Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy összegű sikkasztással vádolja Oroszország Navalnijt


Navalnij videóüzenetekben buzdít ellenállásra
Navalnij videóüzenetekben buzdít ellenállásra

Miután Moszkva felszólította a megmérgezett ellenzékit, térjen haza vagy börtönbe kerül, egy nyomozást is indítottak ellene. Azzal vádolják, hogy ellopta a korrupció elleni harcra gyűjtött adományokat. Navalnij szerint csak a kormány bosszújáról van szó.

Bűnügyi eljárás alá vonta az orosz ügyészség Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, Navalnijt, aki jelenleg Berlinben lábadozik, miután Szibériában megmérgezték. Most azzal vádolják, hogy több száz millió rubelt lopott el a korrupcióellenes szervezetéhez érkező adományokból.

Börtönnel is fenyegetik

Az ellenzéki politikus egyébként a napokban kapott ultimátumot, vagy visszatér Oroszországba, vagy börtön vár rá. Alekszej Navalnijt 2014-ben 3 és fél évre ítélték el, felfüggesztettet kapott, melynek próbaideje december 30-án jár le. Ha egy napon belül nem jelentkezik, akkor megsérti a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit, ezért a későbbiekben akár letöltendőre is módosíthatják a 2014-ben, csalás miatt meghozott ítéletet.

Navalnij visszautasította a legújabb vádakat, és azt mondta, hogy mindez csak bosszú, amiért túlélte a mérgezést, majd felfedte az elkövetőket. A Bellingcat oknyomozó portál és más újságok közös nyomozásukban arra jutottak, hogy az FSZB orosz titkosszolgálat állhatott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése mögött, és maga az áldozat is azt állítja, hogy Putyin tudtával és beleegyezésével a titkosszolgálat próbálta megölni.

Navalnij: "Tudom, kik akartak megölni"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:47 0:00

Navalnij szerint bosszúról van szó

„Rögtön megmondtam, hogy megpróbálnak majd bebörtönözni, amiért nem haltam meg és nyomozni kezdtem a gyilkosaim után. Amiért bizonyítottam, hogy [Vlagyimir] Putyin áll minden mögött. Putyin egy tolvaj, kész megölni azokat, akik nem hajlandóak hallgatni a lopásairól” – írta Navalnij a Twitteren, miután bejelentették, hogy eljárás indul ellene.

Navalnij régóta tüske az orosz kormány tenyerében, mivel a politikus rendszeresen pedzegeti a kormánypárt korrupciós ügyeit. Az ellenzékit már többször is rövid időre börtönbe zárták. Navalnij videóit több millióan látták, amelyekben többek között bemutatta, hogy milyen körülmények között élnek külföldön az orosz oligarchák.

A Navalnij ellen indított nyomozás összhangban van azzal, hogy az orosz állam az elmúlt időkben fokozottan támadja az ellenzék tagjait. Az ország gazdasága egy rosszabb periódusát éli és egyre nő az elégedetlenség az emberek körében az életszínvonal miatt. Az országban jövőre tartják a parlamenti választásokat, miközben 10 éves mélyponton van a gazdaság.

Nagy összegű sikkasztás a vád

Navalnij az ellenzék egyik vezéralakja, aki arra buzdítja az embereket, hogy közösen támogassák a legesélyesebb ellenzéki jelölteket. Bár az idei helyhatósági választáson a kormányzó Egységes Oroszország párt továbbra is jól szerepelt, az utóbbi stratégiával az ellenzéknek is sikerült kisebb győzelmeket elkönyvelnie.

Most azzal vádolják az ellenzéki politikust, hogy Navalnij a korrupció ellenes alapítványához beérkező 588 millió rubelből, azaz közel 2,3 milliárd forintból 356 millió rubelt arra fordított, hogy magának vásároljon tárgyakat, valamint ebből fedezte a vakációit. Arra nem tér ki a vád, hogy milyen tárgyakat vett Navalnij, vagy hogy az állítólagos vakációk egybe esnek-e azokkal a külföldi utakkal, amikor az aktivista a videóit forgatta.

Navalnij arra biztatta az embereket, küldjenek még több támogatást az alapítványának, hogy így tegyék nevetségessé a vádakat.

Újabb brit diplomatákat tiltottak ki

Oroszország eközben újabb brit állampolgárokat tiltott ki az országból, válaszul a „nem konstruktív és barátságtalan” lépésre London részéről, hogy orosz tisztségviselőket tiltottak ki Navalnij megmérgezése miatt. A lépést december 30-án jelentette be az orosz külügy, de pontos listát nem adtak közte.

November végén az Európai Unió és az Egyesült Királyság hat vezető orosz tisztségviselő és egy állami laboratórium ellen vezetett be szankciókat. A személyekre beutazási tilalom vonatkozik és befagyasztották az EU területén található számláikat. Válaszul Moszkva saját szankciókat vezetett be német és francia tisztségviselők ellen, mivel szerintük alaptalanul bünteti a két ország Oroszországot a Navalnij-ügyben.

A Navalnij-ügy

Alekszej Navalnij, az orosz kormánnyal szemben kritikus politikus, augusztus végén került Oroszországban kórházba, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Nem sokkal ezután Németországba menekítették, felmerült ugyanis a gyanú, hogy az orosz kormány mérgezte meg őt. Az eset óta több független laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzéki politikust egy, a novicsok-méregcsaládba tartozó idegméreggel mérgezték meg. A novicsokot még a Szovjetunióban fejlesztették ki, és több olyan korábbi merényletnél is kimutatták a jelenlétét, amelyeket a feltételezések szerint az orosz titkosszolgálat követhetett el.

A Kreml kezdettől fogva tagadja, hogy köze lenne Alekszej Navalnij rosszullétéhez, sőt azt is kétségbe vonják, hogy biztosan megmérgezték-e az ellenzéki politikust.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG