Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mi a helyzet az AstraZeneca oltásával?


Miközben soha ennyien nem haltak még meg egyetlen nap alatt a járvány miatt Magyarországon, mint kedden, aggodalmak merültek fel az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban.

Minden eddiginél több halálos áldozatot követelt a járvány Magyarországon, egyetlen nap alatt 195 ember veszítette életét, miközben 3456 új fertőzöttet regisztráltak. Lélegeztetőgépen 1167 beteget ápolnak.

Közben tucatnyi ország függesztette már fel a biztonság kedvéért az AstraZeneca vakcinájával való oltásokat. Noha egyelőre semmilyen bizonyíték nincs rá, felmerült a gyanú, hogy esetleg segítheti a vérrögök kialakulását egyeseknél. Mit lehet tudni a problémáról eddig? - ennek jártunk utána cikkünkben.

Miért függesztette fel több ország az AstraZeneca vakcinát?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:51 0:00

Hozzánk hasonlóan önben is vannak kérdések az oltásokkal kapcsolatban? Látogasson el folyamatosan bővülő aloldalunkra, ahol tényszerű válaszokat találhat!

Az elhízás csak ronthat a Covid tünetein

Ódzkodik a kínai oltóanyag alapjául szolgáló teljes, elölt vírusok bevitelétől, de nem vitatja a szer hatásosságát a szegedi egyetem immunológus-, genetikusprofesszora. Duda Ernő az Indexnek beszélt a vakcinák „keveréséről” és az oltási rend megváltoztatásáról is.

Fürdőruhák helyett arcmaszkokat és orvosi ruházatot kezdett gyártani egy amerikai divatcég. A maszkok különlegessége az a rézbevonat, amely megöli a baktériumokat. Megmutatjuk, hogyan készülnek ezek a maszkok.

Rézbevonatú maszk: megöli a baktériumokat és divatos is
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:25 0:00

Az elhízás súlyosabb COVID tüneteket okozhat - derült ki a World Obesity Federation 160 országot érintő felméréséből, amit látványos infografikán mutatunk meg.

A magyarok és az álhírek

Az Európai Bizottsággal szemben a magyar kormánynak adott igazat az Európai Unió Bírósága. A döntés szerint nem sért uniós jogot a reklámadó, amely ellen Simicska Lajos és az RTL Klub is tiltakozott.

A magyarok különösen kitettek az álhíreknek, nehezebben tudják értelmezni a sajtóban megjelent információkat, ennek oka pedig a gyenge sajtószabadság és a viszonylag gyenge oktatás. Ez derül ki a 2021-es médiaműveltségi felmérésből, ahol Magyarország a 25. helyre került a 35 vizsgált ország rangsorában.

Börtönbüntetést kapott Belaruszban a Szabad Európának dolgozó újságírónő. A Minszki Központi Kerületi Bíróság 15 nap börtönre ítélte Liza Hancsarovát és édesapját, akik ellen az volt a vád, hogy egy nem engedélyezett tüntetésen vettek részt március 13-án. A vádakat mindketten visszautasították.

Végül pihenésképp a figyelmébe ajánlom a BBC cikkét, amiben azt mutatja meg, ezekben a járvány sújtotta időkben miként ünnepelik Szent Patrik napját szerte a világon. A hagyományos parádék persze elmaradnak, de a világ sok országában borulnak zöldbe középületek az írek nemzeti ünnepe alkalmából.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG