Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztatásban maradhat Schadl György, Völner már nem praktizálhat ügyvédként


A döntés ellen fellebbeznek, ezért az még nem végleges
A döntés ellen fellebbeznek, ezért az még nem végleges

Újabb karácsonyt tölthet börtönben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupciós és vagyon elleni bűncselekményekkel, valamint pénzmosással vádolt elnöke. A Fővárosi Törvényszék meghosszabbította Schadl György letartóztatását. A döntés ellen fellebbeznek, ezért az még nem végleges.

A hírt a férfi ügyvédje megerősítette a 24.hu portálnak. Morvai Attila azt mondta az ügyészség bűnügyi felügyeletet és nyomkövető felszerelését indítványozta, készülékkel felszerelve, ám a bíróság súlyosabb döntést hozott. Eszerint a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt Schadl György az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig rács mögött maradhat. Ez még nem végleges, a vádlottak és védőik fellebbeznek.

Ehhez kapcsolódóan: Nincs szabadlábon Schadl György, más okból lehetett újra aktív a Viber-profilja

Völner már nem praktizálhat ügyvédként

Nem gyakorolhatja október vége óta ügyvédi tevékenységét Völner Pál. A volt igazságügyi államtitkár néhány hete még dolgozott, de ügyvédi státuszát a vádemelés után inaktívra változtatta az ügyvédi kamara.

A hvg.hu értesülése szerint Völner ellen fegyelmi eljárás is indult, ha bűnösnek találják, soha többet nem praktizálhat ügyvédként. Völner egyébként Nyergesújfalun praktizált céges és munkaügyi kérdésekben eljáró ügyvédként.

Huszonketten állhatnak bíróság elé

Mint arról a Szabad Európa beszámolt, október végén korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, illetve pénzmosás miatt emeltek vádat Schadl György és huszonegy társa, köztük Völner Pál ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint Schadl György 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával, és jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak. Völner ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta – emelték ki az ügyben kiadott sajtóközleményben.

Mint írták, Schadl társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük.

A vádirat szerint összesen huszonkét embert állítanak bíróság elé korrupciós, gazdasági és vagyon elleni bűncselekmények miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Zár alatt a volt államtitkár Völner Pál és családjának vagyona

A nyomozó főügyészség indítványozta, hogy a bíróság beismerés esetén Schadl Györgyöt tíz év, Völner Pált nyolc év börtönbüntetésre, kétszázmillió, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, mindkettőjüket tíz évre tiltsák el a közügyektől, a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól pedig végleg. Az ügyészség vagyonelkobzást is javasol velük szemben a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

A nyomozók szerint Völner két–ötmillió forintot kapott rendszeresen, hogy korrupt módon befolyásolja a végrehajtói kinevezéseket. Őt tavaly decemberben gyanúsította meg az ügyészség, utána lemondott államtitkári posztjáról. Kezdettől fogva szabadlábon védekezhet, állítása szerint nem követett el bűncselekményt.

További cikkeink a témában:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG