Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ellenzéki előválasztás – Már hivatalosan is lehet jelöltnek jelentkezni


Az Országház épülete a budapesti Kossuth téren
Az Országház épülete a budapesti Kossuth téren

A kampány már hetekkel ezelőtt elkezdődött, a jelöltek nevét és az összefogásban részt vevő pártokét is ismerni, de a listák elméletben még bővülhetnek, hiszen a startpisztoly a jelentkezésre hivatalosan július 26-án dördült el.

A Szabad Európa már eddig is több cikkben foglalkozott az ellenzéki előválasztás menetével, jelöltjeivel. Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26., a másodikat október 4–10. között rendezik. Online és személyesen is lehet majd regisztrálni és szavazni.

Az Országos Előválasztási Bizottság ezen a címen várja az előválasztáson indulni kívánó miniszterelnök-jelöltek, egyéni képviselőjelöltek és jelölőszervezetek regisztrációját. A jelentkezési határidő augusztus 15-én jár le. Azt ígérik, hogy az Előválasztás 2021 oldalán az OEVB valamennyi, közérdeklődésre számot adó döntéséről tájékoztatást fog adni. Július 26-án élesedett az előválasztás hivatalos Facebook-oldala is.

A cél az, hogy csak egy-egy ellenzéki jelölt induljon a Fidesszel szemben mind a 106 körzetben, ne aprózódjanak el az ellenzéki szavazatok. Az előválasztás főpróbájának tekinthető a 2019-es budapesti főpolgármester-választás.

A miniszterelnök-jelölt személye kétfordulós választáson dől el, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltekről az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.

Ahhoz, hogy valaki indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást. Az egyéni országgyűlési képviselőjelölteknek négyszáz helyi, miniszterelnök-jelölteknek országosan húszezer aláírást kell összegyűjteniük.

Az előválasztáson indulóknak a jelentkezéssel egy időben nyilatkozniuk kell arról, hogy parlamentbe jutás esetén a hat közül melyik párt frakciójához fognak csatlakozni, és a kiválasztott frakciók is megadják nekik a befogadó nyilatkozatot.

A Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom nem vesz részt az előválasztásban. A részt vevő hat ellenzéki párt azonban – a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – már egy évvel a hétfőtől hivatalosan is megkezdődött jelöltállítás előtt tárgyalásokba kezdett arról, hogy az előválasztásnak is csak a legesélyesebb jelöltek fussanak neki. Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a tizennyolcadik életévüket.

Jelenleg az szerepel az előválasztás feltételei között, hogy aki az (országgyűlési) választás időpontjáig betölti a 18. évét, előválaszthat. Azt viszont most még nem lehet tudni, hogy a köztársasági elnök pontosan melyik áprilisi esetleg májusi időpontot választja majd ki. Kérdésünkre az előválasztást szervező bizottság elnöke, Magyar György ügyvéd azt mondta, hogy a bizottság szerdai ülésén felveti ezt a kérdést, mert valóban pontosabb dátumot kellene beírni a feltételek közé – ő a "2022. májusig" szűkítést tartja valószínűnek.

Az előválasztás fontosabb állomásai:

  • jelentkezés az előválasztásra július 26. és augusztus 15. között;
  • a jelöltek konkrét listáját nyár végén teszik közzé;
  • aláírásgyűjtés augusztus 23. és szeptember 6. között;
  • aláírásokat tartalmazó ívek leadása szeptember 6-ig;
  • az előválasztás első fordulója szeptember 18–26.;
  • a második forduló október 4–10. között.

A közös ellenzéki miniszterelnök-jelölti posztért ringbe szálló politikusok:

  • Karácsony Gergely,
  • Dobrev Klára,
  • Jakab Péter,
  • Márki-Zay Péter,
  • Fekete-Győr András,
  • Pálinkás József.

XS
SM
MD
LG