a világ figyelmét Oroszország ukrajnai háborújáról, még bizonytalanabbá teszik a Kijevnek nyújtott támogatások jövőjét, továbbá megerősíthetik Moszkva térségbeli befolyását.

Amit még tudni érdemes

Balog Zoltán bizalmas körben elmondta: menteni próbált egy lelkészt, akit bilincsben akartak elvinni a rendőrök (444)

Balog Zoltán többek között egy olyan esetről is beszélt, ami számos, akár bűnügyi kérdést is felvet.

Több milliárddal támogathatja a Gazprom a Fradit (Blikk)

Küszöbön áll egy újabb nagyszabású szponzori szerződés. Elsőként a Nemzeti Sport írta meg, hogy egy világvállalattal tárgyal a Fradi, és bár nem említették név szerint, nyílt titok, hogy a Gazpromról van szó.

Az Orbán-kormány kedvezményeket ad orosz és kínai vendégmunkásoknak, de a két ország hírszerzői is rászabadulhatnak az Európai Unióra (Népszava)

A parlament előtt fekvő törvényjavaslat nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hiszen az orosz és a kínai titkosszolgálatok aktívan tevékenykednek Magyarországon.

Magyarország ugrani készül. De hová? (Telex)

Az új, 2030-ig szóló versenyképességi stratégia több területén az látszik, hogy még az Orbán-kormány mércéjével is túl grandiózusnak hatnak a célok, Nagy Mártonék olyan pozícióban látják az országot hat éven belül, amihez az elmúlt harminc év fejlődési pályája alapján komoly képzelőerő szükséges.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG