Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Ferenc pápa találkozása Orbán Viktorral


Ferenc pápa katolikus egyházfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozása Budapesten, 2021. szeptember 12-én
Ferenc pápa katolikus egyházfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozása Budapesten, 2021. szeptember 12-én

"Ne ellenséget lássunk egymásban, hanem testvért. Le kell bontani az egymás közötti falakat" – mondta budapesti beszédében Ferenc pápa. Szerinte a Lánchíd Budapest jelképe, ami nem különválasztja, hanem egyben tartja a két városrészt.

A rövid időre Magyarországra érkező katolikus egyházfő találkozott a magyar köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel, majd a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsát és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával beszélt. A pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezett Budapestre. „Ne ellenséget lássunk egymásban, hanem testvért. Le kell bontani az egymás közötti falakat” - hangsúlyozta beszédében Ferenc pápa. További részletekért olvassa el cikkünket!

Az elmúlt három napban 873 új Covid-fertőzöttet igazoltak Magyarországon a hivatalos állami oldal szerint. Tizenkét ember hunyt el, 266 koronavírusos beteg van kórházban, közülük 34-en lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 5,8 millió, 512 ezren már a harmadik oltást is felvették.

Két évtizeddel később

Ezen a hétvégén volt az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások huszadik évfordulója. Összeállításunkban arra kerestük a választ, miként változtatta meg a világot az a két évtizeddel ezelőtti nap.

A terror napja, ami megváltoztatta a világot
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:07:14 0:00

Lucas Foglia 18 éves volt 2001-ben. A rákövetkező nyáron költözött Long Islandről Manhattanbe, ahol Arnold Newman fényképész stúdiójában dolgozott, munka után és hétvégenként pedig nekivágott a városnak, hogy megörökítse a terrortámadások utáni első nyarat. Fényképeiből most a BBC közölt válogatást.

„Az éhezők etetése helyett azzal vannak elfoglalva, mit hordjanak a nők” – mondta a popsztár

Mit kell tudni az Iszlám Állam Horászán nevű militáns csoportról, amely magára vállalta a kabuli repülőtér előtt – a menekülésben reménykedő emberek tömegében – elkövetett gyilkos robbantásos merényletet? Az IS-K 2015-ben alakult, és sok afgánt és pakisztánit szervezett be, különösen azok közül, akik a fundamentalista táliboktól álltak át hozzájuk. Nevét egy történelmi régióról kapta, amely a mai Pakisztán, Irán, Afganisztán és Közép-Ázsia egyes részeit foglalja magába – derül ki összeállításunkból, amit ajánlok figyelmébe.

Aryana Sayeed Afganisztán egyik leghíresebb popsztárja. Nyolcéves volt, amikor a családja elhagyta az országot. Aryana művészként visszatért, halálos fenyegetések ellenére koncertezett Afganisztánban - most azonban, hogy a tálibok átvették a hatalmat száműzöttnek érzi magát. „Az éhezők etetése helyett azzal vannak elfoglalva, mit hordjanak a nők” - fogalmazott a popsztár a tálib hatalomátvételről.

"Az éhezők etetése helyett azzal vannak elfoglalva, mit hordjanak a nők" - egy afgán popsztár a tálib hatalomátvételről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:00 0:00

Kína új korszakra készül Dél-Ázsiában a tálib hatalomátvétel után. Annak ellenére, hogy Peking nyilvánosan optimista hangnemet üt meg, sok elemző szerint egyre nagyobb aggodalomra ad okot a térségben eluralkodó bizonytalanság a terrorizmus növekedésétől a kínai projektek elleni tiltakozásokig. Ezek pedig alááshatják Kína stratégiai érdekeit Pakisztánban.

Kristálytiszta képeken a múlt

Egy „bizonyos pártnak” legalább 42 százalékot kell elérnie a közelgő választásokon – mondta egy orosz illetékes egy választási dolgozókkal tartott tanácskozáson. A felvételt a Novaja Gazéta orosz ellenzéki lap szivárogtatta ki, és azt sugallja, hogy manipulálhatják az orosz parlamenti és önkormányzati voksolás eredményeit. Részletekért olvassa el összeállításunkat!

A légszennyezettség több mint kilenc évvel rövidíti meg a várható élettartamot az indiai lakosság mintegy negyven százaléka esetében – olvasható egy friss jelentésben. A Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézete szerint ugyanis rendkívül magas légszennyezettségnek van kitéve az a több mint 480 millió ember, aki a dél-ázsiai ország középső, keleti és északi részén, többek között a fővárosban él.

Nemsokkal azelőtt, hogy az 1917-es orosz forradalom káoszhoz és háborúhoz vezetett, egy fényképész kristálytiszta képeken örökítette meg Türkmenisztánt. A felvételeket a főleg a cári Oroszország dokumentálásáról híressé vált orosz fotós, Szergej Prokudin-Gorszkij készítette 1906 és 1911 között. Ajánlom figyelmébe a fotókat, melyek egy egészen különleges világot örökítenek meg.

Végül a sokunk nagy kedvencéről, a napokban elhunyt Jean-Paul Belmondóról készített kvízünket ajánlom figyelmébe - ha kitölti, megtudhatja, mennyit tud az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb francia színészéről!

Kvíz: Au revoir, Belmondo!

Kvíz: Au revoir, Belmondo!

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG