Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: “Kiszámíthatatlanul aratott a halál”


Újabb 144 ember veszítette életét a járványban Magyarországon, közben lazítottak egy korlátozáson, emellett felidézi emlékeit a délszláv háború egyik magyar haditudósítja és kiderül, hogyan zsarolt meg az orosz titkosszolgálat egy püspököt.

Lazítottak egy járványügyi korlátozáson

Újabb 2804 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, 144 beteg pedig elhunyt. Közben már több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra, jó hír, hogy az Európai Gyógyszerügynökség hamarosan dönt a Pfizer/BioNTech-vakcináról. További részletekért ajánlom cikkünket.

Szintén a járványhoz kapcsolódó hír, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kásler Miklós miniszter feloldotta a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmát. A feltételek szigorúak és kérdés, hogy az idősotthonok mindegyike meg tud-e felelni nekik.

Ukrajnában terjed a külföldi utazáshoz szükséges koronavírus-tesztek hamisítása. Ilyen igazolásokat a közösségi médián és telefonon is meg lehet rendelni, a téli üdülési időszak kezdetén egyre több ajánlattal lehet találkozni. A problémáról vezető ukrán laborok és szakértők számoltak be, a Szabad Európa oknyomozása megerősítette az állításokat.

Kilencedik alkalommal módosították az Alaptörvényt

Az anya nő, az apa férfi avagy újra hozzányúlt az Alaptörvényhez az Országgyűlés, méghozzá már kilencedik alkalommal. A változtatást a kormány a családok és a gyermekek biztonságának nagyobb védelmével indokolta. A képviselők újraszabályozták a különleges jogrend alkotmányban rögzített szabályait is csakúgy, mint a választási törvény módosítását. Eszerint a jövőben az eddigi 27 helyett 71 egyéni jelöltre lesz szükség – legalább 14 megyében és a fővárosban – országos lista állításához.

Az alaptörvény módosítása az LMBT+ közösség kapcsán a kormány által kialakított közéleti vita csúcspontja is egyben. Videónkban összefoglaltuk az eddigi legfontosabb mérföldköveket.

Orbán Viktor édesapjának bányacége, a Dolomit Kft. lényegesen drágábban – esetenként 60-70-százalékkal magasabb áron – árulja a termékeit, mint a főbb versenytársai – derítette ki a Direkt36 a piacon végzett kutatások alapján.

„Nem tudjuk, élünk-e még holnap”

„Magyarica! Gyere, igyál velünk egy pohár bort! Nem tudjuk, hogy élünk-e még holnap!” – így emlékezett vissza a Magyar Rádió haditudósítója a délszláv háborúban szerzett élményeire. Orbán Györgyi ott volt Szarajevóban is, mint a Szabad Európának adott exkluzív interjúban mondta, „nem lőttek folyamatosan, kiszámíthatatlanul aratott a halál”. Érdemes elolvasni a teljes beszélgetést, megrázó részletek és fotók szerepelnek benne.

Az év első felében az orosz lapokat bejárta a hír, hogy állítólag droglabort találtak Flaviánusz, Cserepovec és Belozerszk püspökének szentpétervári otthonában. Ő azt mondja, ártatlan, az a bűne, hogy nem működött együtt az orosz titkosszolgálattal. A Szabad Európa oknyomozó cikkéből kiderül az is, hogy a püspök szerint „mindenki együttműködik”.

Végül egy érdekesség a végére: Harry herceg és felesége, Meghan leszerződtek a Spotify streamingszolgáltatóval, podcastokat fognak gyártani – írta a BBC, mely emlékeztetett arra, hogy Károly herceg kisebbik gyermeke és párja korábban a Netflixszel is kötött hasonló szerződést.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG