Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Magyarországon is egyre jobban érezni az ukrajnai háború hatásait


Megsemmisült orosz harckocsik Kijev közelében 2022. március 31-én
Megsemmisült orosz harckocsik Kijev közelében 2022. március 31-én

Magyarországon élő oroszokat kérdeztünk az ukrajnai háborúról, akik között akad Putyin-párti, de sokan ellenzik a háborút. Kettészakadt az ország: a nyugati gazdák örülnek, mindenki másnak nehéz éve lesz, a megnövekedett árak egyenlőtlenül érintik a mezőgazdaság különböző szegmenseit. Úgy tűnik, működik a kormány Putyin-párti kommunikációja: egy friss felmérés szerint a magyarok szimpatizálnak legkevésbé az ukránokkal.

„Komoly traumaként élik meg, akár mutatják, akár nem”

Sok ezer orosz él Magyarországon. A régebben érkezők inkább Putyin-pártiak, mint azok, akik azóta jöttek, amikor az orosz kormány leverte a százezres tüntetéseket. De beszéltünk olyan tíz éve itt élővel is, aki szerint az USA agressziója miatt volt kénytelen Oroszország megtámadni Ukrajnát.

„Jól tették” – mondja Irina, amikor arról kérdezem, mit szóltak a magyarországi orosz migránsok ahhoz, hogy Európában betiltották a Russia Today orosz propagandatévét.

De nem biztos, hogy így gondolja ezt a félig orosz Klára édesanyja, akiről lánya mesél. Szerinte az idősebb itteni oroszok, akik a mostanihoz hasonló rezsimben nőttek fel, Putyin-pártiak. „Nagyon félnek minden változástól, minden újtól. Hiába volt a régi rossz, mégis az a jó.”

Hiába lőttek ki az élelmiszerárak, nem minden magyar gazda jár jól

Az ukrajnai háború egyik mellékhatása, hogy jelentős mennyiségű, több millió tonna búza ragadt az ország raktáraiban. Ez a mennyiség nagyon hiányzik a piacról, emiatt egekbe szökött a búza ára. Első hallásra ez jó hír a magyar gazdáknak, azonban nem mindenki örülhet, mert szintén a háború miatt jelentősen emelkedtek a költségek is. Vagyis drágábban lehet eladni, de drágább is termelni. Van, aki nagyot nyer, és lesznek vesztesei is az abnormális piaci helyzetnek. A zöldségtermelők és a sertéstenyésztők sem örülhetnek.

A magyarok 57 százaléka gondolja, hogy elsősorban az orosz hatóságok felelősek a háborúért

Az Ukrajnában zajló háború kapcsán a kormányközeli kommunikáció hónapok óta keményen megdolgozza a magyar társadalmat Putyin-párti propagandával. A magyar közvélemény pedig több szempontból az EU szélére sodródott az Eurobarometer tavaszi felmérése szerint.

Az egyik legerősebb eredmény, hogy a magyaroknál csak a bolgárok szimpatizáltak kevésbé az ukránokkal. A megadott négyfokozatú skálán arányaiban messze Magyarországon választották a legkevesebben azt, hogy teljes mértékben együttéreznek az ukránokkal, mindössze 34 százaléknyi válaszadó. A másik szélsőséges álláspont az volt, hogy Magyarországon támogatták a legkevesebben azt, hogy Ukrajna valaha uniós tag lehessen.

Oroszország megkezdte az Azovstal acélműnél elesett ukrán katonák holttestének átadását

Az Azovstal acélgyárban megölt ukrán harcosok tucatjainak holttestét adták át az orosz megszállók Ukrajnának az erődként és bunkerként használt üzemből, a lerombolt Mariupol városából, ahol a védők utolsó erőig tartó küzdelme a Moszkva inváziójával szembeni ellenállás szimbólumává vált. Az orosz fogságba került ukrán harcosok sorsa bizonytalan, az ukrán elnök szerint az Azovstal védői közül több mint 2500 harcos van fogságban.

Mariupol bevétele után Szeverodonyecket vette ostrom alá az orosz hadsereg. Jelena Szlepcova tanárnőnek sikerült elmenekülnie az ostromlott kelet-ukrajnai városból. A Szabad Európának elmesélte menekülése történetét, ahogy a harkivi vasútállomáson teljes sötétben kellett várniuk. A katonák néha a levegőbe lőttek, hogy megfékezzék a pánikot.

A világ másik felén is hatással van a biztonságpolitikára Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja: Japán és a NATO szorosabbra fűzi kapcsolatait Oroszország ukrajnai inváziója miatt.

Amit még érdemes tudni:

Volt olyan intenzív osztály, ahol többen haltak meg, mint ahányan meggyógyultak.

A koronavírus-járvány elképesztő terheket rótt az intenzív osztályokra, melyeket felkészületlenül ért a rengeteg beteg. 2019-ben 9500-an haltak meg a magyar intenzív osztályokon. 2021-ben 18 ezren, írja a 444 intenzív osztályokról szóló cikksorozatának második része.

Vona Gábor: Három szakaszban szivárogtak el a Jobbik szavazói

A Jobbik szervezeti meggyengülése már 2018 előtt elkezdődött, mára pedig eltűnt az előnyük az ellenzék többi részéhez képest – mondja Vona Gábor a Magyar Narancsnak adott interjújában. A pártot tizenkét évig vezető politikus szerint aljas és politikailag is káros volt, hogy a választási vereség után Jakab Péter Márki-Zay Péterre hárított minden felelősséget.

Újabb gyanúsítottja van a Völner–Schadl-ügynek

Tizenhatra nőtt az igazságügyi tárca volt miniszterhelyettesét és a Magyar Végrehajtói Kar elnökét érintő, csaknem kilencszázmillió forintos korrupciós ügy gyanúsítottjainak száma – tudta meg a hvg.hu. A letartóztatásban lévő két ember egyike Schadl György, míg Völner Pál szabadlábon védekezik.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG