Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kártyákon Orbán, Putyin és a sajtószabadság ellenségei


Orbán Viktor magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018. szeptember 18-án Moszkvában
Orbán Viktor magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018. szeptember 18-án Moszkvában

A kínai elnök, Hszi Csin-ping, Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető, az észak-koreai Kim Dzsongun, a türkmén, a tadzsik és a török államfő vagy éppen Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságába került Orbán Viktor. Kártyákon mutattuk be a sajtószabadság ellenségeit. Heti legjobb cikkeink összefoglalója következik.

Első uniós kormányfőként a magyar miniszterelnök is felkerült a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság ellenségeit összegyűjtő, 37 vezetőt tartalmazó listájára. A nemzetközi szervezet szerint Orbán Viktor hatékonyan számolta fel a média sokszínűségét, mára pedig megszerezte a magyarországi média nyolcvan százalékát. Látványos kártyákon mutattuk be, mennyire hasonló a listán szereplő politikusok észjárása, a módszereik és kik a kedvenc célpontjaik.

Kormánypárti képviselők híján semmilyen eredménye nem volt a Pegasus megfigyelési-ügyben hétfőn összehívott parlamenti bizottsági ülésnek. A belügyminiszter ígéretéhez híven megjelent a szárnyaszegett bizottság előtt, de így csak egy nyolcszemközti bizalmas beszélgetésre futotta vele.

Pintér Sándort egyébként a napokban megkérdezték a botrányról, mire a miniszter úgy reagált: akár már a kérdés feltétele miatt is felelősségre lehet vonni az újságírót. A Belügyminisztérium szerint “az ügyet »feltáró« újságírók tudata nem fogja át, olyan minősített adat feltérképezésére törekszenek, melyek megismerésére illetéktelenek”. Fazekas Tamás ügyvéd a Szabad Európának azt mondta, “az újságíró egy közérdeklődésre számot tartó ügyben tett fel egy kérdést egy közszereplőnek. Fogalmilag kizárt, hogy emiatt bűncselekményre való felbujtással lehessen megvádolni", míg a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke abszurdnak nevezte Pintér Sándor kijelentését.

Építsen magának parlamentet!

Elkezdődött a jelöltállítási szakasz az ellenzéki előválasztásban. A kampány már hetek óta tart, a nevek és az összefogásban részt vevő pártok is ismertek, de a listák elméletben még bővülhetnek. A cél az, hogy csak egy-egy ellenzéki jelölt induljon a Fidesszel szemben mind a 106 körzetben, ne aprózódjanak el az ellenzéki szavazatok. Az ellenzéki mozgolódásokról szóló összeállításunkat itt olvashatja el.

Eszébe jutott már valaha, milyen jól nézne ki a tuja és a grillező között egy nagy, régi kő a kertben? És nem olyan, mint a szomszédé, aki a barkácsáruházból szerezte, hanem még a Tömő téri nagy építkezésről való? Amit ma Kossuth térnek hívnak, és az Országház áll rajta? Mint cikkünkből kiderül, ha szeretne egy darabot a Parlament régi épületéből, ennek semmi akadálya.

Fidesz-export

Fideszes mintára LMBTQ-ellenes törvényt nyújtana be a román parlamentben egy RMDSZ-es képviselő. Zakariás Zoltán erdélyi magyar politikusnak váratlan szövetségese támadt ebben a témában: a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) tagjai is a budapesti kormány oldalára álltak. Ez azért is meglepő, mivel ez egy szélsőjobboldali, nacionalista párt, amelyet sokan magyarellenesnek tartanak.

Az elmúlt három és fél évben 7 milliárd 450 millió forintot kapott az Erdélyi Médiatér Egyesület a magyar kormánytól az Átlátszó Erdély beszámolója szerint. Az egyesület évente nagyjából annyi pénzt kap a magyar kormánytól, mint amennyi támogatást a román kormány a teljes erdélyi magyar kisebbségnek utal. A szervezet az utóbbi években felvásárolta szinte az összes jelentősebb magyar nyelvű sajtóterméket. A helyi és régiós napilapokon, azok honlapjain túl kereskedelmi rádiók, álláskereső portál, női magazin, kulturális melléklet, helyi televízió és teletextszolgáltatás is része a portfóliónak. Minden további kiderül összeállításunkból.

Az állami reklámpénzeket a kormánypárti sajtó kapja, a pártmédia migránsozik és kevéssé törődik a tényekkel, a kormány még a közmédiára is rátenné a kezét. Nem Magyarországon, Szlovéniában járunk, amely július 1-jén vette át az Európai Unió soros elnökségét. Cikkünkből megtudhatja, a szlovén média egyre inkább „orbanizálódik”, a magyar miniszterelnöktől egyébként nem függetlenül.

Kit érdekel az olimpia?

Elégedetlen a magyar uniós biztos a rá vonatkozó ünnepi beosztással. Várhelyi Olivérnek ugyanis a következő három karácsonyból kettőt is ügyeletben kell töltenie Brüsszelben, miközben 25 biztos között kellene elosztani ezeket a feladatokat. Ugyanakkor ha megnézzük a többi szabadnap elosztását, akkor azt kell mondani, Várhelyi Olivérre az átlagnál kevesebb ügyeleti nap jut - írta kulisszák mögé betekintő cikkében brüsszeli tudósítónk.

Idén csütörtökre, július 29-re esett az Earth Overshoot Day, ami azt jelenti, hogy feléltük a Föld éves erőforrásait.

Tudósok szerint a klímaváltozás hatása az is, hogy Törökország mellett Szibériában az idei immár sorozatban a harmadik olyan év, amikor óriási területeken ég az erdő. Kaliforniában is az év eddigi legnagyobb erdőtüze pusztít. Képgalériánkban egészen megrázó fotókat is láthat.

Javában tart a tokiói olimpia (magyar sikerekkel is), ám sok országban meglehetősen kevesen érdeklődnek az ötkarikás játékok iránt. Lakosságarányosan a legtöbben Indiában, a legkevesebben Belgiumban követik az eseményeket. Mi a helyzet Magyarországgal?

XS
SM
MD
LG