Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Újabb családtámogatásokat lengetett be Orbán Viktor


„Magyarország a béke mellett érdekelt a mostani biztonsági helyzetben. Folyamatosan egyeztetek a szövetségesekkel, és úgy megyek Moszkvába” – nyilatkozta a miniszterelnök szokásos pénteki interjújában a közrádiónak
„Magyarország a béke mellett érdekelt a mostani biztonsági helyzetben. Folyamatosan egyeztetek a szövetségesekkel, és úgy megyek Moszkvába” – nyilatkozta a miniszterelnök szokásos pénteki interjújában a közrádiónak

Legfontosabb híreink péntek reggel: Orbán Viktor szerint Magyarország a békében érdekelt az orosz–ukrán konfliktus kapcsán. A kormányfő új családtámogatási rendszert is belengetett, persze csak akkor, ha kapnak újabb négy évet. Többen dolgoznak, mint tíz éve, de kevesebb értéket termelnek; értékítélet az elmúlt tizenkét év gazdaságpolitikájáról. A járványt kihasználva korlátozta a véleménynyilvánítást a magyar kormány – derül ki a Transparency International korrupciós felméréséből. Washingtonból már jött egy telefon a magyar külügynek Ukrajna miatt, de erről a magyar külügy hallgat.

Újabb kedvezmények a családoknak, de csak ha nyer a Fidesz

Új családtámogatásokról beszélt a miniszterelnök, de részleteket nem említett, csak annyit, hogy az eddigi támogatások megmaradnak és újabbakkal egészülnek ki. A közmédiának adott nyilatkozatában az orosz–ukrán konfliktusról is szó volt. Orbán Viktor kedden utazik Moszkvába találkozni Vlagyimir Putyinnal.

Bűvészkedés a számokkal

Minden kedvező szám mögött ott van egy kedvezőtlen is: például hogy többen dolgoznak, mint tíz éve, de kisebb értéket termelnek – mondja elemzőnk az elmúlt tizenkét év gazdaságpolitikáját értékelve. Szakmai és kommunikációs áttekintés Győrffy Dóra egyetemi tanárral és Ruff Bálint kampánytanácsadóval.

Jön a kormányzati pénzeső: csak politikai haszna lesz, gazdasági nem
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:27:05 0:00
Közvetlen elérés

Az amerikai hívás, amelyről a magyar külügy nem beszél

Derek Chollet, az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának tanácsosa Twitteren számolt be arról, hogy szerdán felhívta telefonon Sztáray Pétert, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárát. Az államtitkári szinten zajlott egyeztetésről nem derültek ki részletek. A megbeszélésről a magyar külügy nem adott ki semmilyen közleményt. A magyar–amerikai megbeszélésre egy héttel Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin moszkvai találkozója előtt került sor.

17 ezer fertőzött

Csökkent a számuk, de így is 17 ezernél több az új fertőzött. Az elmúlt 24 órában 78 halálos áldozatot követelt a járvány Magyarországon. Az előző napok 19 ezer feletti számaihoz képest a regisztrált új fertőzöttek száma csütörtök óta 17.869. A kormány februárban is folytatja az oltási akciónapokat. Az újonnan regisztrált fertőzöttekkel együtt a járvány kezdete óta összesen 1.508.358 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 78 beteg, így az elhunytak száma 41.229 főre emelkedett.

A járványt kihasználva korlátozta a véleménynyilvánítást a magyar kormány

Egy kicsit megint lejjebb csúszott Magyarország a korrupcióérzékelési listán. A Transparency International minden évben elkészíti átfogó korrupciós felmérését, amelyben 180 országot értékel a korrupcióérzékelési index alapján. Az index a közszféra korrupciójának észlelt szintje alapján nullától (legkorruptabb) százig (legkevésbé korrupt) terjedő skálán pontozza az országokat. A jelentés kiemeli, hogy Magyarország kormánya a járványt felhasználva korlátozta a véleménynyilvánítás szabadságát. Magyarország Bulgáriával és Romániával az EU legkorruptabb államai közé tartozik.

Orosz űrkémet kaptak el Németországban

A német ügyészség bejelentette, hogy letartóztattak egy orosz tudóst, aki Moszkvának kémkedett és állítólag titkos információkat adott át az európai Ariane űrrakétaprogramról, miközben egy német egyetemen dolgozott. Az Ariane programban olyan szállítórakétákat fejlesztenek, amelyek képesek nehéz űreszközöket, köztük műholdakat a világűrbe juttatni.

A magyar szál

Egy EP-különbizottság tizennyolc hónapon keresztül gyűjtött adatokat arról, hogy milyen külföldi befolyásolási kísérletek igyekeznek az EU demokratikus folyamatait más mederbe terelni, illetve széthúzást gerjeszteni a tagállamok között. Konkrétan meg is neveztek olyan európai politikusokat, akik elsősorban orosz tulajdonú nagyvállalatokban töltöttek/töltenek be felelős pozíciót. Az anyagnak van magyar vonatkozása is.

Fémfal a lengyel határon

Lengyelország 394 millió dollárért falat kezdett építeni keleti határán, hogy megakadályozza a migránsok illegális bejutását az EU területére Belaruszból, amely az Európai Unió szerint hibrid támadást folytat ellene. Lengyelország 5,5 méter magas fémfala több mint 180 kilométeren húzódik majd a belarusz határ szárazföldi részén. A határ része a Bug folyó is. A fal júniusban készül el, és mintegy 1,6 milliárd złotyba – átszámítva kb. 125 és fél milliárd forintba – kerül majd.

Szép napot!

Báthory Róbert

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG