Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: beszállt a Fidesz az ellenzéki előválasztásba?


Egyre közelebb az ellenzéki előválasztás, erősödni látszik a feszültség is a jelenleg rivális ellenzéki pártok között. Oknyomozó riportunkban utánajártunk, milyen folyamatok zajlanak a háttérben.

Az előválasztás közeledtével nemcsak az ellenzéki pártok egymással szembeni kommunikációja keményedik, de a Fidesszel való összejátszással is vádolják egymást. Egy hangfelvétel nyomán Szabolcsban a Jobbik követeli a szocialista jelölt visszavonását emiatt, és Jászberényben is hasonló vádak keringenek. Ugyanakkor a Szabad Európa talált olyan politikust, akit a Fidesz tényleg a gyengébb ellenzéki jelölt melletti szavazásra buzdít az előválasztáson.

Az elmúlt időszak legnagyobb meglepetése a Karácsony Gergely mellé felzárkózó két másik ellenzéki miniszterelnök-jelölt, míg legnagyobb melléfogása a Momentum kampánytechnikája - mondta a Szabad Európának Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó, akivel az Orbán Viktor kormányfőt kihívó ellenzékiek versenyének finisében beszélgettünk.

Konstruktív bizalmatlanság: nem szépségverseny az előválasztás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:19:44 0:00

Ez az oltatlanok járványa lesz a szakértő szerint

Kétszáz fölött a kórházba került koronavírusos betegek száma, miközben az elmúlt 24 órában 130 ember fertőződött meg, négyen pedig elhunytak. Huszonnégy embert ápolnak lélegeztetőgépen. Az állami oldal arra hívja fel a figyelmet, hogy a betegség súlyos lefolyása ellen továbbra is a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Oltásra buzdít Áder János köztársasági elnök is, míg a Semmelweis Egyetem rektora szerint olyan erővel terjed a delta-variáns, hogy a nyájimmunitás sem jelent akadályt. Merkely Béla úgy véli, ez az oltatlanok járványa lesz. Közben visszatértek a katonák a kórházakba, országszerte 23 intézményben mintegy 83 fővel segítik az egészségügyi dolgozók munkáját.

Ha már Covid-19: Magyarország a szeptemberi eleji helyzet szerint a leglazább államok közé tartozik a szigorítások tekintetében. Csak két ország van, ahol még kevesebb a korlátozás - infografikánkból az is kiderül, melyek ezek.

„Kiáltsátok hangosan: soha nem fogjuk elfogadni a megaláztatást”

Életjelet adott magáról az afganisztáni ellenállás vezetője. Ahmad Maszúd hangüzenetben biztatott mindenkit „nemzeti felkelésre”. „Ahogy csak tudtok, álljatok ki, és kiáltsátok hangosan: soha nem fogjuk elfogadni a megaláztatást” – mondta Ahmad Maszúd, hozzátéve, hogy az afgánok bármilyen lehetséges formában harcolhatnak, akár fegyverrel, akár tüntetésekkel. A tálibok három hete vették át az irányítást Afganisztán nagy része felett, egyelőre új kormány még nem alakult Afganisztánban.

Az elmúlt napokban több afgán városban nők vonultak utcára. Azt követelték a táliboktól, hogy tartsák tiszteletben a jogaikat. Volt, ahol fegyveresek próbálták feloszlatni a tömeget: könnygázt és figyelmeztető lövéseket is bevetettek. Részletekért nézze meg videónkat!

Könnygáz és figyelmeztető lövések: nőjogi tüntetéseket oszlattak fel a tálibok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:01 0:00

Új lapot indított az egyik legismertebb orosz oknyomozó újságíró, aki nemrég az Egyesült Államokban maradt, mivel távollétében a hatóságok bezáratták a lapját és letartóztatták több kollégáját. Roman Badanin új projektje az orosz hatóságok által elkövetett visszaéléseket tárja fel.

Forró nyár

Ez volt az ötödik legmelegebb nyár Magyarországon a mérések 1901-es bevezetése óta – állította az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az idei nyár 1,2 Celsius-fokkal volt melegebb az átlagosnál, főleg a június–július volt igazán kiugró, ráadásul elég nagy volt a szárazság is. Ha érdeklik a részletek is, olvassa el cikkünket!

Végül egy meglepő télbúcsúztatót (igen, nem tévedés!) ajánlok figyelmébe méghozzá a spanyolországi Valenciából, ahol a koronavírus-járvány miatt csak most tarthatták meg a hagyományos Las Fallas fesztivált. Nézze meg különleges képgalériánkat!

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG