Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: az MTI-s cenzúra titkai, lengyel kihátrálás Orbán mögül és rasszista Obama-karikatúra


Az MTI volt és jelenlegi dolgozói, valamint kiszivárgott emailek tanúskodtak arról, hogyan korlátozzák azt, mi jelenhet meg az állami hírügynökségben, átlátható tulajdonosi viszonyokat szeretne a média területén az Európai Bizottság és feketére festett arccal utánozták Barack Obamát egy orosz szatirikus tévéműsorban.

Magyar médiaügyek itthon és Európában

Elsőként azt az oknyomozó cikkünket ajánlom, amelyben a távirati iroda volt és jelenlegi dolgozóinak elmondása és birtokunkba került belső levelezések alapján mutattuk meg, hogyan korlátozzák, mi jelenhet meg az MTI hírfolyamában. Tiltott téma volt például Placido Domingo zaklatási ügye, de érzékeny kérdésnek számít a papi pedofília és a koronavírus-járvány is. Sok anyag tűnik el rejtélyes körülmények között, és van, aki letiltotta saját nevét egy anyagról, annyira átírták.

Átlátható tulajdonosi viszonyokat szeretne a média területén az Európai Bizottság, melynek elnöke erről is egyeztet a magyar kormánnyal. Věra Jourová alelnök a Szabad Európának adott interjúban problémásnak nevezte a magyar médiakínálatot, amivel több jelentésben is foglalkoztak. „Másfajta helyzetet szeretnénk látni. Olyat, amikor az újságírók szabadon végezhetik a dolgukat, totálisan átláthatók a médiatulajdonosi viszonyok” – fogalmazott az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztos.

Kihátrálóban a lengyelek a magyar kormány mögül

Lengyelország kész meghátrálni az Orbán-kormánnyal közös uniós költségvetési vétóból – legalábbis ez derült ki Jaroslav Gowin miniszterelnök-helyettes interjújából. Lengyelország csak egy olyan értelmező nyilatkozatot kérne a jogállamisági feltételek mellé, amit az EU valószínűleg könnyedén meg fog adni.

Brüsszeli tudósítónk utánajárt annak, hogy kizárnák Deutsch Tamást a néppárti frakcióból, de nem biztos, hogy sikerül. A kezdeményezéshez harminc képviselő csatlakozott, akik valamennyien egyetértettek abban, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselője olyan nyilatkozatokat tett, amelyek alapján nincs helye a frakcióban. Két interjúját idézik, amelyekben Manfred Weber megnyilatkozását a Gestapo, illetve az ÁVH szlogenjeihez hasonlította a magyar politikus.

Ha már az Európai Uniónál tartunk, az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint el kellene utasítania Magyarország keresetét, amelyben beperelte az Európai Parlamentet a Sargentini-jelentés miatt. A magyar kormány azért vitte bíróságra az ügyet, mert szerintük nem volt meg a kétharmados többség az állásfoglalás elfogadásához abban az esetben, ha a tartózkodásokat is figyelembe veszik.

Egyre drámaibb magyar járványhelyzet

Újabb rekordot döntött a Covid-19 miatt elhunyt magyarok száma. Péntek reggeli adatok szerint 189-en veszítették életüket, míg 6212 embernél mutatták ki újonnan a fertőzést. Hétfőn várható döntés arról, milyen rendelkezések követik a december 11-én lejáró korlátozó intézkedéseket, milyen szabályok vonatkoznak majd az ünnepekre.

Beperelte az amerikai igazságügyminisztérium a Facebookot, mert az szerinte diszkriminálja az amerikaiakat az új állások betöltésénél. A BBC cikkéből kiderül, hogy több mint 2600 pozíciót vizsgáltak meg, ezek többségét külföldiek kapták meg. A Facebook vitatja az állítást, de állítása szerint együttműködik a minisztériummal.

Végül egy videónkat ajánlom figyelmébe, mely arról szól, hogy feketére festett arccal utánozták Barack Obamát egy orosz szatirikus tévéműsorban. Alekszej Navalnij ellenzéki politikus korábban már kritizálta a csatornát és annak finanszírozását, amelyen ez a műsor is fut.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG