Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin fogadja az örmény és az azeri vezetőket


Vlagyimir Putyin orosz és Ilham Aliyev azeri elnök a 32. Cselgáncs Világbajnokságon a bakui Nemzeti Atlétikai Arénában 2018. szeptember 27-én.
Vlagyimir Putyin orosz és Ilham Aliyev azeri elnök a 32. Cselgáncs Világbajnokságon a bakui Nemzeti Atlétikai Arénában 2018. szeptember 27-én.

Két hónappal azután, hogy moszkvai közvetítéssel befejeződött a hat hétig tartó hegyi-karabahi háború, Vlagyimir Putyin orosz elnök Oroszországban egy háromoldalú találkozó keretében fogadja az örmény és azeri vezetőket.

A szakadár régió miatt kirobbant háború után moszkvai közvetítéssel megkötött örmény-azeri tűzszüneti megállapodás kulcskérdéseinek megvitatására jönnek össze hétfőn a három ország vezetői Oroszországban.

Ilham Alijev Azerbajdzsán elnöke és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök január 11-én kezdte meg a fennmaradó kérdéseket és a megállapodás végrehajtásának menetét Moszkvában az orosz kormány bevonásával.

„Különös figyelmet fordítanak majd azoknak a területeknek a lakosainak megsegítésére, akik a harcok következtében sokat szenvedtek, valamint a kereskedelmi és közlekedési kapcsolatok feloldására és fejlesztésére is" - áll a Kreml december 10-i közleményében.

A közleményben azt is megemlítik, hogy Putyin külön-külön is találkozik majd a két vezetővel. Az orosz elnök sikernek nevezte a tűzszünetet, és azt mondta hogy az orosz békefenntartó erők tevékenységével kapcsolatban fog egyeztetni a két ország vezetőivel, valamint a demarkációs vonalak kijelölése, a humanitárius problémák kezelése, és a kulturális kincsek védelme is szóba kerül majd.

Idén történt: ezrek haltak meg az azeri-örmény összecsapásokban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:02 0:00

Orosz békefenntartók építik újjá Hegyi-Karabahot

A november 9-én megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében Hegyi-Karabah egy része és a régiót körbevevő hét kerület azerbajdzsáni közigazgatás alá került, miután a terület majd 30 évig az örmények ellenőrzése alatt állt.

A régióért folytatott harcok következtében több mint 4700 ember vesztette életét.

Körülbelül kétezer orosz békefenntartót küldtek a frontvonalmenti területekre, akiknek többek közt az lesz a feladata, hogy megvédjék a Hegyi-Karabah-ot Örményországgal összekötő szárazföldi szakaszt. Emellett aknamentesítéssel, az örmények visszatelepítésével és a károkat szenvedett infrastruktúra újjáépítésével is foglalkoznak majd.

A megállapodás kulcskérdései még nincsenek tisztázva

A megállapodás számos részlete továbbra sem tisztázott, beleértve Hegyi-Karabah végleges politikai státuszát, a két felet elválasztó határok – amelyek még mindig militarizált frontvonalak mentén futnak - pontos kontúrját, valamint a gazdasági kérdéseket.

Örményország felháborítónak tartja, hogy nem született még megegyezés a hadifoglyok körül folyó vitában, valamint nem járt még eredménnyel a halott és eltűnt személyek keresése sem az azeri oldalon.

Mane Gevorgján, az örmény miniszterelnök szóvivője szerint ezek „alapvető és döntő" kérdések.

„Rendkívül nehéz lesz megvitatni a gazdasági menetrendet anélkül, hogy e kérdésekben a megoldás felé haladnánk vagy megoldanánk őket" - írta a Facebook-on.

Oroszok őriznék az új közlekedési folyosót

A fegyverszüneti megállapodás egy, Örményország déli részén keresztülfutó, oroszok által őrzött közlekedési folyosót irányoz elő, amely összekötné Azerbajdzsánt Nahicseván enklávéjával és ezáltal regionális szövetségesével, Törökországgal is.

Thomas de Waal, a kaukázusi régió egyik szakértője decemberben az Szabad Európának elmondta, hogy az örmények számára „hihetetlenül nehéz" lesz létrehozni egy ilyen folyosót.

Gevorgján a folyosó nem lehet állandójellegű, ezért Örményország Azerbajdzsánon keresztül keres majd tranzitútvonalat az Oroszországgal és Iránnal folytatott kereskedelemhez.

Örmény ellenzéki nyomás

Az örmény miniszterelnök a háromoldalú találkozó idején nagy ellenzéki nyomás alatt áll a tűzszüneti megállapodás és a háborúban elvesztett területek miatt.

Hegyi-Karabah nemzetközileg elismert része Azerbajdzsánnak, de a régió lakosságának legnagyobb részét alkotó kisebbségi örmények elutasítják az azeri fennhatóságot.

Az 1994-ben tűzszünettel végződő háború során az örmények kiszorították a régióból és a hét szomszédos körzetből az azeri lakosokat és csapataikat; és mindeddig Örményország támogatásával saját irányításuk alatt tartották a területet.

Készült a Szabad Európa örmény szerkesztősége, a dpa, az Interfax, a TASS és a Tagesschau tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG