Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: feszült amerikai választás, 16 órás utazás egy látogatásért és magyar járványszigor európai mércével


Egyre nagyobb a feszültség az amerikai elnökválasztás körül, évi két alkalommal találkozott csak családjával egy férfi, olyan messzi börtönbe került és hősnek tartják a bécsi támadás idején másoknak segítő törököket.

Amerikai választás – feszültség minden mennyiségben

Egyre nagyobb a feszültség az Egyesült Államokban, ahol magyar idő szerint csütörtök reggel még mindig nem tudni, a regnáló elnök, Donald Trump maradhat újabb négy évig a Fehér Házban vagy demokrata ellenfele, Joe Biden lesz az ország vezetője. Több városban már tüntetések is vannak. Folyamatosan frissülő cikkünkben összefoglaljuk a legfrissebb és legfontosabb tudnivalókat.

Ha a legfrissebb adatok érdeklik államokra lebontva, akkor folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

Nehezített börtönlátogatás

Évente kétszer tudta meglátogatni a családja azt a férfit, akit egy 210 km-re lévő börtönbe helyeztek el az otthonától. A rab feleségének a két gyerekükkel péntek délután kellett volna elindulniuk ahhoz, hogy tömegközlekedéssel másnap délelőtt odaérjenek. A férfi az Emberi Jogi Bírósághoz fordult, a Szabad Európának pedig elmesélte történetét.

Bécsi terrortámadás: hősök és döbbent család

Az osztrák kormány beismerte, nem vette elég komolyan a Szlovákiából nyáron érkezett, a héten Bécsben több embert meggyilkoló fegyveresről kapott figyelmeztetést. “Nyilvánvalóan valami nem működött a kommunikációban” – mondta az osztrák belügyminiszter, hozzátéve, hogy az ügyben független vizsgálat indul.

Közben hősnek tartják a bécsi támadás idején másoknak segítő török férfiakat, akik egy rendőr és két nő menekítésében is segédkeztek. Felhívta őket Recep Tayyip Erdoğan török elnök is, megköszönve bátorságukat. A telefonhívásról kikerült videót itt nézheti meg.

A Szabad Európa videós stábja ellátogatott a támadást elkövető 20 éves férfi szülőfalujába. Az észak-macedóniai Cselopekben sokkolta a helyieket a bécsi terrortámadás híre. A helyi vallási vezető szerint az elkövető családja „nagyon rendes emberekből" áll.

Mennyire szigorúak a magyar kormány járványintézkedései?

Saját tesztelési programot indít Budapest vezetése 100 ezer antigén gyorsteszt beszerzésével. Karácsony Gergely főpolgármesternek egyébként csalódást okoztak a járványhelyzet miatt bejelentett újabb kormányzati intézkedések, melyek között szerinte van olyan, ami egyenesen káoszhoz és a helyzet súlyosbodásához vezethet.

A magyar kormány szigorító intézkedéseket, éjszakai kijárási tilalmat és a szórakozóhelyek bezárását jelentette be, ám a környező országok járványügyi szigorításaihoz képest a magyarországi intézkedések enyhébbnek tűnnek. Néhány példát szedtünk össze, megmutatva a különbségeket.

Zenészek mentális gondjai

Az elmúlt években egyre többet hallani arról, hogy a zeneiparban dolgozókra komoly veszélyt jelentenek a mentális problémák és betegségek. Egyre több zenész, híresség vállalja fel ezeket – írta a 24.hu. Külföldön kezdenek komolyabban foglalkozni a kérdéssel, Magyarországon egyelőre nem, pedig valószínűleg szükség lenne rá.

Végül arról, hogy fiataloknak írtak ki fotópályázatot a járvány miatti lezárások során megtapasztaltakról. Az első, 1000 fontos díjat Alma Rosaz vitte el Egy tengerpartról álmodva című képével. A BBC összeállításában még sok más érdekes fotót is megnézhet.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG