Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: új módszer a gyorshajtás ellen


A világon is egyedinek számító módon ösztönözné a magyar rendőrség az autósokat a sebességhatárok betartására. A magyar baleseti statisztikákban egyébként a szakértő szerint az egyik vezető ok a relatív gyorshajtás, amikor valaki nem az útviszonyoknak vagy az időjárási körülményeknek megfelelő sebességgel vezet.

Egy applikáció segítségével – a hivatalos tájékoztatás szerint a világon elsőként – sebességalapon működő hűségpontrendszert vezet be augusztus elejétől a magyar rendőrség. A felhasználók akkor kapnak (később kedvezményekre, ajándéktárgyakra beváltható) pontokat, ha a sebességhatárokat betartva, szabályosan közlekednek. „Az emberek többségét nem a büntetés vagy a várható jutalom tartja vissza bármilyen törvényszegéstől, hanem a bennük lévő erkölcsi gát” - mondta a Szabad Európának a kezdeményezés kapcsán Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő.

Várhatóan pénteken határoz a Nemzeti Választási Bizottság az Orbán Viktor narratívája szerint gyermekvédelmi népszavazás sorsáról. Ugyanakkor nyújtotta be népszavazási kezdeményezését Karácsony Gerely is. Az ellenzéki politikus, budapesti főpolgármester beadványáról azonban még nem tárgyalnak, a hivatalos indoklás szerint azért, mert magánemberként adta be kérdéseit.

Az elmúlt három és fél évben 7 milliárd 450 millió forintot kapott az Erdélyi Médiatér Egyesület a magyar kormánytól az Átlátszó Erdély beszámolója szerint. Az egyesület évente nagyjából annyi pénzt kap a magyar kormánytól, mint amennyi támogatást a román kormány a teljes erdélyi magyar kisebbségnek utal. A szervezet az utóbbi években felvásárolta szinte az összes jelentősebb magyar nyelvű sajtóterméket. A helyi és régiós napilapokon, azok honlapjain túl kereskedelmi rádiók, álláskereső portál, női magazin, kulturális melléklet, helyi televízió és teletextszolgáltatás is része a portfóliónak. Minden további kiderül összeállításunkból.

Augusztus végén érkezhet a negyedik hullám a szakértő szerint

Az elmúlt 24 órában 65 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, újabb elhunyt nincs. Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon körülbelül két hete növekszik, és 15 naponként duplázódik az új esetek száma. Az adatokból kiindulva, szerinte augusztus 20. körül már napi 250 eset várható, ha addig nem következik be valamilyen "szuperterjesztési esemény".

Továbbra is titkolja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az orosz Szputnyik V- és a kínai Sinopharm-koronavírus-vakcinák magyarországi engedélyezésének dokumentumait. „Gyanítottuk, hogy a kormány eltért a standard jogszabályi és szakmai gyakorlattól, amikor engedélyezte ezt a két vakcinát” – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Szabad Európának arról, miért kérték ki az adatokat.

A tagállamok nagy része napokon belül hozzájuthat a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítését célzó uniós támogatás első részletéhez. Tizenhat kormány programja már zöld jelzést kapott, ketten még be sem adták a tervet, Magyarország pedig – hat másik országgal együtt – várakozni kényszerül. A kormány szerint a gyermekvédelmi törvény miatt nem jön a pénz, Brüsszel azonban ezt cáfolja, és átláthatóbb közbeszerzéseket szeretne. Brüsszeli tudósítónk nézett a kulisszák mögé.

Biden: háborúhoz is vezethetnek a kibertámadások

Fegyveres összecsapáshoz is vezethetnek az Egyesült Államok elleni kibertámadások - mondta Joe Biden az amerikai hírszerzés tisztjeinek tartott beszédében, kiemelve Oroszországot és Kínát mint a legjelentősebb fenyegetést az amerikai nemzetbiztonságra. Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy az amerikai állami hivatalokat és magáncégeket egyre több informatikai támadás éri, ezek elkövetőit a hatóságok a kínai és az orosz államhoz kötötték.

Augusztus 31-én ér véget az amerikai csapatok küldetése Afganisztánban. Az afgán civilek sorsáért – és köztük elsősorban a nőkért – sokan aggódnak, miközben a tálibok folyamatosan nyomulnak előre. Az amerikai elnök azt mondta, biztosítékot adott az afgán államfőnek a további civil és humanitárius segítségre. Civil szervezetek ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a tálibok továbbra is szörnyű merényleteket követnek el. Videónkból további részleteket is megtudhat.

Komoly veszélyben az afgán nők az amerikai csapatok kivonulása után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:30 0:00

Kit érdekel az olimpia?

Tokióban csütörtök hajnalban a magyar úszók közül a világbajnoki címvédő Kapás Boglárka a 4. lett 200 pillangón, Cseh László pedig bejutott a férfi 200 vegyes döntőjébe. A férfi vízilabda-válogatott 23-1-re győzte le Dél-Afrikát, a női tőrcsapat pedig a 7. lett.

Sok országban egyébként meglehetősen kevesen érdeklődnek az ötkarikás játékok iránt. Lakosságarányosan a legtöbben Indiában, a legkevesebben Belgiumban követik az eseményeket. Mi a helyzet Magyarországgal? Kiderül infografikánkból.

Végül a figyelmébe ajánlok egy nagyszerű képgalériát a BBC-ről. John Ferguson (aki olyan sztárokat fotózott, mint Michael Jackson, Benedict Cumberbatch vagy Naomi Campbell) a fejébe vette, hogy utánajár, mit is jelent az otthon a suffolki fekete közösség tagjainak. Fotósorozatának 16 főszereplője között van volt Premier League-futballista és balett-táncos is.

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG