Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A parkettás vagy Colin Farrell operatőre: ki keres többet?


A kép illusztráció
A kép illusztráció

Kellemetlenül érinti a magyar filmeseket az adójogszabályok idei változása, egyre nagyobb körükben az elégedetlenség. Közben a magyar kormány inkább kevesebb, mint több sikerrel csábítaná Magyarországra a külföldi vendégmunkásokat, Afganisztánból pedig mindenki megpróbálja kimenteni az állampolgárait és a nekik segítő helyieket. Legérdekesebb múlt heti cikkeinkből válogattunk.

Lázadoznak a magyar filmes szakemberek, miután a januártól érvényes adójogszabályok szerint katásként nem számlázhatnak egy évben hárommillió forintnál többet egy produkciónak. A két legnagyobb hazai filmgyártó ezért nem is fogad be katás számlákat. Egyre népszerűbbek a stábtagok között a számlagyárnak tűnő cégek szolgáltatásai. „Kis túlzással azt mondhatom, a parkettás is többet keres nálam, pedig én olyan A-kategóriás amerikai színészekkel dolgoztam együtt, mint Colin Farrell” – mondta a Szabad Európának egy operatőr, aki nemcsak magát, hanem a több tízmillió forintot érő eszközeit is bérbe adja a filmes produkcióknak.

Ismét nő Magyarországon a fiatal (azaz 24 év alatti) munkanélküliek száma. A legfrissebb nyári adatok szerint egyébként Európában Csehországban a legalacsonyabb, Spanyolországban pedig a legmagasabb a munkát nem találó fiatalok aránya. További részletekért nézze meg infografikánkat!

Vendégmunkás kellene mindenhol

Külföldi vendégmunkások százezreit szeretné évek óta Magyarországra csábítani a kormány, eddig nem sok sikerrel. Szeptembertől újabb könnyítés jön a nem szomszédos és nem EU-s országokból érkező munkavállalóknak: munkaerő-kölcsönzőkön keresztül érkezhetnek Magyarországra – derül ki összeállításunkból.

Németországban is egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány; az elöregedés miatt egy év alatt százötvenezerrel csökkenhet a munkaképes korúak száma. A munkaügyi hivatal vezetője szerint a problémát már csak külföldi munkavállalókkal lehet orvosolni. „Évente négyszázezer bevándorlóra van szükségünk, tehát lényegesen többre, mint az elmúlt években" – mondta Detlef Scheele.

A Covid-járvány és a gazdasági nehézségek ellenére idén feltartóztathatatlanul emelkedtek az albérletárak. Budapesten júliusig egy év alatt csaknem tizedével lett drágább bérelt lakásban lakni. 2015-höz képest például egy pesti külső kerületi albérlet átlagosan másfélszeresére drágult. Cikkünkből kiderülnek az okok és megmutatjuk azt is, mi a helyzet a nagyobb vidéki városokban.

„Mi értelme a regisztrációnak?”

„Az oltásregisztráció most már olyan fölösleges adminisztrációs teher, amire valójában semmi szükség. Ha van elég oltóanyag, mi értelme a regisztrációnak? Miért nem elég, hogy valaki elmegy oltatni?" – tette fel a kérdést a Magyar Orvosi Kamara titkára a Szabad Európának. Nagy Marcell szerint nagyon sok valós aggodalom van, és azoknak, akik még nem oltatták be magukat, a nagy része nem oltásellenes, csupán nem kapott választ a kérdéseire.

Jövő év végén indulhat a Szputnyik gyártása Debrecenben - erről is szó volt a magyar és az orosz külügyminiszter találkozóján. Szijjártó Péter szerint 2022 végétől lehetővé válik a Szputnyik licencalapú gyártása Magyarországon. A találkozó után Szergej Lavrov arról beszélt, Magyarország az első NATO-tagállam, amely meghívta egy nagyköveti értekezletre az orosz külügyminisztert. Az orosz diplomácia vezetője szerint nagyon sikeres találkozón vannak túl „barátjával, Szijjártó Péterrel”.

“Levadászunk titeket és megfizettek”

Mintegy száz ember vett részt a magyar kimenekítési akcióban Afganisztánban. Akivel kapcsolatba tudtak lépni és ki akart jönni, azt kihozták. Összesen 547 ember menekítettek ki a magyarok; alternatív megoldásokra is szükség volt – a magyar gépek harminc percig maradhattak a kabuli repülőtér betonján. A kimenekítés közben senki nem sérült meg. A honvédelmi miniszter és a hadsereg parancsnoka számolt be az afganisztáni magyar akcióról.

“Nem bocsátunk meg. Nem felejtjük el. Levadászunk titeket és megfizettek” – ezekkel a szavakkal üzent az amerikai elnök a kabuli robbantásos merényletek elkövetőinek. A merényletben elhunytak száma már meghaladja a százat, amerikai katonák is vannak köztük. Joe Biden egyébként megerősítette, hogy folytatják a kimenekítést. Az elmúlt közel két hétben több mint 100 ezer embert vittek ki az országból.

Végül egy szomorú hír a zene világából: meghalt Charlie Watts. A Rolling Stones dobosa 80 évesen, családja körében hunyt el egy londoni kórházban. A zenész pár hete mondta le részvételét a zenekar amerikai turnéján, azzal az indokkal, hogy egy orvosi beavatkozás után lábadozik. A brit Guardian nagyszerű képgalériát tett közzé a legendás zenész életéről, érdemes végignézni!

XS
SM
MD
LG