Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

11 év börtönt kapott az amerikai hírszerző, aki az oroszoknak akart szivárogtatni


Elizabeth Jo Shirley azt tervezte, hogy az NSA hírszerző ügynökség titkos adatait Oroszországnak adja át.
Elizabeth Jo Shirley azt tervezte, hogy az NSA hírszerző ügynökség titkos adatait Oroszországnak adja át.

Több, mint 11 év börtönre ítéltek egy amerikai hírszerzési elemzőt emberrablás, nemzetbiztonsági anyagok ellopása és amiatt, hogy azokat Oroszországnak akarta eladni.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium nyilatkozata szerint a Nyugat-Virginia-i Elizabeth Shirley-t „97 hónapnyi elzárásra ítélték, amiért jogellenesen magánál tartott nemzetbiztonsági információt tartalmazó dokumentumokat”. Emellett 36 hónap börtönt kapott „nemzetközi szülői emberrablásért”.

A nyilatkozat szerint a 47 éves vádlott mindkét vádpontban beismerő vallomást tett.

Shirley olyan pozíciót töltött be, amelynek feltétele a legmagasabb szintű bizalom volt” – mondta Bill Powell, Nyugat-Virginia Északi Kerületének ügyésze. „Bűncselekményei elkövetésével nemcsak ezt a bizalmat ásta alá, hanem potenciálisan veszélybe sodorta alkalmazóit és szomszédait”.

Mexikóba utazott a lányával ott és próbált kapcsolatba lépni az oroszokkal

A minisztériumi nyilatkozat szerint Shirley 2019 júliusában Mexikóba vitte akkor hatéves lányát. Az volt a célja, hogy kapcsolatba lépjen az orosz kormány képviselőivel és segítséget kérjen egy olyan országban való letelepedéshez, amely nem adná ki az Egyesült Államoknak.

Mexikói tartózkodása idején Shirley írásos üzenetet fogalmazott meg az orosz kormánynak, megemlítve, hogy „sürgős szükség van az élete munkájához kapcsolódó, az Egyesült Államokban található tárgyak elszállítására, még mielőtt azokat lefoglalják és megsemmisítik”.

Shirley elárulta az amerikai nép bizalmát, amikor titkos információt vett magához a hírszerzői közösséghez kötődő munkahelyéről” – mondta John C. Demers, nemzetbiztonsági ügyekkel foglalkozó amerikai helyettes igazságügyminiszter.

Ezt követően profitálni akart árulásával úgy, hogy megpróbálta Oroszországnak, Amerika egyik első számú ellenlábasának eladni az információt, hogy ezzel segítse lánya bűncselekménynek számító elrablását”.

Shirley-nek magas szintű biztonsági hozzáférése volt 1994 óta az amerikai hadsereg, a Nemzetbiztonsági Ügynökség, a Haditengerészet Hírszerző Hivatala, az amerikai Védelmi Minisztérium, az Energetikai Minisztérium, a Nemzeti Kibernyomozó Egyesített Akciócsoport és még öt más védelmi alvállalkozó adataihoz.

A mexikói rendőrség 2019 augusztusában, amerikai kérésre tartóztatta le Shirley-t. Oroszország egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG