Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: hogyan utazhatunk az orosz és a kínai vakcinával?


Kérdés, hogyan utazhatnak majd például Görögországba azok, akiket kínai vagy orosz vakcinával oltottak be.
Kérdés, hogyan utazhatnak majd például Görögországba azok, akiket kínai vagy orosz vakcinával oltottak be.

A vakcinaigazolványról igazán még csak most kezdődő európai vita sok magyar nyaralására hatással lehet, hiszen egyelőre nem tudni, ugyanolyan feltételek mellett utazhatnak-e, mint a nyugati vakcinákkal oltottak.

Orbán Viktor szerint „mindenkinek van egy golyóálló mellénye”, arra kér mindenkit, hogy azt vegye is fel. A kormányfő péntek reggel az állami rádióban azt mondta, Magyarország kétoldalú megállapodásokat fog kötni a védettségi igazolványról, Montenegróval és Szerbiával már meg is tette. Orbán Viktor emellett beszélt még a további lazításokról is – minden kiderül cikkünkből.

Ami a magyar kormányfő által is említett külföldi utazásokat illeti, kicsit bonyolultabb a kép, ugyanis még csak most kezdődnek az azt segítő vakcinaigazolásról. Az Európai Parlament csütörtöki álláspontja például nem teszi lehetővé, hogy a kínai és az orosz oltásokkal rendelkezők automatikusan megkapják azokat az utazási könnyítéseket, mint a nyugati vakcinákkal beoltottak. A magyar európai parlamenti képviselők többsége nem értett egyet a vakcina származása szerint megkülönböztetéssel.

Újabb 182 elhunyt, aggódó érettségizők

Közel 4 millió embert oltottak már be, közben az elmúlt 24 órában elhunyt 182 beteg, 2365-en pedig megfertőződtek a koronavírussal. Szombattól a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. Az online regisztrációs portál viszont nem bírta a rohamot, miután kiderült, hogy csak pénteken, de lehet jelentkezni a 100 ezer Pfizer-vakcinára.

Egy debreceni és egy budapesti érettségizőt kérdeztünk egyebek között arról, hogyan tudtak felkészülni az online tanévben a megmérettetésre, mit gondolnak a vizsgaszabályokról, és lazítottak-e a terasznyitáskor. Utóbbiról mindketten úgy látják, felelőtlenség azt meglépni a vizsgák előtt, ahogyan azt sem tartják korrektnek, hogy a járvány idején nem kapnak több lehetőséget az érettségire azok, akik önhibájukon kívül nem tudnak ott lenni a vizsgán.

A Navalnij-szervezet végnapjai jönnek?

Meghívták Kínába Orbán Viktort. A magyar kormányfő telefonon tárgyalt a kínai elnökkel, főleg a járványról és a vakcinákról. Sem a kormányfő, sem a külügyminiszter (aki egy videóban szintén beszámolt a megbeszélésről) nem említette, hogy szóba került volna: a magyar kormány a Diákváros helyén inkább a kínai Fudan egyetem campusát építené meg Budapesten, és ehhez több mint 450 milliárd forintos hitelt venne fel Kínától.

Szélsőséges szervezetté nyilvánítaná a bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij mozgalmát az oroszországi ügyészség. Vezetői szerint a bírósági döntés előtt arra kényszerülhetnek, hogy feloszlassák az ellenzéki, korrupcióellenes szervezetet. Oroszországban a „szélsőséges szervezetté” nyilvánítás lényegében egy szervezet törvényen kívül helyezését jelenti. A vonatkozó törvény alapján akár 10 év börtönnel is büntethető az, akit ilyen szervezet tagjaként azonosítanak.

Mindössze néhány órát volt látható az a szentpétervári graffiti, amely Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt ábrázolta. A rendőrség szinte azonnal eltüntette és „politikai, ideológiai, faji, etnikai vagy vallási gyűlöletből elkövetett vandalizmus” vádjával nyomozást indított. Ön viszont most egyetlen kattintásra van attól, hogy megnézhesse a képet és eltüntetésének folyamatát.

Időutazás a Scorpions segítségével

Hogyan kerülhető el egy jövőbeni „szuezi dugó”? Például egy gyakorlóhajóval, melynek legénysége valós körülmények között, a Szuezi-csatorna kicsinyített másán gyakorolhat – mi pedig megmutatjuk, hogyan is néz ki ez az egész.

Hogyan kerülhető el egy jövőbeni “szuezi dugó”?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:35 0:00

Végül egy kis időutazásra invitálom: 1989-ben a Moszkvai Olimpiai Stadionban fellépő német metálzenekar, a Scorpions „hurrikánként rengette meg” a Szovjetuniót. Klaus Meine és bandáját viszont külföldön egyáltalán nem ismert orosz rockerek lelkesítették fel, akikkel egy underground klubban találkoztak. Cikkünkben az izgalmas történeten túl korabeli fotókat, mi több, videót is láthat.

Békés napot és kellemes hétvégét kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG