Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Mindenki együttműködik” – egy orosz püspök esete a titkosszolgálattal


Védőmaszkot viselő orosz ortodox hívek 2020. június 5-én a Szentpétervár központjában lévő Kazansky székesegyház istentiszteletén
Védőmaszkot viselő orosz ortodox hívek 2020. június 5-én a Szentpétervár központjában lévő Kazansky székesegyház istentiszteletén

Márciusban az orosz lapokat bejárta a hír, hogy állítólag droglabort találtak Flaviánusz, Cserepovec és Belozerszk püspökének szentpétervári otthonában. Ő azt mondja, ártatlan, az a bűne, hogy nem működött együtt az orosz titkosszolgálattal. A Szabad Európa orosz szerkesztőségének összeállítása.

Maxim Mitrofanovot, avagy Flaviánusz atyát 1997-ben avatták fel papnak, a 2000-es évek végén Londonban töltött be szolgálatot. 2014-ben kérte fel egy barátja, hogy térjen vissza Oroszországba, és legyen püspök. „Az egyik barátom, Ignác, Vologda püspöke keresett fel azzal, hogy metropolita lesz” – mesélte Mitrofanov a Szabad Európának. Flaviánusz atya ideális jelölt volt a megüresedett helyre, mivel a teológiai végzettsége mellett történész diplomája is volt, és elmondása szerint Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája szereti a diplomás püspököket.

„Butaságot csináltam, hátrahagytam békés Londont Vologdáért”

– mondja Mitrofanov.

Egy különös szerelem

Mitrofanov barátja metropolita lett, őt pedig megtették a frissen megalakult cserepoveci egyházmegye püspökének. Ehhez el kellett válnia a feleségétől, mert bár az ortodox papok házasodhatnak, a püspököknek szerzetesi fogadalmat kell tenniük.

Az újdonsült püspök elkezdett diplomáciai megbízásokat kapni, őt küldték például, hogy vezesse a humanitárius segélyért felelős delegációt Libanonba és Szíriába. A nem hivatalos feladata az volt, hogy pénzt adjon át VI. Ignác antiochiai pátriárkának, amiért az Moszkva pártját fogta az Ukrán Ortodox Egyház függetlenségi törekvéseivel szemben.

Mitrofanov állítása szerint ekkoriban 1,5 millió rubel, azaz majdnem ötmillió forint volt a fizetése. 2017-ben találkozott egy Cain Montanelli álnevű férfival Szentpéterváron, Montanelli, aki kibukott az egyetemről, és még az orosz titkosszolgálathoz is megpróbált csatlakozni, ekkoriban prostituáltként dolgozott. Mitrofanov azt meséli, hogy segített a férfinak felhagyni az eszkortmunkával, és egy bérelt neki egy lakást, valamint havonta nagyjából 160 ezer költőpénzt biztosított neki.

„Beleszerettem. Nem volt jó kapcsolatom az apámmal, és a fiammal is inkább a pénzről szólt a viszonyunk. És akkor jött egy lelki kapcsolat. Elkezdtem neki megmutatni a világot, körbevittem Európában, megmutattam neki Londont”

– mondta el Mitrofanov. Arra a kérdésre, hogy volt-e szexuális kapcsolata a férfival, azt mondta: „A kérdés is abszurd. Egy szerzetesnek nincs intim élete.”

A drogügylet

Mitrofanov egy idő után azt vette észre, hogy Montanellinek egyre több pénze van. A férfi azt hazudta, hogy hamis Louis Vuitton táskákat árul, abból van a pénzt. Amikor a férfit 2019-ben letartóztatták, kiderült az igazság. Montanelli kezdetben marihuánát termesztett, később pedig megismerkedett a darkweben egy President nevű felhasználóval – Mitrofanov úgy gondolja, hogy a titkos kapcsolat egy FSZB-ügynök lehetettet – aki egy üzleti lehetőséget ajánlott a fiatal férfinak.

Montanelliék kibéreltek egy dácsát, valamint felszerelést is kaptak Presidenttől, és szintetikus drogokat kezdtek gyártani. A hatóságok azt állítják, hogy több tonna illegális szert foglaltak le, azonban az orosz hatóságok olykor a nettó tömeget számolják, nem számít, hogy mennyire van felhígítva egy anyag.

A beszervezési kísérlet

A nyomozók átkutatták Mitrofanov házát is, elkobozták az útlevelét, a bankkártyáit, a mobiltelefonját, és 570 ezer rubel készpénzt. A püspököt kihallgatták, valamint tetőtől talpig átvizsgálták, de nem találták meg rajta kábítószer nyomait. Mitrofanov azt állítja, hogy a kihallgatás alatt az FSZB egyik hadnagya, M.K. Kraszavin megpróbálta beszervezni.

„Azt mondta, hogy »mindent tudunk rólad, 2007 óta figyelünk, szükségünk van a kapcsolataidra«, a londoni munka után sok ismerősöm volt, volt aki az ENSZ-nél dolgozik, orosz oligarchák. Miután beszéltem egy ügyvéddel, elutasítottam az ajánlatot.”

De az FSZB nem adta fel, Mitrofanov állítása szerint az ismerősein keresztül próbálták meg elérni, majd maga Kraszavin jött el hozzá.

„Megmondtam neki, hogy nem fogok együttműködni azzal a szervezettel, aminek orosz papok és orosz emberek vére szárad a kezén. Még a szent atyák is azt mondják, hogy nem szabad párbeszédbe elegyedni az ördöggel, mert veszítesz. És ez a szervezet ördögi”

– mondta a püspök. Kraszavin azt mondta, hogy Mitrofanov meg fogja bánni a döntését.

„Miért nem működtél együtt? Mindenki együttműködik”

2020. márciusáig nem történt semmi, amikor is megírták a lapok, hogy egy droglabort találtak a hatóságok Flaviánusz püspök házának közvetlen közelében. Ekkor Mitrofanov felkereste Dionüsziusz metropolitát, az Orosz Ortodox Egyház második emberét. „Dionüsziusz azt mondta: »Miért nem működtél együtt? Minek kellett neked a baj? Mindenki együttműködik. Most kérvényezd a visszavonulásodat egészségügyi okokból.« És én megtettem.” – mondta Mitrofanov.

A Pavlo-Obnorszkij-i kolostorba küldték, de pár nap múlva visszatért Szentpétervárra. Állítása szerint az apátságban nem volt vezetékes víz, és csatornahálózat. Az FSZB december 2-án tört rá Mitrofanovra az otthonában, őt és Montanellit a földre szorították, a fiatal férfinek állítólag az orrát is eltörték.

Az ügynökök órákon keresztül vizsgálták a házat, de semmi illegálisat nem találtak. Mitrofanovot az FSZB központjában szembesítették Montanelli egyik társával, akit előtte még soha nem látott. A férfi azt vallotta, hogy Mitrofanov adott neki pénzt a droglabor felépítésére. „Ebből semmi sem igaz” – mondja Mitrofanov.

Montanelli ügyvédje szerint a férfit arra akarták rávenni, hogy jelentsen Mitrofanov külföldi kapcsolatairól, számláiról, és arról, hogy milyen ismerősei vannak az ENSZ-ben, az Európai Unióban és az orosz oligarchák között. Az házkutatás után Mitrofanovot elengedték, hivatalosan csak tanú volt, de Dionüsziusz metropolita felszólította, hogy térjen vissza a Pavlo-Obnorszkij-i kolostorba. Mitrofanov azt gyanította, hogy Dionüsziusz megállapodott az FSZB-vel, hogy előzetes letartóztatás helyett a kolostorban várja ki a nyomozás eredményét, ezért egy még meglévő útlevelével pár nappal később Londonba utazott.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG