Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A hét, amikor egy nyilvános rendezvényen a TEK ráküldte a rendőröket a Telex újságíróira, mert Szijjártó Pétert akarták kérdezni


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Rendőri intézkedés alá vonást kockáztat ma Magyarországon egy újságíró, ha szeretne bemenni a külügyminiszter nyilvános fórumára – derült ki a héten. Ez Kalocsán történt a Telexszel. Magyar Péter Ócsán kérte számon a Magyar Hang újságíróját, hogy miért akar interjút készíteni EP-képviselő-jelöltjeikkel. Szombathelyen az ugytudjuk.hu munkatársát nem engedték be egy nyilvános rendezvényre.

Múlt heti összefoglalónkban azt írtuk: az akkor magunk mögött hagyott napok hozták el a mélypontot a kampányban a különböző tévévitákról szóló vitákkal és egy sor kicsinyes gesztussal a politikai ellenfelek irányába. A mostani hét a sajtószabadság szempontjából hozott mélypontot.

A hét két legnagyobb politikai botránya az volt, hogy egyértelműen bebizonyosodott: a magyar kormány tagjai hazudtak arról, hogy két éve orosz hekkerek feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerét, és ismeretlen mennyiségű és minőségű adatot szereztek meg; illetve Sulyok Tamás köztársasági elnök zsebszerződéseinek ügye.

A „körözött” kamera

Előbbivel kapcsolatban egyelőre semmilyen érdemi információt nem hallhattunk a kormány részéről. Azok után, hogy két éve kampányhazugságnak nevezték az egészet, és most a 444.hu kiderítette, hogy valóban feltörték a külügy szervereit, ráadásul titkosszolgálati jelentés készült róla, amelyet a minisztereknek ismerniük kellett, a hivatalos válasz most az lett, hogy „minősített adatok nem kerültek ki”, ezért nincs itt semmi látnivaló.

Ehhez kapcsolódóan: A hét, amely elhozta a kampány (eddigi) mélypontját – összefoglalónk

A Telex pénteken egy nyilvánosan meghirdetett kalocsai fórumon szeretett volna pár kérdést feltenni Szijjártó Péternek, a biztonsági őr azonban nem engedte be az operatőrt és a riportert a terembe („Fogadják el a tényt” – hangzott az érvelése), majd amikor az újságírók az épület előtti parkolóban vártak a rendezvény végére, a Terrorelhárítási Központ egyik munkatársának (tegezve) kiadott utasítására két rendőr „intézkedés alá vonta őket”: elkérték az igazolványukat és a kamera gyártási számát, hogy „ellenőrizzék, nincs-e körözés alatt”. (Szijjártó Péter órákkal később Nyíregyházán a Blikknek válaszolt néhány kérdésre. Azt mondta, az orosz behatolás miatt nincsenek magyar fedett ügynökök veszélyben.)

Csak egy kicsivel járt jobban a szombathelyi (az LMP által finanszírozott) ugytudjuk.hu főszerkesztője. Ő a város kézilabdacsapatának szurkolói ankétjára szeretett volna bejutni, amely szintén nyilvános esemény volt. A biztonsági őrök azonban a terem bejáratánál azt mondták: az újságíró nem mehet be a terembe; ő erre rendőrt hívott. A kiérkező egyenruhások azt a tájékoztatást adták, hogy a kézilabdaklub fideszes önkormányzati képviselőként induló elnöke, Pődör Zoltán „korábban már tájékoztatta őket”, hogy az ugytudjuk.hu főszerkesztője „ki van tiltva”, így nem tesznek semmit, az újságíró tegyen feljelentést, ha akar.

Ehhez kapcsolódóan: Kongó és Argentína szintje között a magyar sajtószabadság

Magyar Péter is országot jár, a Magyar Hang munkatársai Ócsán kérdezték meg tőle, hogy miért nem lehet interjút készíteni a Tisza Párt európai parlamenti képviselőjelöltjeivel. A politikus erre csak annyit válaszolt, hogy „szeretném, ha ugyanilyen elánnal a Fideszt is megkeresnék, és az ő listavezetőiket zaklatnák ezzel a kérdéssel”, majd – mint a lap írta – látványosan nem örült a párt működésével kapcsolatos kérdéseknek sem, szerinte azok „senkit sem érdekelnek”.

Zugügyvéd köztársasági elnök?

Politikai szempontból a legnagyobb súlya kétségtelenül a DK akciójának volt. A párt már korábban bejelentette, hogy leleplezik majd, hogy „egy magyar közjogi méltóság köztörvényes bűnöző”. Ehhez képest elsőre nem tűnt olyan ütősnek, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnökről 19-20 éves dokumentumokat hoztak nyilvánosságra, amelyek szerint Sulyok Tamás minden valószínűség szerint valóban egy klasszikus zsebszerződéshez adta a nevét, de mint írtuk, az ügy jogilag már rég elavult.

Ehhez kapcsolódóan: Felkereste Sulyok Tamás államfő Karsai Dánielt, és mérlegeli a kérvényét

Egy nappal később azonban Dobrev Klára már azt hozta nyilvánosságra, hogy Sulyok Tamás még 2015-ben, 2014-es alkotmánybíróvá választása után is kézbesítési megbízottja volt egy korábban illegálisan földhöz jutó osztrák cégnek, és minden jel szerint csak egy évvel később függesztette fel ügyvédi tevékenységét. Az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint ez már súlyosan összeférhetetlen helyzetet jelent. A DK első bejelentésére még csak annyit reagált a Köztársasági Elnöki Hivatal, hogy „Sulyok Tamás nem tett semmi törvénybe ütközőt”, a pénteki, másodikra egyelőre semmilyen válasz nem érkezett.

Ki hol világhírű?

A hét emelkedett (kampány)pillanata volt, amikor Miklósa Erika egy műsorban arról beszélt: szerinte Rost Andrea teljesen lerombolja művészi reputációját azzal, hogy fellép Magyar Péter kampányrendezvényein. Miklósa Erika rendszeres vendége a Fidesz eseményeinek – igaz, nézőként, de jobbára az első sorban, VIP-vendégként. Rost Andrea erre úgy válaszolt: „Méltatlan lenne, ha erre hosszan reagálnék. Szerintem az kiabál, akinek a háza ég.” Azért odaszúrt egyet pályatársának azzal, hogy „én nem egy Magyarországon világhírű énekes vagyok, hanem egy világon világhírű énekes. Remélem, hogy nem lesz ebből semmiféle cicaharc.”

Jöjjön röviden egy elképesztő szám, amihez nem kell kommentár: a Political Capital összesítése szerint a Megafon, a CÖF és a Fidesz reklámköltése a Facebookon idén már átlépte az egymilliárd forintot. Ez több, mint amit a teljes ellenzék költött együtt.

És hogy azért pozitív dologgal zárjuk: a vokskabin.hu honlapon bárki tesztelheti, hogy melyik párt álláspontja áll hozzá a legközelebb. Az alkalmazás 2024. május 17-én indult az új, Európai parlamenti választások 2024 című kérdőívvel. A magyar, német és angol nyelven elérhető Vokskabin egy anonim online választói orientációs alkalmazás. A honlapon egy, az EU-t érintő társadalompolitikai kérdésekből álló teszt tölthető ki.

A kitöltés után az alkalmazás összehasonlítja a felhasználó véleményét az egyes pártokéval. A teszt pártfüggetlen, nem tud és nem is akar a választó helyett dönteni, csupán tájékoztatást nyújt az aktuális politikai kérdésekben, és további információ gyűjtésére ösztönöz. A Vokskabin az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem és a netPOL Politikai Kommunikációs Hálózat közös tudományos projektje.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG