Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán szerint egy hét alatt sok minden történhet


Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban (korábbi felvétel)
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban (korábbi felvétel)

Újabb rekordot hozott az elmúlt 24 óra a járvány okozta halálozásokban, a kormányfő szerint ez nem a lazítás ideje. Orbán Viktor arról is beszélt az állami rádióban, hogy a húsvét külön járványügyi kezelést igényel.

Újabb csúcson a halottak és a Covid-fertőzöttek száma Magyarországon. Egyetlen nap alatt 10 759-cel nőtt az új fertőzöttek száma, a halottaké pedig 213-mal. A világjárvány kirobbanása óta mind a két adat a legmagasabb Magyarországon.

Időről időre felmerül a kérdés, mennyire pontosak az elhunytak és a fertőzöttek számáról közreadott adatok (nagyon jó cikkünket itt olvashatja a témában!). Egy budapesti férfi például elmondta nekünk: személy szerint neki azután támadtak kételyei, hogy nem találta háziorvosi kartonján a nyomát, hogy novemberben pozitív lett a tesztje egy magánlaborban. Megpróbáltuk kideríteni, mi lehet ennek az oka.

Nincs nyoma a kartonján, hogy átesett a Covidon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:15 0:00

Más országokkal ellentétben Magyarországon gyakorlatilag lehetetlen bejutni kórházba, hogy megmutathassuk, miként harcolnak a covidos betegek életéért. Ezért is különleges az a fotósorozat, amit a Semmelweis Egyetem fényképésze készített az intézmény Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának (AITK) sárga és vörös zónájában. Érdemes megnézni!

Orbán: még nincs itt a lazítás ideje

„További megszorításokat már nehezen viselne el az ország” - fogalmazott az állami rádióban péntek reggel Orbán Viktor, aki szerint az egészségügy bírja a terhelést. A húsvét külön járványügyi kezelést igényel és egy hét alatt sok minden történhet – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor a Fidesz kilépéséről az Európai Néppártból azt mondta, az EPP-ben töltött idő „jó volt, szép volt, elég volt”.

A Fidesz kilépéséről és a döntés hátteréről írt összefoglaló cikkünket is ajánlom figyelmébe, itt olvashatja el. Kiderül belőle az is, miként reagált a döntésre a Néppárt elnöke.

Nemrég két szomszédos országban is előkerült a kettős állampolgárság ügye. Bár a térségben általános az állampolgárság külhoni nemzettársakra való kiterjesztése, ez a két ország, Szlovákia és Ukrajna ezzel eddig nem élt. Hogy mi most a helyzet, mi okozza a feszültségeket például Ukrajna és Magyarország között, kiderül alapos cikkünkből.

Óriási elvárás a szoptatás

Egyre nő a tápszeres gyermekek aránya Magyarországon. A magyar ellátórendszer évtizedekre magukra hagyta az anyákat a „szoptatás vagy tápszer” dilemmájával. Oknyomozó cikkünk egyik megszólalója szerint a társadalom óriási elvárást támaszt a nők felé: aki nem szoptat, az érezze magát rosszul.

Külföldre tekintve feltettük a kérdést, vajon újraválasztják-e orosz elnöknek Vlagyimir Putyint. A választ kifejezetten érdekes infografikánkban találhatja meg, amiből az is kiderül, melyik korosztály támogatja leginkább az orosz politikust.

Ritkán kaphatunk betekintést a Magyarországtól távol eső népcsoportok világába. Most a BBC remek cikke és képei segítségével megnézheti, miként helyezték örök nyugalomra a zuluk 72 éves korában elhunyt királyát, Goodwill Zwelithinit.

Nyugodt, békés napot és kellemes hétvégét kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG