Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: iskolakezdés aggodalmakkal


Májusban nagy öröm volt az iskolák újranyitása, például a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnáziumban, 2021. május 10-én
Májusban nagy öröm volt az iskolák újranyitása, például a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnáziumban, 2021. május 10-én

Tanárok és szülők is aggódnak az iskolakezdés miatt, a szegénységben élők különösen nehéz helyzetben lehetnek, ha megint távoktatást kell bevezetni. Riportunk egy különösen nehéz helyzetben lévő vidékről.

Magyarországon megkezdődött az idei tanév, a szülők és a tanárok is aggódnak. Előbbiek az általános iskolások átoltottsága miatt, a szülők pedig azért, mert attól tartanak, ha megugrik a koronavírus-fertőzések száma, ismét bezárják majd az iskolákat. A szegénységben élőkre a távoktatás különösen nagy terheket róna - derül ki riportunkból.

"Biztos, hogy be fogják zárni" – iskolakezdés kétségekkel
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:46 0:00

Az ötvenezer oltásra váró iskolással kissé felgyorsult az oltási tempó, de nem sikerül felzárkózni az EU átlagához. Az elmúlt 24 órában egy újabb áldozata volt a járványnak, viszont egyre többen kerülnek ismét kórházba. 132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel tartják őket életben. Mindkét mutató folyamatosan emelkedett az elmúlt napokban.

Szeptember elsejétől lép életbe a kijárási tilalom és a látogatási korlátozás a nagykanizsai idősek otthonában, amelynek fenntartója így próbálja elejét venni annak, hogy a járvány negyedik hulláma áldozatokat szedjen az otthon lakóinak körében. Látogatás például csak húsz percre lehetséges, két fő részvételével, szabad téren.

Az EU-ban sikerült elérni az átoltottsági célt

Május óta több mint 1,5 millió adag koronavírus elleni oltástól és 550 lélegeztetőgéptől vált meg Magyarország, több mint 17 milliárd forint értékben. Infografikánkból kiderül, hova és mennyiért adott vagy ajándékozott el a magyar kormány.

Teljesült az Európai Unió év eleji célja, a nyár végére sikerült védetté tenni ellenőrzött vakcinákkal az EU felnőtt lakosságának több mint hetven százalékát. A kínai vakcinával vagy Szputnyikkal oltott magyarországi lakosokat ebbe nem számolták bele. Ez uniós átlag, az országok közt komoly eltérések vannak. Ha érdekli, mekkorák, olvassa el cikkünket, annyit elárulok, Málta áll a legjobban és Bulgária a legrosszabbul.

Magyarországon túl sok a készpénz a Bankszövetség, a Pénzügyminisztérium és az MNB szerint is. Mégse várható olyan komolyabb szabályozási változtatás, amely a nagy készpénzfelhalmozókat rosszul érinthetné. A tranzakciós adó bevezetése óta megháromszorozódott a hazai készpénzállomány​, és a válság is a készpénz szerepét erősítette.

Egy ország, négy elnök, húsz év

Nagyjából húsz év után az utolsó amerikai katona is elhagyta Afganisztánt, a kabuli repülőtér ezzel az országot szinte teljes egészében hatalmukba kerítő iszlamista tálib lázadók kezére került. Egyes tálib vezetők a Badri-313 elitegység tagjainak kíséretében jelképesen végigsétáltak a kifutópályán, így jelezve teljes győzelmüket. A fővárosban több helyen ünnepeltek, fegyverropogás hallatszott – derül ki cikkünkből.

A két évtized alatt négy elnök váltotta egymást Amerika élén. Képgalériánk 2001. szeptember 11-vel kezdődően veszi végig az elmúlt húsz évet.

„Sokkoló bizonyítékát jelentik a veréseknek”

Hat embernek bíróság elé kell állnia Iránban azon kiszivárgott videofelvételek nyomán, amelyek súlyos visszaéléseket mutattak be a hírhedt teheráni Evin börtönben. Az Amnesty International tizenhat kiszivárgott videót vizsgált meg, amelyek közleményük szerint „sokkoló bizonyítékát jelentik a veréseknek, a szexuális zaklatásnak, a szándékos elhanyagolásnak, illetve az orvosi ellátásra szorulókkal szembeni rossz bánásmódnak”.

Erőszak a börtönben: leleplező felvételek kerültek elő Iránban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:40 0:00

Sportos családban nőtt fel, sokáig teniszezett, amit egy váratlan betegség miatt fel kellett adnia. Ekler Luca bal oldala lebénult, ám egy percig sem merült fel benne, hogy feladja. A 22 éves atléta kedden világcsúccsal aranyérmet szerzett távolugrásban a paralimpián. A játékok előtt beszélgettünk vele, de a mondandója most talán még érdekesebb, mint a nyár elején volt – ajánlom figyelmébe.

"Egy percig se gondolkodtam, hogy feladjam" - Ekler Luca sportról és újrakezdésről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:59 0:00

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG