Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Horvátországban engedélyezték egy meleg párnak az örökbefogadást


Egy férfi pihen egy spliti parkban az LMBT közösséget támogató felvonulás előtt, 2012 júniusában
Egy férfi pihen egy spliti parkban az LMBT közösséget támogató felvonulás előtt, 2012 júniusában

Egy horvát bíróság úgy döntött, hogy örökbe fogadhatnak gyereket az egynemű párok is. A határozat egy olyan meleg pár ügyében született, amely már öt éve küzd a családi élet jogáért közölték jogászok és LMBT+ aktivisták. A kormány még nem kommentálta a döntést.

A zágrábi közigazgatási bíróság április 21-én hozott olyan határozatot, hogy az azonos nemű pároknak nem szabad hátrányos megkülönböztetésben részesülniük az állami örökbefogadásnál ‒közölte weboldalán a Szivárvány Családok Egyesülete (RFA), amely az ítélet másolatát is csatolta.

Csütörtökön a bíróság egyik alkalmazottja telefonon megerősítette a hírt a Thomson Reuters Alapítványnak. Ugyanezt tette a szóban forgó pár ügyvédje is.

Megkönnyebbülés

Daniel Martinovic, az RFA elnöke ‒ az egyesület fizette Mladen Kozic és Ivo Segota ügyvédeit ‒ izgalmának adott hangot a balkáni országban a kisebbségi jogok védelmében aratott legújabb győzelem miatt.

„​Tényleg megkönnyebbülést érzek, amiért ez az oly sok évig tartó Odüsszeia végre véget ért” ‒ mondta Martinovic a Thomson Reuters Alapítványnak telefonon.

Hozzátette: a pár csak azután tette nyilvánossá a hírt, hogy konzultált a két, általuk gondozott gyerekkel foglalkozó szociális munkással.

A kormány még nem kommentálta

A kormány, melynek 15 napja van a fellebbezésre az ítélet kézhezvétele után, nem válaszolt a telefonos és e-mailes kérdésekre, hogy mit tervez a jövőben. A bíróság tisztségviselője sem tudta megmondani, mikor kapta meg a kormány először a hírt.

Szerdán Josip Aladrovic miniszter azt mondta, a kormány megvizsgálja az összes „​törvényi lehetőséget”, de többet nem árult el egy helyi tévéadó tudósítása szerint.

„​A horvát bíróságok döntéseivel összhangban fogunk cselekedni, de ez még nem egy jogerős döntés” ‒ tette hozzá.

LMBT-jogok

Horvátország emberi jogi reformot hajtott végre, mióta 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, ám a katolikus többségű ország viszonylag konzervatív még ma is ‒ a média Pride zászlók égetéséről és az LMBT+ közösséghez tartozó emberek elleni támadásokról számol be.

Horvátország 2014-ben legalizálta az azonos neműek párkapcsolatát, az „​élettársi kapcsolatot”, miután népszavazáson a horvátok úgy döntöttek, hogy beveszik az alkotmányba, hogy a házasság intézménye csakis egy férfi és egy nő között létezhet.

Egy 2019-es törvény, mellyel az örökbefogadást akarták ösztönözni, kimondta, hogy szinglik, házaspárok és házasságon kívül élő párok is fogadhatnak örökbe, ám az „​élettársi közösségben” élőkről nem tett említést.

Ezt a törvényt támadta meg a 40 éves Kozic és a 38 éves Segota Zágrábból, miután örökbefogadási kérelmüket elutasították.

Már szeptember óta gondozzák őket

Ők lettek Horvátországban az első azonos nemű pár, akik gondozásba fogadtak még tavaly szeptemberben egy 7 és egy 5 éves kisfiút, és az ügyvédjük most azt sürgeti, hogy a kormány engedje meg, hogy örökbe is fogadják őket.

„​Gyerekekről van szó, akiknek szükségük van a figyelmükre, a szeretetükre” ‒ mondta Sanja Bezbradica Jelavic telefonon. „​Adják meg az ügyfeleimnek ezt a jogot, és adják meg a gyerekeknek azt a jogot, hogy olyan családban nőjenek fel, amilyenben akarnak.

Készült a Thomson Reuters Alapítvány tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG