Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Márki-Zay szerint megbukott az összefogás modellje


Népirtás zajlik Ukrajnában Joe Biden amerikai elnök szerint, Vlagyimir Putyin közben orosz győzelmet ígért. Egyes becslések alapján több mint 21 ezer civil áldozata lehet már Mariupol ostromának. Megvitatták a magyar jogállamisági jelentést az EU-ban, ahol elhangzott: hiába szerez többséget egy politikai erő, a kisebbségek jogait garantálni kell. A problémák viszont ugyanazok maradtak.

Márki-Zay: Az összefogás modellje megbukott

Megbukott az a modell, hogy a Fideszt a pártok összefogásával lehet legyőzni, mondja a Szabad Európának adott interjújában Márki-Zay Péter. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje beszél a kampányról, hogy hogyan működött a mindennapokban. Az is szóba kerül, hogy nem minden párt volt egyformán lelkes a választások előtt. M.-Z. P. szerint volt olyan párt, amelyik egyáltalán nem akart adni pénzt a közös kampányra, és olyan is, amelyik nem hitt a győzelemben, csak a saját frakciójának méretét akarta növelni. Az erőszakmentes, de radikális ellenállás meghirdetésével mintha a korábbi, „ellenzékváltós” időszaka köszönne vissza. Már a mérsékelt jobboldali párt előkészítésén dolgozik.

Jogállamiság: maradtak a problémák

Az Európai Bizottság magyar jogállamiságról szóló jelentéséről tárgyaltak az uniós tagállamok képviselői, ahol elhangzott az is, hogy hiába szerez nagy többséget egy politikai erő, a kisebbségek jogait garantálni kell. A megbeszélésen szóba került a magyar igazságszolgáltatás helyzete, a korrupciós viszonyok, a médiaviszonyok, valamint a fékek és ellensúlyok rendszere is. Ezeken a területeken találtak ugyanis leginkább problémákat, de maga a jogállamisági jelentés ennél több területre terjed ki.

Varga Judit igazságügyi miniszter a tanácsülésre érkezve újságíróknak azt mondta, hogy „Nyitottak vagyunk a párbeszédre és a kölcsönös tiszteletre, a kritikákat is bírjuk.” A megbeszélést követően Didier Reynders igazságügyi biztos elmondta, hogy a bizottságnak továbbra is ugyanazok az aggályai, mint amelyeket tavaly nyáron megfogalmazott.

Rengeteg áldozat lehet Mariupolban

Mintegy 21 ezer civilt gyilkolhattak meg az ostromlott Mariupolban az orosz invázió megindítása óta – közölte kedden Vadim Bojcsenko, a dél-ukrajnai kikötőváros polgármestere. A város továbbra is komoly támadások alatt áll. Eközben az ukrán főügyészség Kijev északkeleti agglomerációjára is kiterjeszti a háborús bűncselekmények kivizsgálását, miután az orosz hadsereg kivonult a területről. Eddig csak az észak-nyugati agglomerációban tudtak vizsgálódni a hatóságok.

Joe Biden amerikai elnök népirtásnak nevezte az Ukrajnában történteket. Megszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki azt mondta, Oroszországnak nincs más választása, mint a harc, mert meg kell védenie Kelet-Ukrajna orosz ajkú lakóit, és meg kell akadályoznia, hogy volt szovjet szomszédja oroszellenes ugródeszkává váljon Moszkva ellenségei számára. Putyin orosz győzelmet ígért Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti televíziós beszédében azt mondta: Oroszország vegyi fegyverekhez folyamodhat, miközben csapatokat von össze Keleten, a Donyec-medence térségében, hogy újabb támadást indítson Mariupol kikötője ellen. Zelenszkij arról is beszélt, hogy az ukrán hadseregnek további fegyverekre van szüksége a szövetségeseitől.

Az orosz hadsereg által elkövetett atrocitások téma volt az ENSZ BT ülésén is. Itt Katerina Cserepaha, egy ukrán jogvédő csoport elnöke azt mondta, „a nemi erőszakot most háborús fegyverként használják az orosz megszállók Ukrajnában”. Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete tagadta ezt.

Átlépte a félmilliárdot a Covid-fertőzöttek száma

Magyarországon az elmúlt 24 óra alatt 2740 új fertőzöttet találtak, a koronavírus okozta betegségekbe belehalt 26 ember. Ezzel a járvány kezdete óta az elhunytak száma 45.838 főre emelkedett. A világon 500.363.741 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6.183.944 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem friss adatai szerint.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG