Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a szlovák Szputnyik-ügy és a magyar kártya


Moldovába is érkezett Szputnyik-vakcina, Kisinyov, 2021. április 24.
Moldovába is érkezett Szputnyik-vakcina, Kisinyov, 2021. április 24.

A szlovák kormányválság elérte Magyarországot is, a szomszédos országban ugyanis belpolitikai vihart okozott az orosz vakcina ügye. Hogyan kerültek a magyarok az ügy vesztesei közé?

Budapestre is begyűrűzött a szlovák kormányválság, miután az orosz vakcináról tartott szlovák-magyar egyeztetésre nem hívták meg a budapesti szlovák nagykövetség képviselőjét. Szlovákiában belpolitikai témává vált a magyarokkal, Magyarországgal való kapcsolat. Politikai helyzetkép Pozsonyból: hogyan keveredtek a magyarok a Szputnyik-ügy vesztesei közé.

A kedd reggeli adatok szerint 183 koronavírusos beteg hunyt el 24 óra alatt Magyarországon, míg 1 253 új fertőzöttet azonosítottak. Közben folytatódik a tömeges oltás a kínai vakcinákkal, míg csaknem félmillió adag orosz vakcina érkezett meg. Országszerte jelentősen csökkent a vírus örökítőanyaga a szennyvízben – derül ki összefoglalónkból.

„Végtelenül álságos és értelmetlen” – mondta egy vendéglátós a nyitásról

„​Sokan voltak, nem számoltam, próbáltuk tartatni a távolságot, de ez az egész végtelenül álságos és értelmetlen” – felelte a Szabad Európa kérdésére az egyik budai kávézó tulajdonosa. A hétvégén a médiát, a közösségi oldalakat elárasztották a szinte fesztiválhangulatot tükröző képek, amelynek tanúsága szerint éppen az a korosztály özönlötte el sokszor maszk nélkül, a távolságtartás szabályaira fittyet hányva a kerthelyiségeket, amelynek tagjai még nem lehetnek beoltva. Az operatív törzs szerint ugyanakkor nem nehezítették kirívó esetek a védelmi intézkedések betartását: „honfitársaink betartották a szabályokat”.

Jogszerű volt az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárainak tavaly szeptemberben kezdeményezett sztrájkja – közölte a Kúria, megerősítve azt, amit a Fővárosi Ítélőtábla már kétszer is megállapított. A Kúria elismerte, hogy a dolgozók nem csak az alacsony bér, vagy a rossz munkakörülmények ellen sztrájkolhatnak, hanem akkor is, ha egy felsőoktatási intézmény önállósága kerül veszélybe.

Két héten belül az Országgyűlés elé kerülhet az a törvényjavaslat, ami a budai Vár önkormányzati lakásainak megvásárlását teszi majd lehetővé a bérlők nagy részének – nyilatkozta 24.hu-nak az előterjesztésen dolgozó Böröcz László fideszes parlamenti képviselő. A Várban lakik például Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bayer Zsolt kormánypárti publicista, Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese és Kuna Tibor, korábbi kormányközeli üzletember is.

A V4-ek kiálltak Csehország mellett

A lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő „teljes szolidaritásáról” biztosította a „közeli partnernek” számító Csehországot az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei által 2014-ben felrobbantott vrbeticei fegyverraktárral kapcsolatban. „Csehország miniszterelnökével együtt határozottan elítéljük az orosz titkosszolgálatok ügynökei által végrehajtott illegális és erőszakos cselekményeket. Nem fogjuk hagyni, hogy ezek a tevékenységek megosszák Európát” – hangsúlyozta a négy miniszterelnök.

Közel 2000 milliárd dollárt költöttek tavaly katonai kiadásokra a világ országai - derült ki a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet jelentéséből. A legtöbbet továbbra is az Egyesült Államok költi, Magyarország viszont az élvonalban van az éves alapú növekedést tekintve. Hogy hányadik helyen, az is kiderül infografikánkból.

A csernobili katasztrófa 35. évfordulója alkalmából exkluzív videónkban megmutatjuk, amit eddig kevesen láthattak: hogyan néz ki a 4-es blokk betonszarkofágja – ahol 1986-ban minden idők egyik legnagyobb atomkatasztrófája készült.

"A sugárzás itt kezdődik" – exkluzív riportunk Csernobilból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:52 0:00

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG