Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a horvát földrengés képekben, a magyar hatás videókon


Magyarországon is érezni lehetett a halálos áldozatokat is követelő horvát földrengés hatását, több településen mozogtak a csillárok, a magasabb épületekben állva is érezni lehetett, ahogy a ház megremeg.

Rég látott nagy földrengés Horvátországban

Szerencsére régen tapasztalt erősségű földrengés pusztított Horvátországban, legkevesebb hat halálos áldozatot, köztük egy 12 éves gyermek életét követelve. Az ország egyes részein megszűnt az áramszolgáltatás. A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, sokan pánikba estek. Cikkünket itt találja, de figyelmébe ajánlom képgalériánkat is.

A földmozgást egész Horvátországban, és a szomszédos országokban, így Magyarországon is érezni lehetett. Itthon több településről jelentették fél egy körül, hogy mozogtak a csillárok, a magasabb épületekben állva is érezni lehetett, ahogy a ház megremeg. Egy pécsi olvasónk arról számolt be, hogy a panelház 4. emeletén vagy két percig érzékelték a rengést, remegett a padló, morajlást lehetett hallani. Cikkünkben videón is megnézheti, milyen hatása volt a földrengésnek Magyarországon.

Több száz menekült maradt fedél nélkül a hóban a boszniai Lipa menekülttáborban, miután december 23-án tűzvész puszított a területen. Több mint 1400 ember rekedt a hidegben menedék és fűtés nélkül. A bosnyák hatóságok egyelőre nem találtak megoldást a krízisre, ételt különféle segélyszervezetek szállítanak a helyszínre. Képgalériánkban egészen szívszorító fotókat mutatunk a helyszínről.

Így érné el a fiatalokat a Fidesz

A Balkan Insight nevű balkáni lapnak nyilatkozott a több százmilliárd forint állami pénzzel megtámogatott Mathias Corvinus Collegiumhoz közelálló forrás. A párton belül szerinte van egy olyan szárny, amelynek tagjai nem ismerik el maguk közül valónak azt, aki nem „150 százalékosan keményvonalas”. De egy másik szárny szerint így lemondanak egy sereg használható emberről. A forrás azt mondta, az MCC-vel ez utóbbi csoportot próbálja magához közelebb hozni a párt. Teljes cikkünket itt találja, érdemes elolvasni!

Újabb 70 ezer vakcina érkezett Magyarországra

A második vakcina-szállítmány ma reggel érkezett Magyarországra, és az eddig kijelölt öt kórházi oltópont mellett a többi kórházi oltóponton is megkezdődik az egészségügyi dolgozók oltása. Közben közel 2000 fris fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, 137 ember elhunyt, 425-en vannak lélegeztetőgépen.

Úgy tűnik, hogy januárban sem lesz engedélye az AstraZeneca oltásának, hiszen még be sem adták európai kérelmüket. A vakcina fő versenytársainál lényegesen olcsóbb, adagját 3 dollárosnak (nagyjából 1000 Ft) tervezik Európában. Viszonylag olcsó a szállítása is, ami a fejlődő világ számára lehet főleg fontos.

Egy friss döntés szerint januártól nem kell háziorvosi szakvizsga ahhoz, hogy egy más szakvizsgával rendelkező orvos háziorvosként praktizálhasson. Ez eddig is így volt, de az ezzel kapcsolatos eljárás egyszerűsödött most. Megkérdeztük a Magyar Orvosi Kamara elnökét, aki szerint „jó az irány”.

Elhunyt Pierre Cardin

Életének 98. évében elhunyt a divatot forradalmasító tervező, Pierre Cardin, akinek munkássága fenekestül forgatta fel az ipart. A legendás tervező mintegy 70 éven át alkotott, modern stílusával az ’50-es és ’60-as évek úttörőjévé vált. Ruháit olyan sztárok is előszeretettel viselték, mint Lauren Bacall színésznő vagy a The Beatles tagjai.

Ugyan a mi cikkünkben is találhatott néhány fotót, a BBC egész képgalériát szentelt Pierre Cardin munkásságának, ezt is ajánlom figyelmébe.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG