Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Fukuyama: Magyarország a visszalépés példája


Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2021. május 28-án, Londonban
Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2021. május 28-án, Londonban

Francis Fukuyama új, a korábbihoz hasonló hidegháború kialakulásától nem tart, az akkori szembenállás ugyanis a Szovjetunió és az USA kapcsolatának minden részletére kiterjedt. Most az EU és az USA távolodása Kínától folytatódni fog - véli a Stanford Egyetem világhírű történésze.

Kína és az USA nem lehetnek egyszerre a világ vezető hatalmai, az európai politikusok pedig nem fognak tudni a lavírozni a totalitárius rendszer és a liberális demokrácia között - véli Francis Fukuyama. A Stanford Egyetem világhírű történésze a Szabad Európának adott exkluzív interjúban úgy fogalmazott: „Magyarország és Lengyelország a normakövetéstől való visszalépés példái az EU-n belül, aláásták a jogállamisággal és egyebekkel kapcsolatos európai értékeket és ideálokat. Ez megrendítette az EU – mint a liberális demokrácia fáklyahordozója – státuszát a világban."

Végső ítélet Ratko Mladić perében

Az ENSZ hágai bírósága elutasította Ratko Mladić fellebbezését. Így a második világháború óta Európában elkövetett legsúlyosabb rémtettekben való részvételéért életfogytig börtönben kell maradnia a volt boszniai szerb főparancsnoknak. A Nemzetközi Törvényszék 2017-ben ítélte el Ratko Mladićot a boszniai háborúban betöltött szerepéért.

Videónkban pedig visszaidézzük az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb európai eseménysorozatát.

A “boszniai mészárosként” is emlegetett Ratko Mladić
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:04 0:00

Belarusz tekintélyelvű vezetője, Aljakszandr Lukasenka aláírta a büntető törvénykönyv kiegészítéseit, amelyek tovább korlátozzák az állampolgári jogokat és az információ szabad áramlását, miközben folytatódik az ország demokráciapárti mozgalmának visszaszorítása. Gyakorlatilag mindent kriminalizáltak, amit az ellenzék csinálhat – derül ki cikkünkből.

Döcögő oltási program Magyarországon

Magyarországon régóta nem sikerül megközelíteni a húsvét előtti oltási ütemet, 18 ezer újabb első oltást adtak be kedden. Közben csökken a kórházban kezelt fertőzöttek száma, miközben a koronavírus újabb hat áldozatát jelentette be az állam.

Egy felmérés szerint a magyarok több mint fele úgy gondolja, a járvány miatt bevezetett korlátozások nagyobb gazdasági kárt okoztak, mint amennyire hasznosak voltak egészségügyi szempontból.

Pécsett szinte minden pártnak van saját lapja, de hiába veszítette el a várost a Fidesz 2019-ben, az új vezetéssel sem barátkozó független újságírók dolga nem lett könnyebb. Ajánlom figyelmébe a négyéves Szabad Pécs egyik alapítójával, Babos Attilával készített interjúnkat.

A Nagy Átverés

„A világ legkifinomultabb” módján ütöttek rajta a szervezett bűnözőkön több ország rendőrei a kommunikációjukat kikémlelő applikáció segítségével. A 18 országot felölelő hatalmas akcióban terroristacsoportok, maffiaszervezetek és motoros bandák több száz tagját tartóztatták le. Cikkünkből az is kiderül, milyen trükkel verték át a bűnözőket.

Megemlékezések és tüntetések voltak Kanadában azután, hogy 215 gyermek maradványait találták meg egy tömegsírban a kamloopsi bentlakásos indián iskola mellett. Az 1800-as évek második felében indult az a kanadai oktatási „reform”, amelynek során elszakították családjuktól az őslakos gyermekeket, és szigorú, bentlakásos egyházi iskolákban próbálták őket átnevelni, sokszor veréssel, éheztetéssel. Nézze meg megrázó képgalériánkat!

Végül zárásként egy kellemesebb témát ajánlok figyelmébe. Több mint egy évtizeddel azután, hogy szarvasmarha-tenyésztők rábukkantak a csontjaira, tudósok megerősítették, hogy új dinoszauruszfajt fedeztek fel Ausztráliában. Ez a világ egyik legnagyobb dinója. A növényevő szauropoda a krétakorban élt, 92–96 millió évvel ezelőtt, amikor Ausztrália még a Déli-sarkvidékkel volt összeköttetésben. Olvassa el rendkívül érdekes cikkünket!

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG