Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

20 éves a Wikipedia, még több olvasót szeretne


Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Wikipedia, a bárki által szerkeszthető, önkéntesek által készített enciklopédia. Célja, hogy az elkövetkezendő 20 évben még több olvasóhoz eljusson és bővítse az információhoz való hozzáférést.

A Jimmy Wales amerikai-brit vállalkozó által 2001. január 15-én alapított Wikipedia mára a világ hetedik legnépszerűbb oldalává nőtte ki magát, több, mint 55 millió bejegyzéseire havonta 15 milliárdszor kattintanak. Bár a weboldal angolul indult, két hónap múlva már német és svéd nyelven is elérhetővé vált, napjainkban pedig már 309 nyelven olvasható.

Az alapító nem állna meg itt, Wales tervei szerint a fejlődő országokban is teret hódítana.

„Fontos, hogy az az egy-két milliárd ember akinek készül, részt szeretne venni a Wikipediaban, hogy bővítse saját tudásraktárát, és számítanak ránk, hogy ezt a munkát támogassuk. Nagyrészt így gondolkodom a jövőről”

- mondta az AFP hírügynökségnek az alapító, Jimmy Wales.

2006-ban Wales célul tűzte ki, hogy 100 ezer olyan bejegyzése legyen, amely minden nyelven elérhető, de be kellett látnia, hogy ettől még 20 évnyire vannak.

Domináns lett az óriások között

A Wikipediát nonprofit státusza kiemelkedővé teszi az internet Google és Facebook által dominált világában, és visszautal az internet idealista korszakára, amikor a nyílt forráskódú mozgalom kiaknázta az önkéntesek tehetségét, cserébe ingyenes hozzáférést biztosítottak az információkhoz.

Jimmy Wales
Jimmy Wales

„Láttam a nyílt forráskódú szoftverek növekedését és számomra egyértelmű volt, hogy ugyanezt egy ingyenes enciklopédia felépítésére is használni lehetne. Aztán bepánikoltam, mert ez annyira egyértelmű ötlet volt, hogy biztos másoknak is eszébe juthatott” – emlékezett vissza Wales. „Addigra már két éve voltunk benne a projektben, mire valaki észrevette, szóval annyira nem volt sürgős” – tette hozzá.

A Wikipedia továbbra is önkéntesek által szerkesztett, a különböző nyelven létrejövő oldalak az eredetiektől teljesen függetlenül épülnek fel, nem automatikusan lefordított bejegyzések.

A klasszikus enciklopédiákkal szemben itt nem szakértők szerkesztenek, ami számtalan vitát váltott már ki a tartalomról és több bejegyzést korlátoztak is, így azokhoz nem lehet frissítést hozzáadni.

A portált azért is érte kritika, mert önkéntesei közt főként nyugati országokbeli fehér férfiak voltak, így kevés a nőkről és a fejlődő nemzetekről szóló tartalom.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG