Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: hitek és tévhitek a Covid-vakcináról


Rengeteg a tévhit a koronavírus vakcinákkal kapcsolatban, ezeket próbáltuk meg helyretenni. de közben az is kiderül, hogy 2020-ban is történtek jó dolgok (ha jobban belegondolunk, a vakcina is az).

(Tév)hitek és tiltott koronapartik

Már 21 kórházban oltják Magyarországon az egészségügyi dolgozókat. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy fontos a védelmi intézkedések betartása, a kijárási tilalom szilveszter éjjel is életben lesz. Az elmúlt 24 órában 2971 újabb fertőzöttet regisztráltak, míg 108 ember elhunyt.

A Covid-vakcinákkal kapcsolatban sok (tév)hit terjeng. Sokszor kérdezik például, hogyan lehetséges, hogy a vakcina ilyen gyorsan elkészült. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa szerint a helyzet az, hogy nem ez a vakcina készült el gyorsan, hanem az eddigiek készültek el nagyon lassan. Cikkünkből több hasonló kérdésre is választ kap, például arra, hogy miért nem oltják be most a várandós nőket és azokat, akik 3 hónapon belül átestek a fertőzésen.

Tiltott koronapartikat szervező applikációt lőtt le az Apple és a TikTok. Az egyik alkalmazás, amit az App Store kínálatából távolítottak el, privát bulikat hirdetett a járvány idején. A készítők a TikTokon is aktívak voltak, fiókjukat ott szintén blokkolták. Bár az alkalmazást eltávolították, az alapítók az Instagramon azt üzenték a hoppon maradt bulizóknak, hogy visszatérnek.

Jó dolgok 2020-ból (igen, akadt egy pár!)

Olyan év áll mögöttünk, amelyet a legtöbbünk inkább elfelejtene. 2020-nak azonban volt néhány felemelő és szívmelengető híre is, csak épp a baljós szalagcímek miatt nem vettük őket észre. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót a világmegváltó energiaforrástól a facunamin át a csernobili gombáig.

Ez történt 2020-ban a világban – kétrészes videósorozatunk első részében mi mással is foglalkozhatnánk, mint az egész évet beárnyékoló világjárvány kezdetével.

Újabb fordulat a Navalnij-ügyben

Nagy összegű sikkasztással vádolja Oroszország Navalnijt. Miután Moszkva felszólította a megmérgezett ellenzékit, térjen haza vagy börtönbe kerül, nyomozást is indítottak ellene. Azzal vádolják, hogy ellopta a korrupció elleni harcra gyűjtött adományokat. Navalnij szerint csak a kormány bosszújáról van szó. Ajánlom cikkünket, melyből további részletek is kiderülnek.

Jön a Rutube azaz versenytársat kaphat a YouTube Oroszországban, miután a médiahatóság nemzeti alternatívát hívna életre. Szerintük erre azért van szükség, mert az amerikai videómegosztó-óriás cenzúrát alkalmaz.

Nyugodt, békés napot és boldog új évet kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG