Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Időből kifutó Erasmus-pályázat, mérlegen a Modern Városok Program, újabb kínai bank Budapesten


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Erasmus-diákokkal az Európai Parlamentben Strasbourgban 2021. május 9-én (képük illusztráció)
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Erasmus-diákokkal az Európai Parlamentben Strasbourgban 2021. május 9-én (képük illusztráció)

Johannes Hahn szerint a magyar kormány kezében van a diákok sorsa. Mérlegen a Modern Városok Program: hatalmas különbségek a megvalósításban. A budapesti telephelyet nyitó kínai bank adott hitelt a letelepedési kötvényeseknek. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Johannes Hahn szerint a magyar kormány kezében van a diákok sorsa

Johannes Hahn, az Európai Unió költségvetésért felelős biztosa a Szabad Európának adott interjújában felszólította a magyar kormányt, hogy mielőbb rendezze a közalapítványi kuratóriumok kérdéskörét, ugyanis fennáll a kockázata, hogy így magyar diákok majd maradnak ki az Erasmus-program következő, téli szemeszteréből. „Mély aggodalommal tölt el a dolgok állása. Kifutunk az időből. A közalapítványi kuratóriumok ügyében nincs semmilyen kétértelműség, és nem is túl bonyolult megtalálni a megoldást” – fogalmazott.

Mérlegen a Modern Városok Program: hatalmas különbségek a megvalósításban

Most, hogy Lázár János egy interjújában mintegy mellesleg bejelentette a Modern Városok Program leállítását, megnéztük, hogy mi valósult meg a huszonhárom megyei jogú városnak tett kormányzati fejlesztési ígéretekből. E szerint összességében elmondható, hogy a program pozitív kezdeményezés volt, amelynek megvalósítása azonban erősen felemásra sikerült.

A budapesti telephelyet nyitó kínai bank adott hitelt a letelepedési kötvényeseknek

A Kínai Építési Bank hitelezett azoknak a kínaiaknak, akiknek nem volt pénzük arra, hogy részt vegyenek a magyar letelepedésikötvény-programban, sőt még arra is lehetőségük volt, hogy féláron jussanak hozzá a magyar letelepedési engedélyhez. Orbán Viktor személyesen köszöntötte a bank elnökét. Surányi György szerint nem használ sokat, de nem is árt a kínai bank jelenléte a magyar gazdaságnak.

Még nem zárult le a vita az Európai Bizottságon belül a magyar igazságszolgáltatási reformcsomagról

Noha Varga Judit igazságügyi miniszter technikai szintű megállapodásról számolt be a helyreállítási és a kohéziós forrásokhoz hozzáférés miatt lényeges igazságszolgáltatási reformcsomagról, az európai bizottsági eljárás még nem ért véget – erősítette meg a brüsszeli testület szóvivője. Információink szerint még eldöntésre vár, hogy – miként a magyar kormány, úgy tűnik, kész ténynek veszi – a biztosi testület politikailag is jóváhagyja-e a négy fő kérdés köré épülő magyar csomagot, amely az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére irányul.

Mindenkinek kínál valamit a brüsszeli fiskális reform

Az eddiginél rugalmasabb és egyszerűbb gazdasági kormányzási keretre terjesztett elő jogszabályi javaslatot az Európai Bizottság, jobban figyelembe véve az egyes tagállamok speciális helyzetét a célok meghatározásánál, azonban a szabályok szigorúbb betartása és kvázi automatikus szankciók árán. Az új szabályrendszer középpontjába az államadósság fenntartható csökkentését állítanák Brüsszelben.

Levél az EP-ből a tagállamoknak a hetes cikk szerinti eljárás felgyorsítása érdekében

Az Európai Unió huszonhat tagállamának írt közös levélben sürgeti a Magyarországgal szemben folyó, hetes cikkely szerinti eljárás felgyorsítását a magyar jogállamisági helyzetről készült európai parlamenti jelentés szerzője és négy árnyék-jelentéstevője. Ebben egyebek mellett hathatós intézkedések meghozatalára szólítottak fel, mielőtt Magyarország 2024 második felében átvenné az EU féléves soros elnökségét.

Három éve nem sikerül kideríteni, hogy hová tűnt 2,2 milliárd forint közpénz

Három éve nyomoznak a hatóságok egy 2,2 milliárdos költségvetési csalás ügyében. A történet egyik főszereplője a Miniszterelnökség háttérintézménye, a nemzeti sírkertek gondozására alakult Nemzeti Örökség Intézet, amelynek több munkatársát is letartóztatták. Mára mind szabadlábon vannak, és a nyomozást meghosszabbították. A történet hátteréről Horn Gabriella beszélt podcastsorozatunkban.

Ligeti Miklós: „Azért, mert van egy Integritás Hatóságunk, a Népszabadság nem fog újra megjelenni”

A Transparency International korrupcióérzékelési indexe alapján Magyarország 2022-ben az Európai Unió legkorruptabb állama volt, innen már nincs lejjebb – jelentette ki a Szabad Európának adott nagyinterjújában Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója, aki szerint a korrupció globális szintjén Magyarország Kelet-Timorral és Vietnámmal van holtversenyben.

„Fizetjük minden hónapban a tb-t, fizetünk eleget” – a Fidesz és a jóléti állam

Mennyire építette le az állam jóléti funkcióit a Fidesz az elmúlt évtizedben? Hogy állunk ezzel a régióban? Neoliberalizmusa azt is jelenti-e, hogy cserében kicsi és olcsó államot működtet? Összegzés sok grafikonnal.

Mol-hulladékkoncesszió: háromszorosára emelkedhet az eddig fizetett díj összege

Kínából rendelt pólókat árul a neten, importált függönyt az üzletében? Akkor egy hete maradt arra, hogy regisztráljon a Mol hulladékos cégénél, júliustól pedig új díjat is fizethet a textiltermékek után, és egy csomó adatot kell rögzítenie, kezelnie és átadnia a hulladékkezelő cégnek. Ekkor indul ugyanis az új hulladékgazdálkodási rendszer, miután a kormány harmincöt éves koncessziós szerződést kötött a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel.

Magyarország az orosz dezinformációs tevékenység kiemelt célpontja

Fokozott beavatkozás és információmanipuláció várható a 2024-es európai parlamenti választások előtt, aminek leküzdéséhez megfelelő finanszírozás kell az EU és a tagállamok részéről, de arra is szükség van, hogy a kormányok kizárják a magas kockázatú országok gyártóitól származó berendezések és szoftverek használatát – többek között ez áll abban az európai parlamenti jelentésben, amely Magyarországot is kockázati tényezőként, az orosz befolyás felvonulási terepeként azonosítja.

Először sérült az EU "Ukrajna mindenek felett" elve a gabonaügyben

Bár jogsértő lépés, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország is úgy döntött, hogy átmenetileg kitilt a piacáról egyes ukrajnai mezőgazdasági termékeket. Podcastunkban körbejárjuk, miért hátrányos az ukrán gabonadömping, miért reagált lomhán az Európai Bizottság, és mi volt a lengyelek váratlan húzása.

Aknamezőkön termelnek az ukrán gazdák – gyakran az életükbe kerül

Az elmúlt hetekben nagyon sok szó esett az ukrán gabonáról, leginkább azért, mert az EU-s országok raktáraiban felhalmozott áru értékesítése veszteséget okozott a helyi gazdáknak. Az Európai Parlament vendége volt az ukrán tárcavezető-helyettes, akinek beszámolója rávilágított arra, milyen körülmények között működik jelenleg az ukrán mezőgazdaság, de az is kiderült, hogy a termékek értékesítése piaci körülmények között nincs tekintettel a gazdák nemzetiségére.

Szankcionálnák a kormányokat, amelyek nem hajtják végre a Putyin elleni elfogatóparancsot

Néhány éve még a Karmelita kolostorban látta vendégül Orbán Viktor azt az észt politikust, aki most azt követeli, hogy vonják meg az uniós támogatásokat mindegyik kormánytól, amely nem hajlandó letartóztatni Vlagyimir Putyint, ha a területére lép. Az Európai Parlamentben a kényszerdeportált ukrán gyerekek ügye megidézte a múltat: olyan képviselők is felszólaltak, akiknek a családját évtizedekkel ezelőtt a Gulagra hurcolták.

Joe Biden bejelentette indulását a 2024-es amerikai elnökválasztáson

A hivatalban lévő, most nyolcvanéves amerikai elnök arra kérte a szavazókat, hogy magas életkora ellenére adjanak neki még négy évet a beiktatása óta elkezdett munkája befejezéséhez. Elemzők szerint a Demokrata Párt jelöltségének megszerzéséig sima az út, ugyanis egyelőre nincsenek komoly riválisok, az elnökválasztás azonban várhatóan rendkívül éles lesz a megosztott országban.

Kínát felháborítja a technológiai ambícióit fenyegető amerikai csipkorlátozás

Feldühítették a kínai vezetőket a fejlett informatikai csipek gyártásához szükséges technológiához való hozzáférést korlátozó amerikai erőfeszítések. Úgy tűnik, most azzal küzdenek, hogy hogyan tudnának visszavágni anélkül, hogy saját távközlési, mesterségesintelligencia- és más iparágakra vonatkozó ambícióik sérülnének.

XS
SM
MD
LG