Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogyan kerülhetjük el a következő világjárványt?


Egy szerbiai kórház intenzív osztálya
Egy szerbiai kórház intenzív osztálya

A „mikor kapom meg az oltást?” kérdés mellett (erre egy kalkulátort egyébként itt találhat) az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés az, hogy vajon mit tehetünk azért, hogy többé ne legyen a mostanihoz hasonló járvány. A héten ezt a kérdést is megválaszoltuk – a tíz legjobb cikkünket ajánljuk.

Szóval akkor mit tehetünk, hogy többé ne legyen a mostanihoz hasonló méretű és a legtöbbünk életét megkeserítő járvány? A kérdést sokan feltették már, mi is, méghozzá Földvári Gábor járványtani szakértőnek. Szerinte nem volt váratlan a világjárvány kitörése, ráadásul jó eséllyel egyre több hasonló várhat ránk. A jó hír az, hogy elég jól tudjuk, hogyan lehet ezeket megelőzni. A rossz hír az, hogy a megoldás nem egyszerű feladat.

Minden információt nyilvánosságra kellene hozni, amit csak lehet a koronavírusról, a járványról és a vakcinákról is, de a kormányzati tájékoztatásból alapvető fontosságú információk hiányoznak - ezt már az Európai Járványügyi Központ korábbi tudásmenedzsere állította a nekünk adott interjúban. Balkányi László szerint annyira hiányosak az információk, hogy „gyakorlatilag vakon repülünk”.

"Óvatosan duhajkodunk"
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:55 0:00

Kérdés persze az is, etikus lenne-e gyógyszertárban pénzért árulni a Covid elleni védőoltásokat. Az infektológus válasza tömör: „Nem lenne szabad”. Dr. Prinz Gyula véleményét azzal indokolta, hogy a járványkezelés népegészségügyi, állami feladat, ráadásul össznemzeti probléma, ezért etikailag nem lenne szerencsés, ha az oltás sorrendjét külső tényezők, így például az anyagi helyzet befolyásolná. A szakember sok minden másról is beszélt még, a cikk elolvasása után sokkal tisztábban látom a vakcinák típusait és sok kérdésre választ kaptunk.

Ha Ön is kevesli az információkat, szeretne többet megtudni az egyes oltástípusokról, a tények érdeklik, akkor látogasson el a védőoltásokról készített aloldalunkra, ahol mindent megtalál egy helyen.

„Átjövünk ukránból Orbánért, és megszavazzuk nektek a nyomorúságot"

A hét egyik nagy politikai híre volt, hogy a Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából. Ezt Orbán Viktor pártelnök jelentette be a Manfred Webernek, a néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének írt levelében. Az ok: az Európai Néppárt elfogadta azokat a szabályokat, amelyektől Orbán Viktor függővé tette további tagságukat a párt EP-frakciójában. A döntéssel egy régóta húzódó vita zárult le, az EPP frakciója a Fidesz kilépése után is az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportja marad.

A héten a a Freedom House nemzetközi jogvédő szervezet friss jelentéséből kiderült, hogy a magyar jogállamiság romlott a legtöbbet az elmúlt tíz évben Európában.

Szintén politika, csak éppen a másik vége: ellátogattunk egy szabolcsi falu romos házába, hogy megnézzük, hova jelentettek be 340 embert. A lakcímet kiárusító férfi Ukrajnából szerezte a kuncsaftokat. Az egyik kamu lakos és a lakcímnepper segítője is elmesélte, hogyan zajlott a biznisz. Szerintük a kormányhivatal és a polgármester is tudott az ukránok fiktív betelepítéséről. Helyszíni riportunk tele van elképesztő jelenetekkel, olvassa el!

Szegregált iskola, komfort nélküli ház – nem ideális indulás egy élethez, ám Jónás Tímeának szerető család, rengeteg szorgalom és hatalmas tudásvágy jutott, így sikerült kitörnie a a tuzséri cigánytelepről. A néhány évvel ezelőtt roma példaképnek is megválasztott egykori főnővér most politikai pályára készül - derül ki Szelfinkből.

A tuzséri cigánytelepen még a déli gyümölcsöt sem ismerte, most doktori iskolába készül
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:28:28 0:00
Közvetlen elérés

Gorbacsov 90 és a nyugdíjas influenszerek

Kilencven éves lett Mihail Gorbacsov, a Szovjetuniót irányító kommunista párt utolsó főtitkára, aki 30 éve, 1991-ben hirdette ki a birodalom megszűnését. A volt politikus elzártságban volt kénytelen ünnepelni. Szóvivője szerint mint mindenki más, ő is „belefáradt” a vírusba. Videónkban exkluzív részleteket is bemutatunk a róla készülő filmből.

"Új hidegháború veszélye fenyeget" - Mihail Gorbacsov 90 éves
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:10 0:00

Jöttek, láttak és győztek a nyugdíjas influenszerek. A közösségi média szépkorú főszereplői akár több százezer követőjük előtt számolnak le minden róluk kialakított sztereotípiával. Hogy kikről van szó, kiderül rövid videónkból.

Az online világ sem csak a húszéveseké
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:15 0:00

Az Északi-sark legnagyobb városa Murmanszk. Az orosz város hosszú, sötét, sarki éjszakába borul minden évben december 2. és január 11. között. A Szabad Európa fotósa járt ott és készített pazar, egyben elgondolkodtató képeket, amiket ajánlunk figyelmébe.

XS
SM
MD
LG