Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: baráti beszélgetés a belügyminiszterrel Pegasus-ügyben


A hétfői találkozóról nincs hivatalos fotó, ezen a képen Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának ülésére érkezik az Országházban 2020. december 10-én.

A legfontosabb cikkeink kedd reggel: szárnyaszegett parlamenti bizottsági ülés témája volt a Pegasus, kész az eljárásrend, de mégsem tudni többet a harmadik oltásról, a Fidesz példáját követné az RMDSZ LMBTQ-ellenes törvényjavaslata.

Semmilyen eredménye nem volt a Pegasus megfigyelési-ügyben összehívott parlamenti bizottsági ülésnek. A nemzetbiztonsági testület fideszes alelnöke már korábban jelezte, hogy a kormánypárti képviselők nem mennek el, így határozatképtelen lesz az ülés. Pintér Sándor belügyminiszter ígéretéhez híven megjelent a szárnyaszegett bizottság előtt, de így csak egy nyolcszemközti bizalmas beszélgetésre futotta vele.

Harmadik oltás, de hogyan?

Ismét van halálos áldozata a koronavírus-járványnak itthon, egy nap alatt 26 új fertőzöttet regisztráltak. Kórházban 73 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A legalább egyszer beoltottak száma a kormányzati járványportál adatai szerint alig változott, 24 óra alatt 4416-tal nőtt, bár ezzel átlépte az 5 millió 600 ezret.

Kész a koronavírus elleni harmadik oltás eljárásrendje itthon, de részleteket egyelőre nem tudni. A kormány korábbi ígérete szerint augusztus elsejétől kérhető lesz egy újabb adag az első kettő után. Az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a szakmai grémium kidolgozta a tervet erre, de azt csak a kormány láthatja először.

Visszavetette az évek óta javuló halálozási mutatókat Magyarországon a koronavírus-járvány, és még nem látni, csak sejteni, hogyan hat ez majd az idei számokra. Húszéves csúcsra emelte az elhunytak számát a fertőzés, és a rendszerváltozás óta nem volt példa ekkora zuhanásra a várható élettartamban. Ha lesz negyedik járványhullám, annak lesújtó lehet a következménye.

Jelöltek, javaslatok

Elkezdődött a jelöltállítási szakasz az ellenzéki előválasztásban. A kampány már hetek óta tart, a nevek és az összefogásban részt vevő pártok is ismertek, de a listák elméletben még bővülhetnek. A cél az, hogy csak egy-egy ellenzéki jelölt induljon a Fidesszel szemben mind a 106 körzetben, ne aprózódjanak el az ellenzéki szavazatok.

Fideszes mintára LMBTQ-ellenes törvényt nyújtana be a román parlamentben egy RMDSZ-es képviselő. Zakariás Zoltán erdélyi magyar politikusnak váratlan szövetségese támadt ebben a témában: a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) tagjai is a budapesti kormány oldalára álltak. Ez azért is meglepő, mivel ez egy szélsőjobboldali, nacionalista párt, amelyet sokan magyarellenesnek tartanak.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

XS
SM
MD
LG