Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: vészhelyzetben az emberiség


Emberek próbálják menteni a menthetőt Görögországban
Emberek próbálják menteni a menthetőt Görögországban

Már nem az unokáink vagy a jegesmedvék gondja a klímaváltozás az ENSZ most megjelent átfogó jelentése szerint. A tudósok között nincs vita arról, hogy a klímaváltozást az ember okozza, sőt, emberi tevékenység nélkül fokozatosan kissé hűlne is az éghajlat.

Ha nem jön nagyon gyorsan óriási csökkenés az üvegházhatású gázok kibocsátásában, olyan határértékeket fogunk pár évtizeden belül átlépni, ahonnét nem lesz visszaút – állítja az ENSZ legfrissebb átfogó jelentése az éghajlatváltozásról. Az ember okozta beavatkozás a bolygó minden egyes területét érinti, és több ezer vagy akár százezer éve példátlan változásokat hozott. Például legalább kétezer éve nem volt ilyen forró a klíma a Földön, mint mostanában, és kétmillió éve nem voltak ennyire savasak az óceánok. Összeállításunkból további részletek is kiderülnek.

Belarusz forradalmi egy éve

Tavaly augusztus 9-én Belaruszban tüntetések törtek ki a milliók és nemzetközi szervezetek szerint manipulált elnökválasztások után, amelyek meghosszabbították a tekintélyelvű Aljakszandr Lukasenka több évtizedes uralmát. Az azóta eltelt időszak mélypontjait és hullámhegyeit összegeztük cikkünkben.

Kilencvenegy éves korában elhunyt Szergej Kovaljov, az emberi jogok egyik legismertebb és legnagyobb hatású oroszországi védelmezője, akit szilárd elvei, önzetlen aktivizmusa miatt a szovjet érában hosszú börtönbüntetésre ítéltek. Szergej Kovaljov a szovjet időkben működő emberi jogi aktivisták egyik utolsó, még életben lévő tagja volt. Társai között volt többek között Andrej Szaharov atomfizikus. Ajánlom figyelmébe összeállításunkat, melyből megismerheti kalandos életét.

Amikor a Moszkvában élő pszichológus és LMBT-aktivista Juma meglátta a családját egy élelmiszerlánc valódi vásárlókat bemutató reklámjában, büszkeség töltötte el. A nőt meglepte, hogy családja milyen sok támogatást kapott. Az öröm azonban csak rövid ideig tartott, alig néhány nappal később ugyanis az üzletlánc visszakozott, „hibának” nevezte a hirdetést, és bocsánatot kért, amiért az „számos vásárlónk és alkalmazottunk érzéseit megbántotta”.

Hulladékhegy a Covid miatt – van megoldás?

A kedd reggeli hivatalos adatok szerint a járványnak nem volt új közvetlen áldozata előző nap Magyarországon. Kórházban 87 koronavírusos beteget ápolnak, ez tizenkettővel több, mint a hétfői adat. Jelenleg 15 embert próbálnak lélegeztetőgéppel életben tartani. Ami az oltást illeti, egy nap alatt ötezer első vakcina beadását sikerült megszervezni.

Kínában tisztségviselők tucatjait büntették meg a hatóságok, amiért nem léptek fel kellő hatékonysággal a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. A távol-keleti országban csaknem kilencszáz fertőzést regisztráltak egy hónap alatt, ami veszélybe sodorja a vírus teljes kiszorítását célzó kormányzati stratégiát.

Elképesztő hulladékhegyet hozott létre Covid–19 világjárvány. Orvosi maszkok, kesztyűk, eldobható kórházi köpenyek és kötények halmozódtak fel, szennyezve a szárazföldet és a tengereket. Egy fiatal mexikói vállalkozó most rukkolt elő az általa feltalált újrafelhasználható személyi védőfelszerelés (PPE) termékcsaláddal. Vajon ez megoldást jelenthet?

San Marino szerepelt a legjobban az olimpián, Magyarország a tizedik

Vezetés néhány sör után - hogyan állíthatja meg autója az ittas sofőrt? Egy fejlesztés alatt álló biztonsági rendszer akár tízezer ember életét is megmentheti évente – csak az Egyesült Államokban. Hogy miként, az kiderül videónkból.

Vezetés néhány sör után - hogyan állíthatja meg az autója az ittas sofőrt?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:57 0:00

A hétvégén véget ért tokiói olimpia éremtáblázatát nem meglepő módon a nagy országok dominálták. A klasszikus, csak az érmek számát figyelembe vevő listán az Egyesült Államok végzett az élen 39 arany-, 41 ezüst- és 33 bronzéremmel (ez összesen 113 érem). Az amerikaiakat Kína (38, 32, 18 - összesen 88) és az Orosz csapat (20, 28, 23 - összesen 71) követte. Ezen a táblázaton Magyarország 15. lett (6, 7, 7 - összesen 20 éremmel). Egészen más azonban a helyzet, ha a népességet és a gazdasági teljesítményt (a bruttó nemzeti összterméket) vesszük alapul. Utóbbi esetében Kína végzett volna az élen az oroszok és Kenya előtt. Magyar szempontból érdekesebb a lakosságarányos éremtáblázat. Azt az egy ezüstöt és két bronzot szerző San Marino nyerte volna Bermuda (egy arany) és a Bahama-szigetek (két arany) előtt. Magyarország pedig éppen befért volna a TOP10-be. A listákat tovább a BBC oldalán böngészhetik.

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG