Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: újabb csata Orbán és a Néppárt között


Ezúttal az Európai Néppárt frakcióvezetője bírálta a magyar kormányfő politikáját, közben újabb százmilliárd forint közpénzt kapott karácsonyra a Mathias Corvinus Collegium és különleges összeállítás a megtört Budapestről.

Nem csituló vihar a Fidesz és a Néppárt között

Manfred Weber élesen bírálta a magyar kormányfő politikáját a német Welt am Sonntagban megjelent véleménycikkében. A Néppárt frakcióvezetője egyebek között arról írt a konzervatív lapban, hogy a jogállamiság lebontása, a nacionalizmus vagy a megosztottság ösztönzése nem hatékony eszköz a társadalmi kihívások leküzdésére. A német politikus szerint a gazdasági és a társadalmi megrázkódtatások „nem kezelhetők nemzeti-populista politikai megközelítéssel vagy kulturális háborúval, ahogyan azt a magyar miniszterelnök követelte”. A német politikus esszéje egy héttel azután jelent meg, hogy Orbán Viktor interjút adott a német konzervatív lapnak, és abban párhuzamot vont az Európai Unió és a Szovjetunió között.

Mintegy 100 milliárd forint közpénzből működik a közmédia, aminek elsődleges feladata a sokszínű, kiegyensúlyozott tájékoztatás lenne. Azt, hogy mi kerül a képernyőre, mindenki láthatja. Arról, hogy miként változott meg szerkesztőségi munka 2010 után, az elmúlt hetekben közöltünk cikksorozatot, melyben volt és jelenlegi munkatársak meséltek arról, hogyan zajlik a munka közszolgálati tévénél és az MTI-nél. A sorozat összefoglalóját ajánlom most.

Újabb 94,5 milliárd forintot kap az államtól a Mathias Corvinus Collegium (MCC), egészen pontosan az azt működtető egyik szervezet, a Tihanyi Alapítvány. A pénz elköltésére nincs megkötés, ráadásul mellé dologi kiadásokra még külön 35 millió forintot is átad az állam nekik. Korábban a kormány már körülbelül 300 milliárd forint értékű részvénycsomagot és számos nagy értékű ingatlant adott a szervezetnek.

Újabb 114 ember veszítette életét a Covid-járványban

Hétfő reggelre 609 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon és meghalt 114 beteg. Közben öt kórházban zajlik az egészségügyi dolgozók oltása abból az első szállítmány vakcinából, amely a hét végén érkezett Magyarországra. Az elmúlt napokban csökkenni látszott az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, de a mintavétel is kevesebb volt.

Európa-szerte elkezdték beadni a koronavírus elleni védőoltásokat. Vasárnap az EU minden országában egységesen elindult a koronavírus elleni oltóprogram, az Európai Bizottság 2021 végéig minden felnőttnek elegendő vakcinát importál. Első körben az egészségügyi dolgozók és az idősek kaphatnak a védőoltásból.

A magyarok csaknem fele visszautasítaná a koronavírus vakcinát. Infografikánkból kiderül, hol helyezkedünk el ezzel nemzetközileg.

A megtört város

Földrengés történt Horvátországban. A rengés a fővárosban, Zágrábban is érezhető volt. A mozgás hasonló erősségű volt, mint a márciusi. Akkor egy ember meghalt, most hétfő reggelig sem halálos áldozatokról, sem sérültekről nem érkezett hír.

Végül hadd ajánljam egy különleges képgalériánkat, mely a II. világháború végi Budapestet mutatja be. Különlegessége, hogy a képekre kattintva látható, hogyan néz ki ma ugyanaz a helyszín. Kellemes kattintgatást!

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG